Be kell oltani a Mikulást is!

Az ÁNTSZ ajánlásai az ünnepségekhez (például Mikulás, Karácsony)

A helyi járványok nem egy időben zajlanak. Az ország különböző területein különböző időben kezd el terjedni a vírus járványos méretekben. Azokon a területeken, ahol éppen járvány van, különösen fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk a zsúfoltsággal járó rendezvényekre, és mérlegeljük a szükséges intézkedéseket. Az aktuális helyi járványhelyzetről az ÁNTSZ területileg illetékes kistérségi/kerületi intézetei adnak tájékoztatást.

A szülők, intézményvezetők, programszervezők egyedileg dönthetnek úgy, hogy az adott járványügyi helyzetre tekintettel, megelőzésképpen inkább elkerülik, vagy elhalasztják az adott rendezvény szervezését és látogatását. Tömegrendezvények, zsúfoltsággal járó események ugyanis felgyorsíthatják az influenza terjedését. A rendezvények szervezésekor mérlegelni kell a kockázatot és a várható előnyöket.

Abban az esetben javasoljuk a rendezvény elhalasztását, ha és amennyiben ettől jelentős egészségnyereség várható. (Például ha helyi járvány idején a rendezvényen olyanok kerülnének egy légtérbe, akik egyébként a mindennapok során nem találkoznak egymással, az ünnepség elhalasztásával jelentős egészségnyereséget érhetünk el).
A rendezvények megtartása során a fertőzés széleskörű terjedése megelőzhető, ha az adott iskolában a kampányoltások a téli ünnepségek előtt időben megtörténnek.
Amennyiben úgy döntenek, hogy a munkahelyi/iskolai rendezvényeket megtartják, javasoljuk az alábbi intézkedések betartását.

o Igyekezzenek tágas, jól szellőztethető helyszínt találni az ünnepség megtartására.
A kis, zárt, rosszul szellőző helyiségekben, főleg ha a rendezvény zsúfoltsággal jár, gyorsan terjedhet az influenza

o Mindazok, akik influenzaszerű megbetegedés tüneteit észlelik, maradjanak távol az ünnepségtől, illetve ha a tünetek az ünnepség közben kezdődnek (láz, köhögés, tüsszögés, orrfolyás), akkor lehetőség szerint küldjék őket (kísérettel)
haza.

o Gondolkodjanak alternatív megoldásokon az ünnepségek megtartásakor, amellyel elkerülhetik a zsúfoltságot, és a gyermekek közötti szoros kontaktust.

o A Mikulás számára a megelőzés különösen fontos, hiszen december elején ők nagyon sok gyermekkel találkoznak, ezért az esetükben a fertőzésveszély nagy.
Javasoljuk nekik megelőzésképpen az influenza elleni védőoltást. A védettség kialakulásához mintegy tíz napra van szükség, ezért jelentkezzenek mielőbb a védőoltásért a háziorvosnál, vagy a kijelölt oltópontokon.

o A szülőknek javasoljuk, hogy részesítsék előnyben a Mikulás házhoz hívását.

o Amennyiben a Mikulás idős, túlsúlyos, vagy krónikus alapbetegségben szenved, ezért az influenza súlyos lefolyására nézve fokozott kockázati csoportba tartozik, akkor a számára az influenza elleni védőoltás különösen fontos. A kockázati csoportba tartozók térítésmentesen kérhetik az influenzaoltást a háziorvosuknál.

o További elővigyázatossági intézkedésként biztosítsuk a Mikulás és a résztvevők számára a gyakori kézmosás, kézhigiéné feltételeit, valamint jól látható helyre helyezzünk ki papírzsebkendőket. A szakáll, bajusz, amely a Mikulás hagyományos viseletéhez tartozik, szintén veszélyt jelenthet, ha váladékcseppek tapadnak rá. Ezért kerüljék a puszit, a kézfogást és a szoros kontaktust a gyermekekkel.

A H1N1 oltást végző 29 központ adatait itt találja térképen is:
H1N1-es oltóközpontok

Az oltás feltételeiről ebben az írásunkban talál részleteket!


*********************************************************************************************************

Olvasói pályázatunkra december 7-ig várjuk jelentkezésüket:

Hűséges olvasóinkat jutalmaznánk!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag