+11° - +28°
Nincs front

Egészségügy: kik kapják meg az 500 ezer forintot?

HáziPatika

Kiderült, mely egészségügyi dolgozók kapják meg a korábban beígért, bruttó 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatást.

Megjelent a Magyar Közlönyben az egészségügyben dolgozókat érintő egyszeri rendkívüli juttatásról szóló kormányrendelet a kifizetés részletszabályaival - írta meg a Portfólió. A juttatás összege dolgozónként bruttó 500 ezer forint. Mint kiderült, a pénzt az is csak egyszer kapja meg, akit több helyen is foglalkoztatnak, azonban a részmunkaidőben dolgozók is jogosultak rá.

koronavírus, koronavírus veszélyhelyzet, egészségügy, rendkívüli juttatás
Kiderült, mely egészségügyi dolgozók kapják meg az 500 ezer forintot.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ők kapják meg a pénzt

A rendelet szerint az egészségügyi és egészségügyben dolgozó, valamint a listában külön felsorolt személyek a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt egyszeri rendkívüli juttatásra jogosultak. Megkapják például a fekvő- és a járóbeteg-szakellátást, az egynapos sebészeti ellátást, a laboratóriumi ellátást, a művesekezelést, valamint a betegszállítást végző egészségügyi szolgáltatók dolgozói, továbbá az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Családtervezési és Gyermekegészségügyi Szolgáltatási Osztály, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai is. Jogosultak továbbá:

  • a háziorvosok,
  • a gyermekorvosok,
  • a fogorvosok,
  • a védőnők,
  • az iskolaorvosok,
  • és a veszélyhelyzeti betegellátásban részt vevő orvostanhallgatók is.

A fentieken kívül

  • az otthoni hospice szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó egészségügyi dolgozó,
  • az otthoni szakápolási szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó egészségügyi dolgozó,
  • a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháznál (Tököl) egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,
  • és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetnél egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó is megkapja az egyszeri rendkívüli juttatást.

De az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott foglalkoztatottak, valamit a NEAK-kal szerződéses jogviszonyban nem álló, de közvetetten közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó dolgozók is számíthatnak a bruttó 500 ezer forintra.

Hétfőtől visszaáll a normál egészségügyi ellátás - kattintson a részletekért!

Emellett a fővárosi és megyei kormányhivatal, illetve a járási (kerületi) hivatal Eütev. 4. § a) pont aa) alpontjában megnevezett egészségügyi dolgozók, a közfeladatot ellátó honvédelmi szervezet állományába tartozó, védelem-egészségügyi feladatot ellátó és védelemegészségügyben dolgozók, a belügyminiszter által irányított szervezet egészségügyi dolgozói, és az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói is megkapják a fent említett összeget.

Az  orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetem esetében kizárólag a  közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozó, valamint a közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó intézmény működtetésében részt vevő egészségügyben dolgozó jogosult a rendkívüli juttatásra. A szakellátást nyújtó helyi önkormányzatok esetében pedig kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozók kaphatják meg az 500 ezer forintot.

A jogosultság feltételei

A rendkívüli juttatást azonban csak abban az esetben kapják meg a fent megnevezett személyek, ha 2020. április 1-jén, valamint az igénylés kezdetének időpontjában is volt jogviszonyuk az adott munkáltatóknál. Az is megkapja az összeget, aki a megjelölt időintervallumban meghal. Fontos továbbá, hogy az is csak egyszeri összeget kaphat, aki több szolgáltatónál vagy munkáltatónál is foglalkoztatott.


A munkáltatók egyébként igényelhetnek támogatást a rendkívüli juttatáshoz, amely tartalmazza majd a szociális hozzájárulási adó összegét is. Az igényeket június 19-éig lehet bejelenteni egy elektronikusan kitölthető nyomtatvány segítségével.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag