Állami tüdőszűrés, de magán nőgyógyász?

A FoglaljOrvost.hu 1000 fős online felmérést készített az orvoslátogatási szokásokról, a magán egészségügy és az állami egészségügy megítéléséről, a páciensek preferenciáiról. Megszületett az első hazai "Orvoskeresleti Index" is.

Az 1000 fős online felmérést az egészségügy iránt leginkább fogékony 35 év feletti korosztály körében végezték. Az adatok szerint a megkérdezettek több mint 60 százaléka csak akkor megy orvoshoz, ha komolyabb betegség dönti le a lábáról, és nem lát más lehetőséget a felgyógyulásra. Kevéssel több mint 28 százalék bármilyen betegség felmerülése esetén elmegy, közel 5 százalék a legkisebb gyanú esetén is orvoshoz fordul - derül ki a FoglaljOrvost.hu kutatásából.

A felmérésben résztvevők kevéssel több mint 5 százaléka viszont évek óta nem volt már orvosnál. Ellenőrző és megelőző szűrővizsgálatra évente a megkérdezettek mintegy 68 százaléka jut el, közel 27 százalék 2-4 alkalommal, de mindössze 4 százalék megy évente 5-8, közel 2 százalék pedig évente több mint 9 alkalommal. A szakemberek szerint egy felnőttnek évente legalább 5-6 szűrővizsgálatra kellene eljutnia – ehhez képest az eredmények meglehetősen rosszak.

Magán vagy állami egészségügy?

Több, mint 12 százalaék már inkább a magán-egészségügyi intézményeket látogatja, és csak, ha nagyon muszáj megy államiba, közel 3 százalék pedig már csak a magán rendelőintézeteket látogatja. Ez a szám várhatóan a jövőben növekedni fog, hiszen közel 6 százalék tervezi, hogy a jövőben gyakrabban kíván magánrendelésre járni, és ennek fedezetét is előteremti. A megkérdezettek közel 45 százaléka inkább állami rendelőintézeteket látogat, de néha a magánegészségügyet is igénybe veszi, kb. 40 százalék azonban csak az állami rendelőintézeteket látogatja.

Az idén második alkalommal meghirdetett Év magánrendelője pályázatára rekordszámú nevezés érkezett, amelyből a páciensek szavazatai mellett szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Nézze meg, mely rendelők nyertek a megmérettetésen! Kattintson! Straub Fanni, a kutatást végző FoglaljOrvost.hu vezetője szerint ugyan egy nagyon kis réteg tudná megfizetni állandó jelleggel a privát orvoslást, azonban olyan rétegek is megjelennek a magánpraxisokban, akik erőn felül, de inkább magánorvost választanak és természetesen a felső középosztály is jelen van, amikor ha teheti, már csak a magánegészségügyet veszi igénybe.

Aki főleg a magánegészségügyet preferálja, az leginkább azért teszi, mert vagy nem elégedett az állami egészségüggyel vagy biztonságosabbnak (körültekintőbbnek, professzionálisabbnak, higénikusabbnak) tartja, de sokan döntésüket kényelmi szemponttal (gyorsabb, tisztább, kiszámíthatóbb) indokolják. Leginkább akkor mennek állami intézménybe, ha egy kívánt szakembert csak az állami egészségügyben tudnak elérni. Aki csak vagy főleg állami orvoshoz jár, az főként anyagi okok miatt teszi, ám fontos szempont az is, hogy akihez jár, abban bízik. Leginkább akkor tervezik, hogy mégis magánrendelésre mennek, ha sürgősen szükség lesz valamilyen segítségre, illetve ha az állami ellátással nem lesz elégedett.

Tüdőszűrésre inkább az állami egészségügyet vesszük igénybe

„Kialakítottunk egy Orvoskeresleti Indexet, amellyel évről-évre mérni kívánjuk a magánegészségügy és állami egészségügyi „kereslet” arányát, vagyis, hogy inkább magán vagy állami orvoshoz mennek az emberek” - teszi hozzá Straub Fanni. A „csak vagy inkább magánegészségügyet választók” és a „csak vagy inkább állami egészségügyet választók” hányadosa, ez az érték 2015-ben 0,18, vagyis az emberek egyötöde már inkább a magánegészségügyet választja, mint az állami ellátórendszert, ha erre választása van.

A válaszadók leginkább tüdőszűrésre, vérvételre, fül-orr-gégészetre mennek állami orvoshoz, de belgyógyászat, allergológia, reumatológia, ortopédia kapcsán is nagy arányban veszik őket igénybe. Vannak azonban olyan területek, ahol csak kicsi a különbség az állami egészségügy javára, ilyen például a nőgyógyászat , de a bőrgyógyászat és a kardiológiai szűrés is nagy arányban történik magánegészségügyben. A fogászatnál pedig fordul a mérleg – ebben az esetben inkább magánorvos preferált.

Idő kell és pénz

Arra a kérdésre, hogy a jövőben gyakrabban fog betegség vagy prevenciós céllal orvoshoz menni, a legtöbben (38,77%) azt válaszolták, hogy talán kicsit gyakrabban jutnak majd el, ha lesz rá lehetőség (idő, pénz). Közel 32 százalék tervezi, hogy jóval több energiát fordít az egészségére, de az idő és az anyagiak akadályozhatják, közel 15 százalék szerint felesleges mennie, egészségesnek tartja magát. Aki tervezi, hogy gyakrabban keres fel magánorvost, főként a fogászatot, nőgyógyászatot, kardiológiát és szemészetet említette.

Ár, gyorsaság és ajánlás útján választunk orvost

Az ár, a gyorsaság és a család, barátok, ismerősök ajánlása a legfontosabb. Nagyobb arányban vannak pozitív tapasztalatok magánegészségügyben (25,63%), mint államiban (12,53%), de a legnagyobb arányban (43,35%), úgy tűnik, hogy mindkért szektorban vannak pozitív és negatív tapasztalatok is.

Mások véleményei, értékelései, akár fórumokon, portálokon a megkérdezettek több mint felét érdekli, de csak a kb. 16 százalék választott már orvost ezek alapján. Eddig, ugyanis a jövőben kb. 40 százalék tervezi! A megkérdezettek több mint fele azonban nem ismer ilyen portálokat, kb. 10 százalék tud magától ilyet megnevezni, hallás után a felmérést végző FoglaljOrvost.hu a legismertebb két portál közé került.

A kutatás 1000 fős, a teljes magyar lakosság tekintetében nem reprezentatív, online lekérdezéssel készült 2015 szeptemberében a Survey Monkey rendszerén keresztül a Facebookon, a kitöltésre irányuló felhívás alapján történő önkéntes részvétel eredményeképp. A válaszadók 90,04 százaléka nő volt, 20,38 százaléka budapesti, 26,33 százaléka nagyvárosi, 53,29 százaléka kisvárosokból és falvakból került ki, 4,45 százalékuk 35 év alatti, 41,31 százalék 36-60 év közötti, 54,24 százlaékuk 61 év feletti.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: