Koronavírus: szomorú rekord dőlt meg Ausztriában és Dániában

Ausztriában és Dániában az idei legmagasabb értéket érte el a napi fertőzöttek száma.

Ausztriában a járvány kitörése óta legmagasabb értéket, 9586 fertőzöttet 2020. november 13-án regisztrálták a második országos karantén elrendelése előtt.

Az egészségügyi tárca csütörtöki adatai szerint 8593 új esetet regisztráltak Ausztriában az elmúlt 24 órában, ráadásul ez 32 százalékos növekedést jelentett az egy nappal korábbi adathoz képest (szerdán 6506 fertőzöttet azonosítottak).

A helyzet rendkívül komoly - hívta fel a figyelmet Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter. Az APA osztrák hírügynökségnek eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az erősen növekvő esetszámok bizonyítják, hogy hatékony intézkedésekre van szükség. A miniszter utalt arra, hogy ebben a tekintetben világos eligazítást nyújt a kormány és a tartományi vezetők által szeptember közepén elfogadott többfokozatú terv. Hozzátette, hogy a további teendőket a terv végrehajtását illetően pénteken fogja megvitatni a kormány a tartományi vezetőkkel.

Mückstein emellett felkérte a lakosságot, hogy járuljanak hozzá a járvány megfékezéséhez. "Tartsák be az intézkedéseket, viseljenek maszkot, tartsanak távolságot és védjék magukat oltással a koronavírus-fertőzés ellen" - emelte ki a tárcavezető.

Ausztriában és Dániában az idei legmagasabb értéket érte el a napi fertőzöttek száma.
Ausztriában és Dániában az idei legmagasabb értéket érte el a napi fertőzöttek száma. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A terv módosítására van szükség?

A fertőzöttek számával a kórházakban kezeltek száma is gyarapszik. Csütörtökön 1826 beteget kezeltek kórházban, ami 74-gyel több az előző naphoz képest. Intenzív osztályon a legfrissebb adatok szerint 352 pácienst ápolnak, ez a szám egy hét alatt harmadával emelkedett. Szakértők szerint a járványügyi helyzet alakulása arra utal, hogy a kormányzat több fokozatú tervében foglaltak módosítására van szükség. Az eredeti elképzelések szerint november 8-tól a 2G-szabályt vezethetik be, vagyis csak beoltott (geimpfte), vagy gyógyult (genesene) személyek mehetnek például étterembe, vagy nagy rendezvényekre, a negatív teszteredmény felmutatása nem lesz elegendő.

Ausztriában a járvány kitörése óta egyébként 856 002 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 11 419-en hunytak el a kórban. Az egészségügyi hatóságok közlése szerint csaknem hatmillió ember vette fel valamelyik, koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát, 5,6 millióan pedig már a másodikat is, így a lakosság 62,8 százaléka van teljes körűen beoltva.

Október közepén kezdődött a lejtmenet

Dániában ugyancsak az idei legmagasabb értéket érte el a napi fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. A dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) csütörtöki adatai szerint 2598 új fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában. Az esetszám 600-zal volt magasabb az előző napinál. Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma 18-cal csökkent 246-ra szerdáról csütörtökre. Tavaly novemberben egyébként az esetszám nagyjából ezer körül mozgott az ötmillió lakosú országban.

Semmilyen védelmi intézkedés nem óv meg a fertőzéstől, csak az oltás - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Dánia szeptember 10-én oldotta fel a korlátozásokat, amit a koppenhágai vezetés egyrészt a beoltottak magas számával, illetve azzal indokolt, hogy sikerült a járványt megfékezni. A járványügyi adatok egészen október közepéig nem súlyosbodtak, attól kezdve viszont erősebben nőtt a fertőzöttek száma. Dániában a járvány kitörése óta 395 797 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2722-en hunytak el a vírusfertőzés következtében.

A koronavírus-járvány okozta leterheltség miatt teljesítőképessége határához közelít Horvátország egészségügyi rendszere. Romániában pedig továbbra is durva a helyzet.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: