Ezekre a műtétekre kell most a legtöbbet várni

Bizonyos műtétekre kilencszer többet kell várni, mint a járvány előtt.

A járvány hónapjaiban drasztikusan lecsökkent a műtétre várók listája. Míg 2020 februárjának elején 29 176 ember várt valamilyen beavatkozásra, addig június 9-én már csak 15 858-an. Ez azonban nem azt jelenti, hogy közel a felére csökkent volna az ellátásra szorulók száma, hanem azt, hogy ebben az időszakban szinte lehetetlen volt műtétre jelentkezni - írja a privatbankar.hu.

Mit tegyünk, ha sérvre gyanakszunk? Asérvlehet velünk született, de kialakulhat később is. Gyakran visszahúzódik, így nem kell műteni, ám súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a beavatkozás. Kattintson a részletekért!

A járvány miatti műtétleállások miatt drasztikusan lecsökkent a várólistán lévő betegek száma. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint az alábbi műtéteknél figyelhető meg drámai csökkenés:

  • szürkehályog-műtétre várók: 1887 beteg (februárban 10669 beteg);
  • térdprotézis-műtétre várók: 884 beteg (februárban 5508 beteg);
  • nyitott szívműtétre várók: 50 beteg (februárban 663 beteg);
  • diagnosztikus szívkatéterezésre várók: 660 beteg (februárban 1446 beteg);
  • szív elektrofiziológiás vizsgálatára várók: 94 beteg (februárban 496 beteg);
  • transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre: 13 beteg (februárban 418 beteg).

Érdekesség, hogy az urológiai kisműtétekre, a visszérműtétre és az artroszkópos műtétekre várakozók száma viszont nőtt az elmúlt három hónapban.

Jelentősen megnőttek a várólisták bizonyos műtéteknél. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Jelentősen megnőttek a várólisták bizonyos műtéteknél. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Kilencszeresére ugrott a várakozási idő

Bizonyos műtétekre ráadásul a korábban megszokottnál sokkal többet kell várni. Februárhoz képest kilencszeresére nőtt a várakozási idő a laparaszkópiás nőgyógyászati műtétekre vagy a visszérműtétekre. Nyolcszor többet kell várni a katéteres koszorúértágításra, míg a sérvműtétek és laparaszkópiás epekőműtétek esetében hatszorosára ugrott a várakozási idő.

Várakozási idő tekintetében a lista élén a bélrendszer nagyobb laparaszkópiás műtétei állnak, melyet az előjegyzés után 355 nappal végeznek csak el (februárban ez még 99 nap volt). Második helyen a visszérműtétek vannak 284 nappal (februárban csupán 31 nap volt), a harmadik helyen pedig a térdprotézis-műtét 280 nap (erre februárban még csupán 25 napot kellett várni). Szintén drámaian megnőtt a várakozási idő a nyitott szívműtétekre (50-ről 266 napra) és a jelentős kiterjesztett gerincműtétekre (63-ról 261 napra).

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: