2021: ezekre a vizsgálatokra vigyük el a nagyit

Kiss Gréta

A nagymamák különleges helyet foglalnak el a családokban. Ők a legfinomabb receptek tudói, a família titkainak, történetének őrzői, sőt, párkapcsolati tanácsok terén is verhetetlenek. Nem véletlen, ha azt szeretnénk, hogy sokáig az életünk részei maradjanak. Ennek érdekében kiemelten fontos figyelnünk az egészségi állapotukra: a legközelebbi születésnapon, névnapon vagy bármilyen más alkalmon tehát csokoládé, virág vagy könyv helyett inkább lepjük meg őket egy laborvizsgálati szűrőcsomaggal.

Mely vizsgálatok a legfontosabbak a nagypapa számára? Részletek itt.

Az életkor előrehaladtával a szervezetünk is öregszik, így minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a betegségek megjelenésének veszélye. Nem törvényszerű azonban, hogy az időskort rossz egészségi állapotban kell eltölteni. Ehhez viszont prevencióra, a rizikótényezők pontos ismeretére, illetve a már meglévő betegségek alakulásának rendszeres monitorozására van szükség - a különféle laborvizsgálati szűrőcsomagok pedig nagy segítségünkre lehetnek mindebben. És bár egy szűrőcsomag nem olyan személyes ajándék, mint például egy fotóalbum az unokák képeivel, mégis kifejezetten hasznos a nagymama számára.

Ezért előnyös az általános állapotfelmérés

Amennyiben a nagymama általános egészségi állapotával kapcsolatban szeretnénk képbe kerülni, olyan speciális, kifejezetten az 50-60 éven felülieknek szóló laborvizsgálati szűrőcsomagok közül válasszunk, amelyek segítségével széles körű információt kaphatunk a szervezete állapotáról. Az ilyen csomagokat általában úgy állítják össze, hogy a vizsgálatok rámutassanak a belső szervek (máj, hasnyálmirigy, vese, vérképző rendszer, pajzsmirigy) működésére; az eredmények ezáltal segítséget nyújthatnak számos betegség, így például a csontritkulás, a cukorbetegség, a reumás megbetegedések, a pajzsmirigybetegségek vagy a hormonális problémák felismerésében (ezeknek egyébként a korral nőhet a rizikójuk). Nagy előny, ha a B12 vagy a folsav ellenőrzésére is lehetőség nyílik, ezen vitaminok alacsony szintje ugyanis idősebb korban szerepet játszhat a vérszegénység ésdemenciakialakulásában. Az általános vizelet- és székletvér-vizsgálatok még teljesebb képet adhatnak a nagymama egészségi állapotáról, így ha nem részei az adott csomagnak, kiegészítésképpen mindenképpen érdemes elvégeztetni azokat is.

Fontos lehet a tumormarkerek ellenőrzése

Ahogy a világ számos országában, úgy Magyarországon is tombol a koronavírus-járvány. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott megbetegedés, a koronavírus-fertőzés (COVID-19) lefolyását több rizikótényező súlyosbíthatja. Az egyik legfontosabb az életkor, a nagymamánk tehát fokozott veszélynek van kitéve. Ahhoz, hogy minél jobban csökkentsük a megfertőződésének az esélyét, érdemes ellenőriztetni szervezete koronavírus elleni védekezőképességét és azon tényezőket, amelyek befolyásolhatják afertőzéskockázatát, a kórlefolyás súlyosságát. Fontos lehet egy COVID-19-specifikus IgG vizsgálat, amely során azt vizsgálják, hogy az érintett korábban találkozott-e már a vírussal, és rendelkezik-e az arra specifikus hatékony immunvédelemmel. Nézessünk D-vitamin- és cinkszintet is, tanulmányok szerint ugyanis kiemelt a szerepük a vírus elleni védekezésben. Ha a nagymama túlsúlyos (amely szintén komoly kockázati tényező a koronavírus-fertőzés szempontjából), a leptin hormon szintjének ellenőrzése is szükségessé válhat. Az emelkedett szintje miatt a többi között akár súlyosabb lehet a COVID-19 lefolyása, és nőhet a halálozás esélye is.

Általánosságban elmondató, hogy a rák egyik legfontosabb kockázati tényezője az életkor, ez pedig bizonyos daganattípusok esetében (pl. mell-, tüdő- vastag- és végbélrák) fokozottan igaz lehet. A Nemzeti Rák Intézet (National Cancer Institute, NCI) adatai szerint a páciensek átlagéletkora a rák diagnózisának felállításakor 66 év, ami azt jelenti, hogy az érintettek egyik fele 66 éves kora előtt, míg a másik 66 éves kora után lesz beteg - ráadásul az új esetek egynegyedét 65 és 74 éves kor között diagnosztizálják. A nagymamánk tehát kifejezetten veszélyeztetett lehet a rák kialakulása szempontjából.

Amennyiben a családban előfordult daganatos megbetegedés, esetleg maga a nagymama is rákos volt korábban, vagy olyan ismeretlen eredetű tünetektől szenved, amelyeket akár tumor is előidézhet, érdemes lehet ellenőriztetni a különféle tumormarkerek szintjét. A részben vérből, vizeletből vagy szövetből is kimutatható tumormarkerek olyan anyagok, melyek az egészséges szervezetben is jelen vannak, de csak kismértékben, rák esetén azonban szintjük megemelkedhet. A tumormarker-vizsgálatok során általában többféle ráktípussal összefüggő tumormarkereket is megnéznek a szakemberek, így például az AFP vagy a CA 15-3 szintjét, előbbi egyebek mellett a májrákkal, utóbbi az emlődaganattal van összefüggésben.

Ezzel együtt fontos tudni, hogy csak és kizárólag a tumormarkerek alapján nem állítható fel diagnózis: a negatív eredmény nem jelenti azt, hogy valaki nem rákos, ahogy a pozitív érték sem utal feltétlenül rosszindulatú daganatra. Egy szakszerű tumorkutatás során éppen ezért a tumormarkerek ellenőrzése mellett a szakemberek elvégeznek más laboratóriumi vizsgálatokat és bizonyos képalkotó vizsgálatokat, illetve nagy szerepe van a szövettannak is. És bár a tumormarker-vizsgálatok néhány kivételtől eltekintve nem alkalmasak a klinikailag tünetmentes, egészséges emberek daganatos betegségének szűrésére, a markerek szintjének eltérése, változása nagyon informatív lehet az igazolt rákbetegek kezelésének és a daganat esetleges klinikai progressziójának nyomon követésében.

Derüljön fény időben a csontritkulásra

A csontritkulás vagy oszteoporózis lényege, hogy a csontok tömege és mésztartalma lecsökken, ami jelentős csonttörési kockázattal, illetve a csontszerkezet minőségének romlásával jár együtt. Néma kórnak is hívják, kezdetben ugyanis semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Általában az hívja fel rá a figyelmet, hogy az érintettnek kisebb, ártalmatlannak tűnő esések után is eltörik valamije (idősebb korban ezek a törések kifejezetten veszélyesek lehetnek). Mivel acsontritkulásegyik legfontosabb rizikótényezője az életkor, illetve a nőknél (főleg 50 év felett) jóval gyakrabban alakul ki, mint a férfiaknál, kifejezetten hasznos ajándék lehet a nagymamának egy csontritkulás-szűrőcsomag. Az ilyen csomagok lényeges eleme a többi között a vérből kimutatható parathormon, D-vitamin, kalcium, foszfát, illetve magnézium szintjének ellenőrzése, de fontos a vizeletben mért kalcium és kreatinin szintjének vizsgálata is. Még inkább indokolt a monitorozás egyébként, ha a nagymamánk vékony vagy alacsony testalkatú, keveset mozog, egyoldalúan táplálkozik, bizonyos gyógyszereket (pl. szteroidok, vízhajtók, gyomorsavlekötők) szed vagy pajzsmirigybetegségben szenved - ezek a faktorok ugyanis tovább fokozzák a csontritkulás kockázatát.

Óvjuk a nagymama egészségét, lepjük meg laborvizsgálati szűrőcsomaggal.
Óvjuk a nagymama egészségét, lepjük meg laborvizsgálati szűrőcsomaggal. Fotó: Getty Images

A megfelelő gyógyszereket szedi?

Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy van olyan betegsége, amelyet különféle gyógyszerekkel kezelnek. Valószínűleg a nagymamánk is szed egy vagy több készítményt, nem biztos azonban, hogy mindegyik megfelelő a számára: erre akkor gyanakodhatunk például, ha a gyógyszerezés ellenére a nagymama állapota nem javul, vagy bizonyos pirulák mellékhatásai nagyon erősen kínozzák. Ilyen esetben érdemes lehet beruházni egy teljes körű gyógyszerbiztonsági csomagra: az összetett genetikai tesztek ugyanis megmutatják, hogy mely gyógyszerek hatnak a páciensre megfelelő hatékonysággal, és melyeket kell elkerülnie, mert nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak. Az eredmények alapján az orvos tudni fogja, hogyan reagál a nagymama szervezete egyes gyógyszerekre, ezért hamarabb, kísérletezés nélkül megtalálhatja a számára legmegfelelőbb gyógyszert. Ráadásul a nagymama így gyorsabban is gyógyulhat, és kevesebb mellékhatással kell megküzdenie.  

A mélyvénás trombózis legnagyobb kockázata az életkor

Ha a vér túl lassan áramlik a vénákban, vérrögök képződhetnek, amelyek részben vagy teljesen elzárhatják a vér útját. Amennyiben ezek a vérrögök a mélyen fekvő vénákban (pl. az alsó lábszárakban) jönnek létre, mélyvénás trombózisról beszélhetünk. A mélyvénás trombózis komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, sőt, tüdőembólia esetén (amikor az érrendszer más részén leszakadt vérrög a tüdő verőereibe kerül) akár végzetes is lehet - megelőzése tehát kiemelten fontos. Különösen idős emberek esetén, mert, mint ahogy arra egy korábbi cikkünkben prof. dr. Boda Zoltán, a Debreceni Egyetem Thrombosis és Haemostasis Központ orvosszakmai igazgatója rámutatott, a mélyvénás trombózisnál a legnagyobb kockázat az életkor.


Mivel a mélyvénás trombózis egyik gyakori oka az örökletes trombózishajlam vagy trombofília, a prevenció fontos része lehet annak kiderítése, hogy a nagymamánál is fennáll-e a fokozott rizikó. Az utánajárás egyébként akkor is indokolt lehet, ha a családban többeknél előfordult már trombózis, vagy ha a nagymama 45 éves kora előtt kapott trombózist, esetleg a vérrög szokatlan helyen jelent meg a testében. Az egyik legelterjedtebb örökletes trombofília az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja, ennek vizsgálata tehát kiemelten lényeges. Érdemes lehet még elvégeztetni a prothrombin gén G20210A mutációjának (ez az örökletes trombózishajlam második leggyakoribb oka), illetve a metiléntetrahidrofolát reduktáz (MTHFR) gén C677T pontmutációjának analízisét is. Az esetleges hajlamot okozó eltérés diagnosztizálása azért elengedhetetlen, mert így megkezdődhet a szakorvos által végzett nyomon követés (és szükség esetén a kezelés is), illetve a beteg beiktathat olyan életmódbeli változtatásokat, amik segítenek elkerülni a bajt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait
IDŐPONTFOGLALÁS

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag