Okok, amelyek miatt egyre több fiatal lesz rákos

Már rég nem csupán az idősek betegsége a rák – egyre több az 50 év alatti, akár egyetemista érintett is. Mutatjuk, milyen tényezők számlájára írható mindez.

A globális trend afelé halad, hogy az újonnan rákkal diagnosztizált betegek egyre fiatalabbak lesznek. Az tehát csupán egy tévhit, hogy a daganatos megbetegedések csak az idős emberekre jellemzőek – olvasható a chicagói orvos, dr. Jalal Baig CNN-en publikált véleménycikkében, amelyet az után írt, hogy Katalin hercegnénél 42 évesen rákot diagnosztizáltak.

Mell-, gyomor- és bélrák támadja a fiatalokat

Egy 2023-as tanulmányra hivatkozva az EconomX azt írta, hogy 1990 és 2019 között 79,1 százalékkal nőtt a korai – vagyis az 50 év alattiakat érintő – rákos megbetegedések előfordulása világszerte. A 2010 és 2019 közötti időszakban az Egyesült Államokban például a mellrák okozta a legtöbb megbetegedést a fiatalabbak körében, de nőtt gyomor- és bélrákos esetek aránya is nőtt.

hasát fogoó fiatal férfi
Mell-, gyomor- és bélrák támadja a fiatalokat. Fotó: Getty Images

Ezek miatt egyre több a rákos fiatal

A szakértők megállapításai szerint a környezet és az életmód jóval nagyobb szerepet játszik a rákos megbetegedések kialakulásában, mint a genetika. A leginkább az alábbiak számlájára írható a korai rák megjelenése:

  • ultrafeldolgozott ételek fogyasztása;
  • cukros italok fogyasztása;
  • sok vörös hús fogyasztása;
  • dohányzás;
  • alkoholfogyasztás;
  • alvászavarok;
  • elhízás;
  • fizikai inaktivitás;
  • túlzott antibiotikumhasználat;
  • bizonyos, a mikrobiomot felborító gyógyszerek.

A rák egyébként általában évtizedek alatt fejlődik ki, ezért a fiatalabb korban diagnosztizált daganatos betegek valószínűleg már csecsemő- vagy magzatkorukban ki voltak téve a kockázati tényezőknek. A császármetszés és a szintetikus progeszteron erre gyakorolt hatását még vizsgálták.

Preventív kemoterápia: így kezelik Katalin hercegnét
Szűkszavú közleményben hozta nyilvánosságra Katalin walesi hercegné, hogy rákbetegséggel küzd, onkológiai kezelése már el is kezdődött. Mutatjuk, mit jelent az általa használt preventív kemoterápia kifejezés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.