+7° - +22°
Kettős front

Adagoljon inzulint akár a villamoson

Már Magyarországon is kapható az az új fejlesztésű, rendkívül korszerű és kifinomult készülék, amely nagyon pontos inzulinbevitelt biztosít a cukorbetegek számára. Hogy miben tud mást az írótoll formájú adagoló, mint elődei, cikkünkből megtudhatja.

Egyre több gyermek diabéteszes

"Hazánkban egyre nő mind a gyermekkori I-es típusú, mind a felnőttkori II-es típusú cukorbetegek száma" - vázolja a szomorú statisztikát Dr. Kerényi Zsuzsa, a Csepeli Egészségügyi Szolgálat Diabétesz Szakrendelésének vezető főorvosa. A leginkább már gyermekkorban jelentkező, I-es típusú diabeteszben szenvedőknél a betegség megjelenésének első percétől elkerülhetetlen a külső inzulinbevitel, hiszen szervezetük egyáltalán nem termeli ezt a létfontosságú hormont. Esetükben megfelelő inzulinadagolással 40-50 évre meghosszabbodhat az az idő, amíg a beteget szövődménymentes állapotban lehet tartani. Egyre gyakoribb hazánkban a gyermekkori II-es típusú cukorbetegség is. Mind a gyermek, mind a felnőttkori II-es típusú cukorbetegségnél a betegség stádiumától függően alkalmazandó az inzulinpótlás, de a kutatások azt igazolják, hogy ezeknél a pácienseknél is a korán elkezdett inzulinkezelés kedvező hatású mind a súlyos - esetenként akár halálhoz is vezető - szövődmények megelőzése, mind pedig az életminőség megőrzése terén.

Ma már a korszerű inzulinkezelés elengedhetetlen

Ez csak úgy érhető el, ha a cukorbeteg vércukorértékei a betegség kezdetétől az egészségesekével megegyező szinten vannak. Amint a diétával, a több testmozgással és a forgalomban levő tablettákkal nem tudjuk tartani a megfelelő éhomi és/vagy étkezés utáni vércukor-szintet, akkor el kell indítani az inzulinkezelést. A korszerű inzulinkezelés elengedhetetlen része a nagy pontosságú inzulinadagoló eszköz. Fontos az is, hogy olyan könnyen alkalmazható eszköz álljon rendelkezésre, amelynél nem jelent gondot az összeszerelés, a felszívás, és az érintett pillanatok alatt, akár a villamoson, akár a színházban beadhatja magának az inzulint. A NovoPen®4 névre hallgató adagoló a korábbi eszközökhöz képest látható, hallható és tapintható előnyökkel segíti a betegeket az életminőségük és betegségük szempontjából is meghatározó precíz inzulinbeadásban.

High-tech inzulinadagoló

"Egy közelmúltban végzett összehasonlító vizsgálatban meglepetéssel tapasztaltuk, hogy milyen fantasztikus pontosságú a NovoPen® család új tagja, a NovoPen®4" - nyilatkozta Dr. Kerényi Zsuzsa, a vizsgálat vezetője. A több száz próbaadagolás során analitikus mérlegen történt ellenőrzés elhanyagolható, mindössze 1-2 százalékos hibát mutatott, jóval alacsonyabbat, mint amit a vizsgálatba bevont másik típusú készüléknél volt mérhető. Emellett az új NovoPen®4 készülék még több olyan új dolgot tud, amely még kényelmesebb, még biztonságosabb alkalmazást tesz lehetővé: az új adagolón ugyanis háromszor nagyobbak a számok, fele annyi fizikai erő is elégséges az inzulinbeadó gomb lenyomásához, a beadás végén pedig jól hallható egy kattanás, mely a befecskendezés befejezését és teljességét jelzi. Ez sokak számára jó hír, hiszen hazánkban már jelenleg is mintegy 120-130 ezer ember szorul inzulinterápiára.

Az inzulinadagoló használata

Vegye le a zárókupakot és csavarja szét a NovoPen® 4-t.
Ha még nincs visszatolva, tolja vissza a dugattyúszárat a képen látható módon. Nyomja ütközésig a dugattyúszár végén található korongot.
Tegye bele az inzulinpatront a műanyag házba, a színes azonosító kupakkal előre. Csavarja össze a NovoPen® 4-et.
Ha a patron inzulinszuszpenziót tartalmaz (tejszerű inzulint) tartalmaz, azt használat előtt mindig össze kell keverni (reszuszpendálni). Ehhez részletes leírást az inzulinpatron használati utasításában talál
Csavarjon fel egy új NovoFine® egyszer használatos injekciós tűt. Húzza le a külső tűvédő kupakot és a belső tűsapkát. A belső tűsapkát dobja ki.
Az injekció beadása előtt minden esetben ellenőrizze az inzulin folyékonyságát. Ha még nincs kihúzva, húzza ki az adagológombot, és csavarja el a következők beállításához:
4 egység új inzulinpatron esetén,
1 egység már megkezdett inzulinpatron esetén.
Tartsa a NovoPen® 4-et az egyszer használatos injekciós tűvel felfelé. Ujjával óvatosan kocogtassa meg néhányszor az inzulinpatront tartalmazó műanyag házat, hogy az esetleges légbuborékok felszálljanak.
Teljesen nyomja be az adagológombot, amíg kattanást hall, illetve érez. Ekkor az adagoló mutatója visszaáll 0-ra. A NovoPen® 4 akkor kész a használatra, amikor egy csepp inzulin megjelenik.
Ha még nincs kihúzva, húzza ki az adagológombot, és csavarja addig, amíg az adagoló mutatóján megjelenik az adagnak megfelelő szám a jelzés mellett.
Ha nem megfelelő adagot állított be, csavarja az adagológombot a megfelelő irányba, amíg az adagoló mutatóján megjelenik a kívánt mennyiség.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.