Antibiotikum felfázásra: legyünk tisztában vele, mikor fölösleges és honnantól szükséges

A felfázás a hidegebb hónapok gyakori panasza a nők körében, hiszen a fertőzés tünetei rendkívül megkeserítik a mindennapokat. Bár a probléma rendszerint gyorsan és hatékonyan kezelhető antibiotikumokkal, érdemes óvatosnak lenni, mert használatuknak jócskán akadnak hátulütői is.

Maga a felfázás elnevezés bizonyos tekintetben megtévesztő, valójában ugyanis a húgyhólyag gyulladása áll a kellemetlen állapot hátterében. A gyulladást az esetek túlnyomó többségében bakteriális fertőzés váltja ki, méghozzá jellemzően olyan baktériumok, amelyek szervezetünkben természetes módon is jelen vannak. Probléma abból adódik, ha ezek a kórokozók a húgyutakba kerülve elszaporodnak, aminek veszélye anatómiai okokból sokkal nagyobb a nőknél, mint a férfiaknál. A hideg hőmérséklet mindössze azáltal játszhat szerepet mindebben, hogy ha lehűl az altesti tájék, az erek összeszűkülése miatt csökkenhet az immunvédekezés hatékonysága, lehetőséget adva a kórokozók gyors szaporodásához. Magyarán: nem közvetlenül attól alakulnak ki a panaszok, hogy fázunk, de kockázati tényezőként ez is hozzájárulhat a nemkívánatos folyamatokhoz.

Az akut hólyaggyulladás, avagy a hólyaghurut igen jellegzetes tüneteket okoz. Ilyen az erős és szinte állandó vizelési inger, ennél fogva a gyakori vizeletürítés, amelyhez égő, csípő érzés is társulhat. A vizeletben esetenként vér is megjelenik, illetve előfordul, hogy zavarossá, nagyon erős szagúvá válik. A gyulladást alhasi diszkomfort, illetve fájdalom kísérheti, továbbá enyhe hőemelkedés, láz is kialakulhat. Mindezen panaszok a mindennapi tevékenységek ellátását is megnehezíthetik.

A felfázás a hidegebb hónapok gyakori panasza a nők körében.
Afelfázása hidegebb hónapok gyakori panasza a nők körében. Fotó: Getty Images

Mit tehetünk a felfázás ellen?

Mivel a hólyaghurut elsődleges kiváltó oka bakteriális fertőzés, így a panaszokat is a fertőzés megszüntetése révén lehet kezelni. Immunrendszerünk ezt a feladatot többnyire képes egyedül is elvégezni, bizonyos esetekben mégis kénytelenek vagyunk orvoshoz fordulni a problémával. Mindenképpen kérjünk szakszerű segítséget, amennyiben a panaszok három nap elteltével sem enyhülnek, továbbá ha súlyosabb tünet, például véres vizelet jelentkezik. Ugyancsak fontos orvoshoz menni, ha felmerül a gyanú, hogy felszálló fertőzésként a hólyaghurutért felelős baktériumok a felső húgyutakban is megtelepedtek. Így akár a veséket is elérhetik a baktériumok, amelyre deréktáji fájdalom, láz és hidegrázás, hányinger, illetve hányás utalhat. Gyermekek esetében a hólyaghuruttal mindenképpen forduljunk gyermekorvoshoz, ahogyan a férfiaknál kialakuló panaszokat is érdemes mihamarabb kivizsgáltatni.

Bakteriális fertőzésről lévén szó a kezelés elsődleges eszközét az antibiotikumok jelenthetik. E gyógyszerek alkalmazása során elengedhetetlen, hogy pontosan kövessük a kezelőorvos utasításait, és mindig az előírt ideig és adagolásban szedjük az adott készítményt. Amennyiben a tünetek javulását látva esetleg idő előtt abbahagyjuk a kúrát, akkor fennáll a veszély, hogy a fertőzés hamar kiújul, és emiatt újabb kezelésre lesz szükség. Ezt azért is érdemes elkerülni, mert az antibiotikumok használata nem feltétlenül kockázatmentes.

Az antibiotikumok mellett ez segíthet

Felfázás nőknél és férfiaknál: ezek a különbségek .

Egyfelől ezek a gyógyszerek a fertőzésért felelős kórokozók mellett a bélflóra hasznos baktériumait is pusztítják, aminek kellemetlen emésztőrendszeri panaszok lehetnek a mellékhatásai. Másfelől napjainkban egyre erősödő fenyegetés az antibiotikumrezisztens baktériumok elterjedése a világban. Az antibiotikumok ugyanis egyfajta evolúciós nyomást helyeznek a baktériumokra, emiatt viszont mind több és több olyan törzs jelenik meg, amely képes ellenállni az ismert gyógyszerek hatásának. Mindez hosszú távon odáig vezethet, hogy az orvostudomány akár eszköztelenné is válhat a bakteriális fertőzések jelentős részével szemben. A probléma megelőzése érdekében az emberiségnek a minél tudatosabb antibiotikumhasználatra kellene törekednie, ami azt jelenti, hogy csak valóban indokolt esetben nyúljunk e gyógyszerek után.

Amikor megjelennek a hólyaghurut első jellegzetes tünetei, akkor sem feltétlenül szükséges azonnal antibiotikumot felíratnunk: a rövid ideje tartó, enyhe panaszokat otthon is kezelhetjük. Ilyenkor fontos a bőséges folyadékbevitel, amely elősegíti a húgyhólyag természetes tisztulását. Az akut gyulladás időszakában ajánlott tartózkodni a szexuális együttléttől, az esetleges alhasi fájdalmak tüneti kezelésére pedig vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat vethetünk be. Ugyancsak javulást hozhat a fitoterápia, azaz a gyulladáscsökkentő, enyhén vízhajtó, illetve antibakteriális hatású gyógynövények - például medveszőlőlevél - alkalmazása.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: