A gerincízületi gyulladások korai felismerése

HáziPatika

A gerinc, az ízületek, az inak és szalagok gyulladásának és a jellemzően ehhez társuló betegségeknek az összefonódó együttesét nevezzük összefoglalóan spondylarthritiseknek, azaz gerincízületi gyulladásoknak.

Milyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

A mozgási szervrendszert érintő betegségnek a dominálóan a gerincet érintő formáját "tengelyirányú", axialis típusúnak, a dominálóan a végtagokat érintő formát perifériás típusúnak nevezzük. Előbbi klasszikus példája a Bechterew betegség, spondylitis ankylopetica, SPA (mely érintheti a nagy végtagízületeket is). A társuló betegségeknek is lehet dominálóan a gerincet érintő, a Bechterew betegségbe fejlődő formájuk. Az utóbbi, a perifériás, a végtagok kis- és nagy ízületeit érintő típus jellemzően a bőr pikkelysömörét (psoriasist) kísérő ízületi gyulladás, az arthritis psoriatica (amely érintheti a gerincet is). Az inak-szalagok tapadási helyeinek gyulladása (enthesitis), a szemgyulladás és a gyulladásos bélbetegség mindkét típust kísérheti.

A gerinc-ízületi gyulladás korai felismerése és így kellő időben megkezdett korszerű kezelése gyökeresen megváltoztatja a betegség lefolyását. Ezért kell felfigyelni a derékfájás gyulladásos formájára, a végtagízületek nem szimmetrikus gyulladására, az inak és szalagok eredési-tapadási pontjainak fájdalmára. Ezek jelentkeznek sokszor olyan, a mozgásszervi panaszoktól távol esőnek vélt betegségekben is, mint az idült bélgyulladás, pikkelysömör (psoriasis) vagy a szem szivárványhártyájának gyulladása (iritis, uveitis). A mozgásszervi panaszok ezekben általában később, sokszor enyhe formában kezdődnek, így elkerülhetik az illetékes szakorvosok figyelmét is, ami késleltetheti a reumatológiai betegség felismerését.

A gerinc-ízületi gyulladások kórtani háttere

A gerinc-ízületi gyulladások klinikai képe, a szerteágazónak vélt panaszok és tünetek tarka kombinációi, a heves, akut-fázis reakcióval kísért gyulladás, és a családi halmozódás már évtizedekkel ezelőtt elkülönítette ezt a formakört a klasszikus autoimmun betegségektől és inkább a fertőzésekkel hozta kapcsolatba. Noha ezekben elsődlegesfertőzésmár nem mutatható ki és így okuk és kiváltó tényezőik is ismeretlenek, a sajátos jelenségek hátterében örökletes hajlam és a gyulladás sajátos típusa áll. Az örökletes hajlam a baktériumfertőzéseket felismerő, az egyénekre jellemző jegy (a HLA-B27 antigén) kóros működésében mutatkozik meg.

Hogy mikor, mi tesz jót az ízületeknek, ahhoz ismerni kell, mitől fájnak, és milyen állapotban vannak. Az időszakos gyulladásosfájdalommás kezelést igényel, mint a kopás miatt fennálló, tartós fájdalmak: egyszer a jegelést, másszor épp meleget. Olvassa el milyen bevált otthoni praktikák vannak fájós ízületekre!

A gyulladás az inak, szalagok, az ízületi tok, a rostos porc lehorgonyzási pontjainak csonthártyájában indul meg. Hasonlóan, nem fertőzéses gyulladás jelentkezhet a bőrben, a bélrendszerben, a szívbillentyűk és az aorta rostos vázában és a szem kötőszöveteiben.  A kiváltó okok a bélnyálka-hártya és a bőrhám sérülései lehetnek.  Az itt felszabaduló veszély-jelző molekulák és a helyi baktériumflóra antigénjei jelentik az első jelzést a természetes immunvédekezés számára. Ezek a jelek a saját kötőszövet elleni gyulladást, tehát az autoimmunitáshoz hasonló kóros reakciót váltanak ki, amely hírvivő fehérjék, citokinek útján terjed. A gyulladást fenntartó sejtek közötti hírvivők központi szereplője a tumor-nekrózis faktor (TNF) és az interleukin (IL) -12, -23 és -17 gyulladáskeltő, az immunrendszert aktiváló fehérje. A kóros folyamat legkorszerűbb biológiai gyógyszerei a hírvivő molekulák hatásait gátló, erre célzottan gyártott ellenanyagok.

A gerinc-ízületi gyulladások előfordulása

Az előfordulási arányokat az összehasonlíthatóság érdekében minden népességben a 10 000 felnőttre számítottan adjuk meg. Az uralkodóan a gerincen zajló forma kifejlett alakja a Bechterew betegség. Előfordulási gyakorisága Európában és Ázsiában átlagosan 23 illetve 17/10000, Észak-Amerikában átlagosan 30, Afrikában átlagosan 7 (valószínűleg előbbiben a legjobb diagnosztikus lehetőségek, utóbbiban ezek hiánya miatt). A férfi és nőbetegek aránya 7:1, a betegek közel 90-95 százaléka hordozza HLA-B27 antigént.

A gerinc-ízületi gyulladások fő típusainak tünetei és lefolyásuk

A gerinc gyulladásának fő tünete a gyulladásos fájdalom és az emiatt kialakuló mozgásbeszűkülés. A gerincfájdalom már fiatal korban megjelenhet, a betegség átlagosan a harmadik évtizedben indul, lappangva zajlik, de az érintettek 90 százalékának 45 éves korára már jellegzetes tünetek alakulnak ki. A gyulladásos gerincfájdalom főbb jellemzői: a gerinc reggeli merevsége, éjszakai és/vagy hajnali fájdalma. A gerincfájdalom pihenésre nem, csak mozgásra enyhül, kezdete fokozatos. Időszakosan átmeneti csípőfájdalom jelentkezik. Korán jelezheti a szalagok gyulladását a sarokcsont, az Achilles-ín tapadásának járáskor érzett fájdalma és az ülés közben érzett ülőcsont fájdalom.

Sok esetben a heveny szivárványhártya-gyulladás derít fényt a társuló gerincbetegségre. A gyulladás mértékétől függően korábban vagy későbben fejlődik ki a szalagok elcsontosodása miatti gerincmerevség, amely ekkor már végleges. Párhuzamosan zajlik a keresztcsont és medence közötti porc fájdalmas gyulladása, majd a két csont teljes összenövése, ami a hagyományos röntgennel lassabban követhető. Kezelés nélkül a fizikai működőképesség és a munkaképesség súlyosan károsodik. A bordaízületek elmerevedése miatt a kellő mélységű légzés is akadályozott, ami a hörgőrendszer fertőzéseit könnyíti meg és a jobb szívkamrát is megterheli. A szív rostos vázának a gyulladása az aortának és billentyűjének szűkületét és az ingervezetés zavarait okozhatja. A károsodások megelőzése érdekében fontos a kórkép korai felismerése. A betegség hevességének mérésére a betegek fájdalmának saját maguk által megjelölt fokozatai szolgálnak, funkcióikat ugyanilyen módon maguk minősítik, mozgásképességüket pedig szabványos módon a vizsgálók értékelik.

A bőr pikkelysömöre a gerinc-ízületi gyulladások csoportjának valamennyi tagjánál megjelenhet. Az ízületi és a gerincgyulladás, a szalagtapadási helyek, a körömperc és egy-egy ujj gyulladása a bőr-psorasisban szenvedők kisebb hányadánál lép fel csupán. Az ízületi érintettség lehet egészen enyhe is: egy-egy szalag vagy ujjízület változó gyulladása. A legjelentősebb kockázati tényező a már fennálló psoriasis. Az ízületi érintettség gyakorisága és súlyossága az érintett bőrfelület nagyságával arányos. A családban már megjelent psoriasis is erős kockázati tényező, közel ötvenszeres esélyt jelent a bőr és ízületi psoriasis kibontakozására. Sokszor egy-egy ujjon a proximalis és a körömperc egyaránt gyulladt ("kolbász-ujj"), ez a dactylitis, amely előfordulhat egyedüli jelenségként is. A gerincen az elcsontosodás okozhat merevséget. A szövődménynek és társbetegségnek egyaránt tekinthető szív- és érbetegség az arthritis psoriaticában (és psoriasisban) ugyanazon tőről fakad, mint az autoimmun rendszerbetegségekben: a gyulladás a felgyorsultérelmeszesedésönálló kockázati tényezője. Az arthritis psoriatica felismerését legjobban CASPAR pontrendszer segíti, amely az ízületi gyulladás mellett további tüneteket, jellemzőket is értékel. Ezek: a családi előfordulás, a köröm-érintettség, a dactylitis, röntgenfelvétellel igazolt csont-újdonképződés. A psoriasisos gerincgyulladás diagnosztizálása a leírt gerinctünetek alapján is történhet. Ennek megkövetelt vezető tünete az említett gyulladásos derékfájás. Az egyes jelenségek (ízület, köröm, bőr) súlyosságának megítélésére, a kórlefolyás követésére, a bevezetett terápia hatásosságának ellenőrzésére, az életminőség mérésére értékelő módszerek, kérdőívek, pontrendszerek állnak rendelkezésre.

A korai felismerés és a szűrés jelentősége

Különösen a gerincgyulladás esetén fontos a betegség korai felismerése. A diagnózis korai megállapításával számos felesleges vizsgálat és kockázatos kezelés is elkerülhető. Ha sikerül a betegséget még korai, a definitív strukturális elváltozásoktól mentes szakaszában diagnosztizálni, a ma már elérhető hatékony terápia időben történő alkalmazásával a betegség természetes lefolyása kedvezően módosítható és megelőzhető a funkcionális állapot romlása. A gerincgyulladás diagnózisának felállítására azonban sokszor csak a betegség későbbi stádiumaiban kerül sor. Ennek egyik fő oka, hogy a gyulladás a kórkép korai fázisában a röntgenfelvételek alapján még nem mutatható ki.

Az ízületi gyulladás okozta fájdalom kezelés nélkül akár egy életen át is elkísérhet bennünket. A hagyományos és természetes gyógymódok segítségével azonban ma már gyorsan és sikeresen válhatunk meg kellemetlen útitársunktól.

Egy lépcsőzetes szűrés alapján lehet a krónikus gerincfájdalomban szenvedők köréből a gerincgyulladás korai eseteit minél előbb felismerni és a reumatológiai szakellátásba irányítani. Ilyenek azok a betegek, akiknél a krónikus gerincfájdalom legalább 3 hónapja tart és a tünetek indulásakor 45 évnél fiatalabbak. Az első lépés a gerincfájdalom gyulladásos jellegének felismerése, amelyet a CRP (gyulladásjelző fehérje) emelkedett vérszérum szintje támaszt alá. A felsorolt társuló betegségek szem-, bél-, bőrtünetei is segítenek a felismerésben. Ezután logikus és gazdaságos elvégezni a HLA-B27 antigén kimutatását. A pozitivitás a tünetekkel együtt már elegendő a betegség kimondásához. A keresztcsont és a gerinc MR (mágneses rezonancia) vizsgálata költséges, de szintén egyértelműen, és igen korán igazolja a gyulladást.


Az arthritis psoriatica korai felismerése döntő fontosságú a prognózist javító, korai, agresszív kezelés megindítása szempontjából. Míg a bőr psoriasisa jól érzékelhetően zajlik, az ízületi psoriasis jelenségei sokszor elszigetelten, lappangva, enyhe formában vannak jelen. Annak érdekében, hogy a psoriasis gerincízületi manifesztációjára minél korábban fény derüljön, több szűrő-kérdőívet fejlesztettek ki. A leglátványosabb az interneten is elérhető kanadai ToPAS, amely a teljes népességhez, veszélyeztetett rokonokhoz is szól, a bőrjelenségek és a körömelváltozások azonosítását színes képekkel segíti és a gerinc-ízületi tünetekről is közérthetően kérdez. A gerincérintettség bizonyítása elsősorban a gyulladásos jelleg felismerésén és a képalkotó vizsgálatokon nyugszik, a HLA-B27 itt nem kórjelző. Az arthritis psoriatica korai diagnosztikájának fő szempontjai és teendői tehát: a bőrgyógyásznak fel kell figyelnie a köröm és körömperc és az egy-egy ujj gyulladására, a szalagtapadási helyek és a gerinc fájdalmára és megalapozott gyanú esetén reumatológushoz kell irányítania a beteget. A reumatológusnak fel kell ismernie az ízületi- és a gerincgyulladást, fel kell figyelnie a beteg bőr-psoriasisára és konzultálnia kell a bőrgyógyásszal.

A gerincízületi gyulladások korszerű kezelése

A gerincízületi gyulladások két fő formájának, a dominálóan gerincgyulladásnak és a jellemzően sokízületi gyulladásnak a kezelése néhány ponton eltér. Közös alapelv, hogy a hatásos gyógykezelés kulcsa a beteg részletes tájékoztatása betegsége természetéről és a jelenségeknek megfelelő bizonyított értékű terápiás eljárásokról, beleértve az életmódi tanácsokat, természetes gyógymódokat, első helyen az aktív tornát, valamint a korszerű gyógyszeres kezelés lehetőségeit és kockázatait, a műtéti és rehabilitációs lehetőségeket. Az alkalmazandó kezelést a beteggel egyetértésben kell kiválasztani és folytatni.

Az ízületi gyulladás (arthritis) váratlanul és bármelyik ízületen jelentkezhet. Kialakulásának sokféle oka lehet, amit az orvosnak kell tisztáznia - a betegség mértéke akár az ízület elhalásáig vagy merevségéig is terjedhet. Kezelésére különös gondot fordítsunk!

A másik alapelv, hogy a legjobb eredmény a jó együttműködéssel, a szoros kapcsolattartással érhető el. Ebben a beteg, az orvos és a nem-orvosi szakdolgozók egyenrangú partnerek. Az együttműködés a terápiás cél kitűzésével kezdődik. Ez ma a betegség teljes visszaszorítása: a panasz és tünetmentesség elérése és annak megtartása.

Másodlagos célpont az alacsony betegségaktivitás elérése lehet. A szoros kapcsolattartás során a beteg mindenkori állapotát rendszeresen értékelni kell és a kezelés eszközeit aszerint kell megválasztani, akár módosítani, hogy a kitűzött célt a legjobban megközelítsék. Ez a célérték vezérelte kezelés elve. A mai terápiás eszközök - elsősorban a citokin-gátló biológiai terápia - lehetővé teszik, hogy a betegek nagyobb részénél a kitűzött cél teljesüljön. A korán felismert betegség korán megkezdett célra irányuló kezelése szinte teljesen lefékezi a betegséget és meggátolja a késői elváltozások kifejlődését.

A gerinc gyulladásos betegségének típusos formája, a Bechterew betegség kezelése a biológiai terápia megjelenése előtt igen hiányos volt. A szteroid és a betegségmódosító gyógyszerek ebben a formában kevéssé hatásosak. Az eddigi tapasztalatokon alapuló legteljesebb kezelési irányelv szerint az aktív gerincgyulladásban nem-szteroid gyulladáscsökkentők folyamatosan adandók. Ha továbbra is aktív a betegség, biológiai terápiát kell kezdeni, ha kell, helyi szteroid injekciók mellett. A gyógyszeres kezelést a megtanult gerinctorna, a csoportos vagy egyéni felvilágosítás, tanácsadás alapján kialakított életvezetés egészítse ki. Súlyos csípőérintettség esetén protézis beültetés, nagyfokú gerinc-deformitás esetén gerincet kiegyenesítő műtét végezhető. Szemgyulladás, bélgyulladás társulása esetén a megfelelő kiegészítő kezelések szükségesek.

Forduljon orvoshoz

A gerinc-ízületi gyulladások legkedvezőbb kimenetelét a korai diagnózis, folyamatos állapotmérés, az egészségtudatos életvitel és a korán megkezdett, célvezérelt kezelés és a biológia gyógyszerek biztosítják.

Az arthritis psoriatica ízületi jelenségeinek hagyományos gyógyszeres kezelése megegyezik a sokízületi gyulladás gyulladáscsökkentő és betegségmódosító kezelésével. A nem-gyógyszeres, azaz fizioterápiás kezelésben a felvilágosításnak, életviteli tanácsadásnak és az aktuális fizikális eltéréseket korrigáló rendszeres gyógytornának van nélkülözhetetlen szerepe.

A beteg állapotát rendszeresen ellenőrizni kell és az adott terápiás lépcső kudarca esetén fokozni kell a gyógyszerelés agresszivitását. A lépcsőfokok: hagyományos betegségmódosító gyógyszerelés megindítása; nem-szteroid és/vagy szteroid gyulladáscsökkentők; ha az aktivitás 3-6 hónap alatt nem csökken, a betegség előrehalad, kombinált hagyományos betegségmódosító vagy biológiai terápia ajánlott.

Szakirodalmi hivatkozások:

  1. Poór Gy és mtsai: A rheumatológia tankönyve, Medicina Kiadó, 2008
  2. Szekanecz Z és mtsai: Reumatológiai gyógyszeres terápia, Medicina Kiadó, 2009
  3. Poór Gy és mtsai: Biológiai terápia a hazai reumatológiai gyakorlatban, Medicina Kiadó, 2017
  4. Gergely J és mtsai: Immunbiológia, Medicina Kiadó, 2006
  5. van der Heijde D et al, Ann Rhuem Dis, 2017;0:1-14, doi:10.1136/annrheumdis-2016-210770
  6. L E Dean et al, Rheumatology (2013), doi:10.1093/rheumatology/ket387
  7. 31/2010.(V.13.)EüM
  8. Chandran V. et al, J Rheumatol. 2011 Mar; 38(3):546-7
  9. Hagiwara K et al, Mod Rheumatol. 2016 Jul; 26(4):625-9

 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag