Koronavírus: május közepéig marad a szigor a franciáknál

Franciaországban május 11-ig lesznek érvényben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozások - jelentette be Emmanuel Macron államfő.

Franciaországban már csaknem 138 ezer embert fertőzött meg az új típusú koronavírus, az áldozatok száma pedig a 15 ezerhez közelít. Az elmúlt 24 órában 335-en hunytak el a kórházakban, az idősotthonokban pedig 239-en vesztették életüket - közölte a francia egészségügyi tárca. Mint kiemelték, a koronavírus-járvány hatása még mindig jelentős, viszont már 5 napja csökken az intenzív osztályon kezelt betegek száma. Jelenleg több mint 32 ezer fertőzöttet ápolnak a kórházakban, ugyanakkor már csaknem 28 ezer embert nyilvánítottak gyógyultnak. A tárca szerint azonban ehhez még hozzá kell adni azt a több tízezer embert is, akik az otthonaikban gyógyultak meg.

Marad a szigor

"Nem nekünk jár a taps" - olvassa el mentőápoló szerzőnk legújabb cikkét!

"A legszigorúbb karanténnak május 11-ig folytatódnia kell. Az enyhítés csak akkor lesz lehetséges, ha továbbra is felelősek maradunk, tiszteletben tartjuk a szabályokat, és ha a koronavírus terjedése addig valóban lelassul" - jelentette be Emmanuel Macron. Az államfő elismerte, hogy Franciaország nem volt eléggé felkészülve a járványra, amely több hiányosságra is rávilágított. "Mint a világ minden országában, nem volt elég védőruha, kesztyű, kézfertőtlenítő, és nem tudtunk annyi maszkot szétosztani, amennyit szerettünk volna" - mondta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások

Ez lesz az oktatási intézmények sorsa

A tervek szerint a koronavírus okozta helyzet miatt bezárt bölcsődék, általános iskolák és középiskolák fokozatosan újranyitnak május 11-étől, de az egyetemek zárva maradnak. A felsőoktatásban az idei tanévben már nem lesznek órák, a kormány pedig a későbbiekben pontosítja a vizsgák és a felvételik menetrendjét. "A nyilvános helyek, bárok, éttermek, kávézók, mozik, színházak, koncerttermek és múzeumok azonban nem fognak kinyitni május 11-én. Ami a fesztiválokat és az egyéb, tömegeket vonzó eseményeket illeti, július közepe előtt nem rendezhetők meg. A helyzetet május közepétől hetente fogjuk értékelni" - ismertette a francia elnök.

Az egészségügyi intézkedések is változnak

Az egészségügyi intézkedéseket illetően jelezte, hogy május 11-étől minden koronavírusra utaló tünetet produkáló franciát tesztelni fognak, a beteg és idős embereket pedig továbbra is arra fogják kérni a hatóságok, hogy maradjanak otthon. Mint mondta, minden vírushordozó karanténban lesz és orvosi felügyelet alá kerül. "A tesztek legszélesebb körű használata, és a szűrés a legfőbb eszköz ahhoz, hogy a karantént jókor oldjuk fel. A következő hetekben naponta növeljük majd az elvégzett tesztek számát" - tette hozzá.

A francia kormány emellett általánossá tenné a maszkviselést a koronavírus-járvány szempontjából leginkább veszélyeztetett foglalkozási ágazatokban, a lakosság számára pedig egyes helyzetekben, például a tömegközlekedési járműveken. Franciaország határai pedig egyelőre meghatározatlan időre zárva maradnak az Európán kívüliek számára.

Újabb koronavírus-törzsek bukkantak fel denevérekben - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció