Koronavírus: fél éve nem történt ilyen Oroszországban

Fél éve először csökkent 700 alá a halálozások napi száma Oroszországban, a francia parlament elfogadta az oltottsági igazolásról szóló törvényjavaslatot, Németországban pedig arra számítanak, hogy nagyon nehéz hetek várnak rájuk. Európai összefoglalónk következik.

Jó hír Oroszországból

Először csökkent július 5. óta 700 alá, egészen pontosan 686-ra a koronavírus-járvány miatti napi halálozások száma vasárnap Oroszországban. A járvány kezdete óta 321 320-an vesztették életüket a fertőzés következtében, az újonnan kimutatott fertőzöttek száma 29 230-cal 10 803 534-re emelkedett. Ami az oltásokat illeti, a hétvégén közölt adatok szerint a koronavírus-vakncina első adagját 80 184 717, mindkettőt pedig 76 520 849 ember kapta meg.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Központ igazgatója a TASZSZ-nak elmondta, hogy intézete megkezdte egy új, koronavírus-fertőzés elleni, monoklonális antitesteken alapuló gyógyszer klinikai vizsgálatát. Az eljárás az akadémikus szerint három és fél - négy hónapot vesz igénybe. Hozzátette, hogy a gyógyszer hatékonysága az analóg nyugati szerek alapján már ismert.

Védettségi helyett oltási igazolás Franciaországban

A francia parlament két hétig tartó heves közéleti vita után vasárnap este elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvénytervezetet. A kormány azt szeretné, ha január 20-án életbe lépne az új intézkedés, de az ellenzéki szocialisták jelezték, hogy bár megszavazták a javaslatot, az alkotmánytanácshoz fordulnak az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának szavatolására, ami néhány nappal tovább késleltetheti a törvény kihirdetését.

Oltási kötelezettséget vezetnek be a szomszédban.

Az oltottsági igazolás - amely három adaggal érvényes - az augusztus óta érvényes vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel. A jövőben egy negatív teszt nem elég a nyilvános helyekre való belépéshez - kivéve az egészségügyi intézményeket -, hanem oltottsági igazolást kell bemutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken, de ugyanez érvényes például a sportlétesítmények, színházak, hotelek esetében is.

A törvény 16 éves kortól írja elő az oltottsági igazolás használatát, ugyanis 16 éves kortól nem kötelező szülői beleegyezés az oltás felvételéhez. A 12 és 15 év közöttieknek továbbra is elég a védettségi igazolást bemutatni.

Az új koronavírus továbbra is terjed a világban.
Az új koronavírus továbbra is terjed a világban. Fotó: Getty Images

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai a járvány stabilizálódására utalnak Franciaországban. A naponta feltárt új esetek száma még mindig magas, de már nem emelkedik a múlt heti rekord fölé, amikor 24 óra alatt több mit 360 ezer új esetet jelentettek. Friss hír az oltással kapcsolatban, hogy a jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 77,5 százaléka a második adagot, 45 százaléka pedig a harmadik adagot is megkapta.

Nehéz hetek előtt áll Németország

Nagyon nehéz hetek előtt áll Németország, ha nem sikerül megfékezni az új koronavírus omikron nevű változatának terjedését - erről Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter beszélt egy vasárnapi interjúban. Kijelentését azzal indokolta, hogy "viszonylag idős népességünk van, sok krónikus beteggel: tüdőbetegségben, cukorbetegségben, vesebetegségben, rákban és kezdődő demenciában szenvedőkkel". Mindez az alacsony oltási hajlandósággal együtt tűzveszélyes elegy - fejtette ki a szakember.

Lauterbach kiemelte továbbá, hogy a vírus okozta betegség miatt kórházi kezelésre vagy intenzív ellátásra szorulók száma még csökken, és egyelőre főleg fiatalok fertőződnek meg, de hamarosan az idősek körében is több lesz a megbetegedés, és megint többen kerülnek kórházba. A miniszter szerint a dolgok alakulásától függően nemcsak az intenzív osztályokon, hanem a normál osztályokon is veszélybe kerülhet az ellátás.

Németország, az omikron terjedése miatt, a járvány ötödik hullámában, annak is az erősen felfelé ívelő szakaszában tart. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság új csúcson, 515,7-en áll - első alkalommal lépte át az 500-as határt. Egy nappal korábban 497,1 volt a mutató értéke, egy héttel korábban pedig 362,7.

A kender (Cannabis sativa) két vegyülete elősegítheti az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzését azáltal, hogy meggátolják, hogy a kórokozó behatoljon az emberi sejtekbe - derült ki amerikai kutatók egy friss tanulmányából.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra