Állami tüdőszűrés, de magán nőgyógyász?

A FoglaljOrvost.hu 1000 fős online felmérést készített az orvoslátogatási szokásokról, a magán egészségügy és az állami egészségügy megítéléséről, a páciensek preferenciáiról. Megszületett az első hazai "Orvoskeresleti Index" is.

Az 1000 fős online felmérést az egészségügy iránt leginkább fogékony 35 év feletti korosztály körében végezték. Az adatok szerint a megkérdezettek több mint 60 százaléka csak akkor megy orvoshoz, ha komolyabb betegség dönti le a lábáról, és nem lát más lehetőséget a felgyógyulásra. Kevéssel több mint 28 százalék bármilyen betegség felmerülése esetén elmegy, közel 5 százalék a legkisebb gyanú esetén is orvoshoz fordul - derül ki a FoglaljOrvost.hu kutatásából.
A felmérésben résztvevők kevéssel több mint 5 százaléka viszont évek óta nem volt már orvosnál. Ellenőrző és megelőző szűrővizsgálatra évente a megkérdezettek mintegy 68 százaléka jut el, közel 27 százalék 2-4 alkalommal, de mindössze 4 százalék megy évente 5-8, közel 2 százalék pedig évente több mint 9 alkalommal. A szakemberek szerint egy felnőttnek évente legalább 5-6 szűrővizsgálatra kellene eljutnia - ehhez képest az eredmények meglehetősen rosszak.

Magán vagy állami egészségügy?

Több, mint 12 százalaék már inkább a magán-egészségügyi intézményeket látogatja, és csak, ha nagyon muszáj megy államiba, közel 3 százalék pedig már csak a magán rendelőintézeteket látogatja. Ez a szám várhatóan a jövőben növekedni fog, hiszen közel 6 százalék tervezi, hogy a jövőben gyakrabban kíván magánrendelésre járni, és ennek fedezetét is előteremti. A megkérdezettek közel 45 százaléka inkább állami rendelőintézeteket látogat, de néha a magánegészségügyet is igénybe veszi, kb. 40 százalék azonban csak az állami rendelőintézeteket látogatja.

Melyik Magyarország legjobb magánrendelője?

Az idén második alkalommal meghirdetett Év magánrendelője pályázatára rekordszámú nevezés érkezett, amelyből a páciensek szavazatai mellett szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Nézze meg, mely rendelők nyertek a megmérettetésen! Kattintson!

Straub Fanni, a kutatást végző FoglaljOrvost.hu vezetője szerint ugyan egy nagyon kis réteg tudná megfizetni állandó jelleggel a privát orvoslást, azonban olyan rétegek is megjelennek a magánpraxisokban, akik erőn felül, de inkább magánorvost választanak és természetesen a felső középosztály is jelen van, amikor ha teheti, már csak a magánegészségügyet veszi igénybe.

Aki főleg a magánegészségügyet preferálja, az leginkább azért teszi, mert vagy nem elégedett az állami egészségüggyel vagy biztonságosabbnak (körültekintőbbnek, professzionálisabbnak, higénikusabbnak) tartja, de sokan döntésüket kényelmi szemponttal (gyorsabb, tisztább, kiszámíthatóbb) indokolják. Leginkább akkor mennek állami intézménybe, ha egy kívánt szakembert csak az állami egészségügyben tudnak elérni. Aki csak vagy főleg állami orvoshoz jár, az főként anyagi okok miatt teszi, ám fontos szempont az is, hogy akihez jár, abban bízik. Leginkább akkor tervezik, hogy mégis magánrendelésre mennek, ha sürgősen szükség lesz valamilyen segítségre, illetve ha az állami ellátással nem lesz elégedett.

Tüdőszűrésre inkább az állami egészségügyet vesszük igénybe

Tüdőszűrésre inkább az állami egészségügyet vesszük igénybe

"Kialakítottunk egy Orvoskeresleti Indexet, amellyel évről-évre mérni kívánjuk a magánegészségügy és állami egészségügyi "kereslet" arányát, vagyis, hogy inkább magán vagy állami orvoshoz mennek az emberek" - teszi hozzá Straub Fanni. A "csak vagy inkább magánegészségügyet választók" és a "csak vagy inkább állami egészségügyet választók" hányadosa, ez az érték 2015-ben 0,18, vagyis az emberek egyötöde már inkább a magánegészségügyet választja, mint az állami ellátórendszert, ha erre választása van.

A válaszadók leginkább tüdőszűrésre, vérvételre, fül-orr-gégészetre mennek állami orvoshoz, de belgyógyászat, allergológia, reumatológia, ortopédia kapcsán is nagy arányban veszik őket igénybe. Vannak azonban olyan területek, ahol csak kicsi a különbség az állami egészségügy javára, ilyen például a nőgyógyászat, de a bőrgyógyászat és a kardiológiai szűrés is nagy arányban történik magánegészségügyben. A fogászatnál pedig fordul a mérleg - ebben az esetben inkább magánorvos preferált.

Idő kell és pénz

Arra a kérdésre, hogy a jövőben gyakrabban fog betegség vagy prevenciós céllal orvoshoz menni, a legtöbben (38,77%) azt válaszolták, hogy talán kicsit gyakrabban jutnak majd el, ha lesz rá lehetőség (idő, pénz). Közel 32 százalék tervezi, hogy jóval több energiát fordít az egészségére, de az idő és az anyagiak akadályozhatják, közel 15 százalék szerint felesleges mennie, egészségesnek tartja magát. Aki tervezi, hogy gyakrabban keres fel magánorvost, főként a fogászatot, nőgyógyászatot, kardiológiát és szemészetet említette.

Ár, gyorsaság és ajánlás útján választunk orvost

Az ár, a gyorsaság és a család, barátok, ismerősök ajánlása a legfontosabb. Nagyobb arányban vannak pozitív tapasztalatok magánegészségügyben (25,63%), mint államiban (12,53%), de a legnagyobb arányban (43,35%), úgy tűnik, hogy mindkért szektorban vannak pozitív és negatív tapasztalatok is.

Mások véleményei, értékelései, akár fórumokon, portálokon a megkérdezettek több mint felét érdekli, de csak a kb. 16 százalék választott már orvost ezek alapján. Eddig, ugyanis a jövőben kb. 40 százalék tervezi! A megkérdezettek több mint fele azonban nem ismer ilyen portálokat, kb. 10 százalék tud magától ilyet megnevezni, hallás után a felmérést végző FoglaljOrvost.hu a legismertebb két portál közé került.

A kutatás 1000 fős, a teljes magyar lakosság tekintetében nem reprezentatív, online lekérdezéssel készült 2015 szeptemberében a Survey Monkey rendszerén keresztül a Facebookon, a kitöltésre irányuló felhívás alapján történő önkéntes részvétel eredményeképp. A válaszadók 90,04 százaléka nő volt, 20,38 százaléka budapesti, 26,33 százaléka nagyvárosi, 53,29 százaléka kisvárosokból és falvakból került ki, 4,45 százalékuk 35 év alatti, 41,31 százalék 36-60 év közötti, 54,24 százlaékuk 61 év feletti.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag