Ezért jó, ha nem fürdetjük gyakran a kutyát

Egy cseh kutatás szerint a gazdik csak szag alapján is képesek felismerni a kedvencüket.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kutyák fel tudják ismerni a gazdájukat az illatuk alapján: a szaglásuk ugyanis 10-100 ezerszer erősebb az emberénél. Egy friss kutatás alapján viszont a gazdik is képesek ugyanerre, jóval gyengébb szaglószervük ellenére - írja a Psychology Today.

A prágai Cseh Élettudományi Egyetem munkatársai 53, három és hetvenkét év közötti gazdit vontak be kutatásukba. Mindegyikük kapott hat üvegcsét, amelyek közül az egyikben benne volt a kutyájuk szagmintáját hordozó gézlap, a másik ötben pedig idegen kutyák szagmintáját rakták. Ezeket úgy gyűjtötték be, hogy a gézlapokat egy órára az ebek nyakörve alá tették.

A résztvevők addig szagolhatták a mintákat, ameddig akarták, hogy kiválasszák, melyik tartozik az ő kedvencükhöz. Hogy semmiképpen se befolyásolják őket, a kutatók maguk sem tudták, melyik üvegcsében melyik minta van, és egy másik szobában voltak, amikor a gazdik döntöttek. Ezután az üvegcsék kódszáma alapján azonosították be, hogy melyik kutyatulajdonos döntött helyesen.

Benti kontra kinti kutyák

A vizsgálatban résztvevők közel háromnegyede (71,43%) pontosan azonosítani tudta a kutyáját. Azt is kiderült, hogy a tulajdonosok nagyobb valószínűséggel ismerték fel a szabadban tartott, ritkábban fürdetett és száraz táppal etetett kutyákat.

A fürdetés szerepét nem nehéz megmagyarázni: minél ritkábban fürdetik a kutyát, annál erősebb lesz a természetes illata, és annál több lehetősége volt a gazdinak, hogy megismerje a szagát.

A kutatóknak nehezebb volt megmagyarázniuk, hogy a szabadban élés miért teszi felismerhetőbbé a kutyát, mint a beltéri élet. Azt feltételezték, hogy azok az emberek, akik bent tartják kutyájukat, talán annyira hozzászoktak a szagukhoz, hogy már nem veszik észre. Másrészről viszont egy szagnak való tartós kitettség általában megkönnyíti, nem pedig megnehezíti az illat felismerését. Ha a ritkábban fürdetett kutyákat könnyebb felismerni, mert gazdáik többször érintkeztek az illatukkal, miért ne lenne ez igaz a lakásban tartott kutyákra is?

kutya szaglás illat
A kinti kutyák illatát nagyobb eséllyel ismerték fel a gazdik. Fotó: Getty Images

A tanulmány szerzői arra tippeltek, hogy a tulajdonosok talán azért ismerik fel könnyebben a száraz tápon élő kutyákat, mert jobban kedvelik az illatukat, mint a nyers hússal etetett állatokét. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nők jobban kedvelik azoknak a férfiaknak a szagát, akik növényi alapú, nem pedig húsban gazdag étrenden élnek. A gazdik talán gyorsabban felismerik az általuk kedvelt illatokat, és az, hogy mennyire tetszik nekünk egy kutya illata, függhet attól, hogy mennyi húst tartalmaz az étrendje.

A nőknek és az öregeknek kevésbé megy

A gazdik neme és kora is fontos tényező volt. Minél fiatalabb volt valaki, annál nagyobb valószínűséggel szagolta ki a kutyáját. Már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a szaglóképesség hanyatlik a korral.

A várakozásokkal ellentétben azonban a nők rosszabbul teljesítettek a kutyák felismerése terén, pedig általában jobbak a férfiaknál a szaglással kapcsolatos vizsgálatokban. Ezúttal viszont a férfiak 89,47%-a ismerte fel a kutyáját, míg a nők esetében ez a szám 64,71% volt. Ugyanakkor az eredményt az is befolyásolhatta, hogy kétszer annyi nő vett részt a kutatásban, mint férfi, tehát több lehetőségük is volt a hibázásra.

Ebből is látszik, mennyire fontos a szaglásunk, ami többek között a társas interakcióinkban, az értelmi észlelések, valamint a stresszre való reakciónkban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

Az északkeleti, keleti harmadban az éjszaka képződött felhőzet a délelőtt folyamán szakadozik, gomolyosodik, így ott többórás, másutt a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Záporra, zivatarra szórványosan - főként az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon - számíthatunk. A nyugatias szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra