Kutyára is átterjedt a majomhimlő

Az állat a gazdáival közös ágyban feküdt, így kaphatta el tőlük a majomhimlő vírusát.

Gazdáitól fertőződött meg majomhimlővel egy kutya Franciaországban, feltehetőleg azért, mert egy ágyban aludt velük. A Lancet medical journalban frissen közzétett jelentés rávilágított, hogy a vírust a háziállatainknak is továbbadhatjuk.

A kutya bőrén is jelentkeztek a tünetek

Az Euronews híre szerint a kutya gazdáinál korábban már megjelentek a majomhimlő tünetei, az állat bőrén pedig 12 nappal a fertőzésüket követően figyelték meg a jellegzetes elváltozásokat. Az állaton ezt követően PCR-tesztet is elvégeztek, ami megerősítette a szervezetében a kórokozó jelenlétét. A cikk szerint ez az első dokumentált eset, hogy emberről kutyára is átterjedhet a vírus.

majomhimlő, járvány
Az állat gazdáitól fertőződhetett meg. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A majomhimlő Franciaországban is járványszerűen terjed, főként Párizs régiójában, ahol ezt az esetet is feljegyezték. Sok esetben szexuális úton cserél gazdát a vírus, de továbbadható leheletcseppekkel, sebek megérintésével, illetve a betegek ruháján vagy ágyneműjén lévő vírusok is továbbfertőzhetnek.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a majomhimlő egy zoonózis, vagyis terjedhet állatok és emberek között. Afrikai országokban, ahol a vírus korábban is járványosan terjedt, gyakran előfordul, hogy az emberek egy rágcsáló harapása vagy karmolása miatt fertőződnek meg. Arról is érkezett már hír korábban, hogy fogságban tartott főemlősök kapták el a vírust, miután érintkeztek egy fertőző állattal.

A szakemberek szerint egyelőre kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a kutyák és a macskák milyen könnyen megfertőződhetnek meg majomhimlővel. Pontosan azt sem tudni, hogy a vírust más, az ember közelében élő állatok (halak, szárnyasok, hüllők) is elkaphatják-e.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: