Meglepő dolog derült ki a hüvelyről

HáziPatika

Valójában nem létezik olyan, hogy normális hüvely - vonták le a következtetést svájci kutatók, akik a közelmúltban egy minden korábbinál nagyobb volumenű tanulmányt publikáltak a szeméremajkak méretéről.

A Luzerni Kórház szakemberei összesen 650 nő adatait vették fel: egyaránt megmérték a 15 és 84 év közötti résztvevők kis és nagy szeméremajkainak, hüvelynyílásának és gátjának kiterjedését. A vizsgálat során minden kategóriában annyira változatos eredmények születtek, hogy a kutatók szerint valójában nincs értelme átlagos méretekről beszélni, azok ugyanis csupán kevés nőt jellemeznének ténylegesen, a túlnyomó többség pedig így vagy úgy, de eltérne az átlagtól.

Svájci kutatók szerint nincs értelme átlagos méretekről beszélni a női nemi szervek kapcsán
Svájci kutatók szerint nincs értelme átlagos méretekről beszélni a női nemi szervek kapcsán

A kisajkak átlagos mérete például 43 milliméterre jött ki, míg a nagyajkaké 80 milliméterre, ugyanakkor előbbiek esetén a mért adatok spektruma 5 millimétertől 100 milliméterig terjedt, utóbbiaknál pedig 12-től 180-ig. A csikló átlagos szélességére vonatkozóan öt millimétert, átlagos hosszára pedig hét millimétert számoltak ki a kutatók, de itt is elég nagy a szórás, hiszen az átlagok 1-22 milliméteres, illetve 0,5-34 milliméteres mintából kerültek ki.

Téves kép alakult ki a köztudatban

Kisajak-korrekció és érzékenyebb G-pont - melyek a leggyakoribb intimplasztikai műtétek nőknél? Részletek itt.

Mindez különösen érdekes annak tükrében, hogy az intimplasztikai beavatkozások száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években. A világszerte több ezer plasztikai sebészt tömörítő ASAPS szervezet adatai szerint 2013 és 2016 között megduplázódott az ilyen célú műtétek száma. Egy ausztrál tanulmány pedig kimutatta, hogy a kisajakplasztikák mintegy negyedét 5 és 25 év közötti lányokon és nőkön végzik el, a trend pedig az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is hasonló arányban jelenik meg. Kutatások szerint mindennek hátterében a közösségi médiából áradó, téves képet sugalló üzenetek állnak legerősebb mozgatórugóként.


"Voltak olyan pácienseim, akik számára a biciklizés is kényelmetlen érzést jelentett, kisajakplasztikát követően azonban sokkal jobban érezték magukat. Ez valóban egy létező és kezelendő egészségügyi probléma. De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akiknek tulajdonképpen semmilyen panaszuk sincs? Az ő figyelmüket igenis fel kell hívni arra, hogy e téren nem léteznek olyan fogalmak, mint normális és nem normális. Ahogy azonban minden sebészeti beavatkozásnak, ezeknek a műtéteknek is akadnak kockázataik, beleértve a fájdalmat és az idegsérülést egyaránt" - hangsúlyozta dr. Kenneth Levey szülész-nőgyógyász.

Forrás: dailymail.co.uk

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag