Koronavírus: Kína tagadja a vádakat

A kínai kormányzat kommunikációs irodája vasárnap úgynevezett fehér könyvet adott ki, amely Peking koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állásfoglalását ismerti.

Peking tagadja azt a vádat, miszerint a kínai hatóságok késleltették volna a koronavírus-járvány kezdeti szakaszában a nemzetközi közösség tájékoztatását. A most kiadott dokumentum szerint a kínai járványügyi központ vezetője január 4-én telefonon tájékoztatta amerikai kollégáját a Kínában megjelent, tüdőgyulladással járó vírusjárványról - egy nappal azt követően, hogy a közép-kínai Vuhan városának egészségügyi hatóságai jelentést tettek közzé az ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járványról, és 44 esetről számoltak be.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Kína, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus vakcina,
Maszkot viselő gyerekek játszanak Vuhanban. Fotó: Getty Images

Ellentmondó állítások

Melyik betegségek veszélyesebbek a koronavírus-járvány alatt? A válaszért kattintson ide!

A fehér könyv arra is kitér, hogy Kína január 3-ától kezdve rendszeresen osztotta meg legfrissebb információit a járvány alakulásáról az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az érintett országokkal, valamint szervezetekkel. Bár a fehér könyvben nem esik szó róla, de megfigyelők szerint a dokumentum válasz lehet arra a január 3-án az AP amerikai hírügynökség által közzétett jelentésre, miszerint Kína több mint egy hétig nem bocsátotta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére az új típusú koronavírus genetikai térképét, miután azt már három különböző kormányzati laboratórium is megfejtette.

Az AP a WHO januári belső üléseiről készült felvételek alapján továbbá azt írta, Kína ezt követően még legalább két hétig vonakodott megosztani a WHO-val a koronavírusos betegek részletes adatait. Az AP szerint miközben a világszervezet nyilvánosan dicsérte Kínát a koronavírus -járványra adott gyors válasza, nyitottsága és készséges együttműködése miatt, a színfalak mögött valójában jelentős frusztrációt okoztak a késések és hiányos információk.

Globális közkincs lehet a védőoltás

A koronavírus-járvány kezdete óta világszerte számos kutatócsoport dolgozik az új kór elleni védőoltás kifejlesztésén. Egyes országok már őszre tervezik az új vakcina bejegyeztetését, arról azonban kevés szó esik, hogy globálisan mikor lesz elérhető az oltóanyag. A kínai tudományos és technológiai miniszter, Vang Cse-kang vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Kína "globális közkinccsé" tenné az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot, amikor a vakcina a sikeres kutatást és klinikai teszteket követően készen áll majd az alkalmazásra. Hozzátette, szorosabb nemzetközi együttműködésre lenne szükség az oltóanyag-fejlesztés, a klinikai tesztek, valamint a vakcina alkalmazásának terén.

Másfél éve ki sem mozdult otthonról, mégis koronavírusos lett egy férfi - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Fátyol- és erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Az ország északkeleti felén egyre több helyen pattannak ki záporok, zivatarok. Emellett helyenként a Nyugat-Dunántúlon is előfordulhatnak csapadékgócok. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő. A hőmérséklet késő este 15 és 21 fok között valószínű. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra