Teniszkönyök tenisz nélkül?

A teniszkönyök a könyök sérülésének fájdalommal járó közismert elnevezése. Szorosabb értelemben véve teniszkönyöknek nevezzük a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső alsó részének, az epikondilusznak a gyulladása következtében kialakuló tünetegyüttest.

A csontok, ízületek szerepe

Irodatérd?

Tudta, hogy ilyen is van? Vajon Önt is fenyegeti?
Olvasson róla többet!

Ahhoz, hogy megértsük a teniszkönyök kialakulásának mechanizmusát, elengedhetetlen, hogy megismerjük a vázizomzat felépítését és működését. Az emberi mozgásszervrendszer csontokból, porcokból, szalagokból, ízületekből, izmokból és inakból épül fel. A testünk szilárd vázát alkotó csontok mozgatását az ízületek teszik lehetővé. Ízületeinkről könnyen megfeledkezünk, addig nem veszünk tudomást róluk, amíg el nem kezdenek fájni. Sajnos a betegségek, kopások nem kímélik őket sem, és a sérüléseik is gyakoriak.
Az ízületek rendkívül érzékeny, önálló vérkeringéssel nem rendelkező porcos felszíneinek védelmét szolgálja a nagyon dús fájdalomérző ideghálózat. Amikor ízületekről beszélünk, elsőként a mozgékony, hajlítható ízületeinkre gondolunk, mint a könyök, a csukló vagy a térd. Ezek a mérnöki pontossággal megalkotott szerkezetek ellenállnak ugyan a nagy igénybevételnek, mégis igen könnyen sérülnek külső erőhatásokra.

Hogyan működik a könyökízület?

A könyökízületet 3 csont, a felkarcsont (humerusz), singcsont (ulna) és az orsócsont (rádiusz) ízvége alkotja. A könyök hajlításában-feszítésében a felkarcsont és a singcsont közötti kapcsolat a lényeges, az orsócsont szerepe elhanyagolható. A felkarcsont hosszú, csöves csont, amelynek az alsó végén elölről hátra összelapított háromszög alakú, mediális kiemelkedés (epikondilusz mediális) található. Ettől kissé kifelé és lefelé helyezkedik el a másik bütyök az ún. epikondilusz laterális. Az alkarizmok két antagonista (tehát egymással ellentétes) izomcsoportot képeznek, mégpedig a hajlító és feszítő izmokat. A hajlítók tömege, amelyek az alkar befelé fordítását (borintás) és a csukló, valamint az ujjak hajlítását végzik, az epikondilusz mediálisról, míg a csuklót és az ujjakat feszítő, valamint az alkart kifelé fordító (hanyintó) izmok az epikondilusz lateráliszról erednek.

A teniszkönyök kialakulásának anatómiai héttere

Nézzük, mi történik teniszkönyök esetén!

Teniszkönyökről beszélünk akkor, amikor a könyök felkarcsonti részén, annak külső bütykén csonthártyagyulladás (epikondiltisz) lép fel, és a fájdalom a könyök külső felszínén jelentkezik. A túlterhelés következtében az izmok eredésénél csonthártya alatti bevérzés, csonthártya-izgalom és gyulladás, esetleg csontcsőrképződés is kialakulhat. A tenisz könyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Ez a nagy izomköteg egy nagyon kis helyről indul ki a csonton.Kevésbé ismert a golfkönyök elnevezés. Ez esetben hasonló a helyzet, azzal az eltéréssel, hogy az érintett izmok azok, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ekkor a könyök belső bütykének (epikondilitisz mediális) a gyulladásáról van szó, a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik. A csonthártya érzőidegekben igen gazdag, ezért az ízület mozgatására és nyomkodására éles fájdalom alakul ki. A legújabb kutatások fényt derítettek arra, hogy az elváltozásért a hosszú alkarfeszítő izom (az ún. extensor carpi radiális longus) megrövidülése is felelős lehet.

Kiket érinthet?

Az emberek többsége, ha a címben szereplő diagnózist hallja, azonnal olyan sportsérülésre gondol, amely kizárólag teniszezés közben alakul ki. Pedig a nevével ellentétben ez a betegség nemcsak a teniszezőket érinti, hanem mindenkinél kialakulhat, akinek a könyöke túlzottan igénybe van véve, sőt fizikai terheléstől függetlenül is felléphet.
Bárki - az aktív fiatal és középkorú nő és férfi - szembesülhet azzal a problémával, hogy gyakran ismétlődő mozdulatokból álló erős fizikai munka után, különösen, ha a feszítő izomzatot fokozottabban veszik igénybe felléphet ez az elváltozás. A munkás, aki emel, kinyom, tol és húz, ugyanúgy sérülést szenvedhet, mint a sportoló. Hosszú évek tapasztalata szerint az előfordulási arány lassan a nők felé billen, annak ellenére, hogy a számítógép megjelenésével, és annak mindennapos használatával csökkent a hivatásos gépírónők száma. Teniszezők esetében hajlamosító tényezőnek tekinthető a gyenge, vagy túlhajszolt izomzat, esetleg a nem megfelelő eszközhasználat (rossz markolat, túl feszes húrok a teniszütőn). Gyermekeknél és serdülőkorban nem fordul elő a teniszkönyök, hiszen ilyenkor még az alkar izmai nagyon rugalmasak.

Mik a tünetek?

Az első panasz a fájdalom. A beteg a könyökízület külső részén az alkar feszítő izomzatában lassan fejlődő, de állandóan fokozódó fájdalmat érez. A fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik, az alkari feszítőizmok működésekor. Az epikondilusz tájéka nyomásra érzékeny. Bármely tevékenység, amely a csukló nyújtását igényli, fájdalmas lehet. Az alkarban gyengeség érzése lép fel, amely főleg a tárgyak felemelésénél, megfogásánál nyilvánul meg, és sokszor azok leejtését okozza. A fájdalom fokozódik, ha a csuklót nyújtott könyökízület mellett a tenyér felé behajlítják, és ezáltal az alkar feszítő izomzata túlfeszül és ez fájdalmat vált ki.
A könyök akkor fáj igazán, ha az illető leteszi a kezét és a tenyerét az asztalra, majd megpróbálja a kézfejet ellenállással szemben csuklóból felemelni. Ha a beteg a karját a test mellet tartja és a kezét kifelé hajlítja a fájdalom a könyök és az alkar külső, hátsó részén jelenik meg, azaz a hüvelykujj felőli oldalon. A diagnózis felállítása tehát rendkívül könnyű, hiszen a könyökízület és a csuklóízület egy bizonyos mozdulatára erős fájdalmat érzünk a felkarcsont könyökízületi része felett a külső oldalon. Itt jól kivehető területen a csont megnyomásakor erős fájdalom lép fel, ami bizonyítja a csonthártyagyulladás jelenlétét.

Kezelés, megelőzés

A teniszkönyök kezelésének lényege a tehermentesítés. A panaszokat kiváltó mozgások mellőzése, illetőleg az alkar és a kéz nyugalomba helyezése, sínezése ajánlatos az első időszakban, de a fizikoterápiás kezelés, a fájdalmas hely érzéstelenítése is eredményre vezethet. A lokálisan alkalmazott nem-szteroid származékok gyakran teljesen megszüntetik a fájdalmat. Amennyiben a fent leírt konzervatív kezelések nem nyújtanak megfelelő eredményt, műtétet végeznek, hogy a fájdalmas területet izgató izomhúzást kikapcsolják. A műtét során az alkari feszítő izomcsoport közös eredését a csonthártyával együtt leválasztják, meghosszabbítják és a feszítő izomzatot borító hártyát bemetszik. Pár hetes kímélet után a műtét 100%-os eredményt hoz.
A legújabb kutatások kiderítették, hogy gyakorlatilag az egész elváltozásért az alkari hosszú feszítő izom (musculus extensor carpi radiális longus) megrövidülése felelős, ezért számos, jó eredménnyel végződött műtét szerepel a gyógyulásban. A műtét során ennek az izomnak az inas részén egy ínhosszabbítást végeznek. A betegség megelőzhető, ha a könyökízület és az alkar izomzatára ható, gyakran ismétlődő fokozott erőbehatásokat kerülik. Amikor teniszezik, csuklóját és könyökét mereven tartva, vállból mozgassa a karját! Kerülje a nagy csukló- és könyökmozdulatokat! A sportoló érdeke az, hogy sportoláskor az edzésterhelésnek, fizikai állapotnak, erőnlétnek megfelelő sporteszközt használjon - és azt megfelelő technikai felkészültséggel használja -, hogy azzal minimalizálja a sportsérülés kialakulásának kockázatát.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag