Eszében sincs külföldre menni a csodadokinak

Magyarországon egyedül Tóth Lajos Barna, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház sebészeti osztályának vezetője operál előrehaladott stádiumú, hashártyaáttétekkel járó daganatos betegeket egy újszerű módszerrel. Már több mint kétszázszor végezte el a beavatkozást, és azt mondja, bár külföldön valóban jobban keresne, nem tervezi, hogy kiköltözik.

Hatékony eljárás, de nem segít mindenkin

A speciális műtét és kezelés, amelyet kifejezetten a hashártyaáttétes daganatok kezelésére fejlesztettek ki, csak itthon újszerű, külföldön már az 1990-es évek óta alkalmazzák - írja a magyarnemzet.hu. Tóth Lajos Barna 2011-ben, Olaszországban sajátította el az úgynevezett citoreduktív sebészetet, amelyet azután Amerikában, a módszer kidolgozójánál tökéletesített. Az eljárás során kioperálják az összes, nem létfontosságú daganatos szervet, és amennyire szükséges, csonkolják a gyomrot, a vékony-, a vastag- és a végbelet, hogy minden látható daganatot eltávolítsanak.

Tóth Lajos Barna speciális technikát alkalmaz a hashártyaáttétes ráknál
Tóth Lajos Barna speciális technikát alkalmaz a hashártyaáttétes ráknál. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

Ezután egy különleges kemoterápiás kezelés jön, aminek során 42-43 fokos oldattal több daganatsejtet is el tudnak pusztítani, mélyebbre tudják juttatni a hatóanyagot úgy, hogy közben minimalizálják a kemoterápiás kezelés kedvezőtlen mellékhatásait. Bármennyire is hatékony eljárásról beszélünk, a főorvos kiemeli, hogy még ezzel a módszerrel sem lehet mindenkin segíteni, csak egy jól körülhatárolható betegcsoportnak nyújthat esélyt. Ők azonban meggyógyulhatnak, életük meghosszabbítható. Ehhez természetesen az kell, hogy időben felismerjék náluk a bajt.

Vérünk elárulja, rákosak vagyunk-e Kilencvenkilenc százalékos pontossággal mutatható ki 13 ráktípus mindössze egyetlen vércseppből egy új módszerrel, amit a Toshiba Corp. japán technológiai konszern fejlesztett ki. Részletek itt.

"Ki merem jelenteni, hogy sok betegen tudnánk segíteni a speciális eljárással, ha a páciensek időben felismernék, hogy baj van, vagy éppen nem bolyonganának az egészségügy útvesztőiben. A betegek döntő része maga bukkan rám, főként az interneten keresgélve, de az elmúlt évek eredményei alapján egyre több kolléga irányítja hozzám a betegeit" - mondja a szakember, akinek a betegei többsége átlagosan 11 nappal a műtét után saját lábán távozik a kórházból, és hat héttel az operáció után visszamehet dolgozni.

"Azért tanultam ennyit, hogy hazahozzam a tudást"

Tóth Lajos Barna úgy nyilatkozott, bár a páciensek kezelése mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő, a betegektől kapott pozitív visszajelzések minden nehézséget feledtetnek vele. Arra a felvetésre, hogy nem tervezi-e, hogy külföldre megy, ahol jobban kereshetne, azt felelte, a pénz nem minden. Nyíregyházán mindenben támogatják, és sikerült összehoznia egy nagyon jó csapatot. "Azért tanultam ennyit, hogy hazahozzam a tudást, és ez a kezelés a magyar betegek számára is elérhető legyen" - magyarázza a "csodadoki".

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció