Koronavírus: ezért különösen veszélyes a kismamákra

A pandémia kezdete óta foglalkoztatja a kutatókat, a várandós és a gyermeket tervező nőket, hogy a koronavírus-fertőzés milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a magzat és az anya számára. Erre adhatnak az eddigieknél pontosabb választ egy új kutatás eredményei.

A koronavírus-fertőzésen átesett kismamák hétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg a várandósság alatt, vagy a szülés közben, mint azok, akik nem kapták el a koronavírust - állítják egy, a BMJ Global Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. 

A várandós nők esetében különösen veszélyes lehet a koronavírus-fertőzés. Fotó: Getty Images
A várandós nők esetében különösen veszélyes lehet a koronavírus-fertőzés. Fotó: Getty Images

A kutatók 12 korábbi tanulmány eredményeit elemezték – ezek mindegyike más-más országból származik –, így összesen 13 ezer terhes nő adatai álltak rendelkezésükre - írta meg a WebMD. Ezeket összevetve azt találták, hogy a várandósság alatt a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozhatóan számos súlyos szövődmény léphet fel.

Azok a kismamák, akik várandósságuk alatt estek át COVID-11-en, nagyobb valószínűséggel kerültek intenzív osztályra és szorultak gépi lélegeztetésre a túlélés érdekében, mint egészséges társaik. Esetükben nagyobb volt a valószínűsége a vérrögképződésnek és a magas vérnyomással járó preeklampszia (terhességi toxémia) kialakulásának, amelyet ha nem ismernek fel időben, az anya és a magzat számára is végzetes lehet.

Amire különösen figyelni kell

A kutatók azt is megállapították, hogy azok a csecsemők, akik a terhesség alatt az anyaméhben SARS-CoV-2-vírussal fertőződtek meg, nagyobb aráynban jöttek koraszülöttként a világra, és esetükben kétszer nagyobb volt a kockázata annak, hogy egy ideig az újszülött intenzív osztályon kell maradniuk, mint azoknál az újszülötteknél, akik az anyaméhben nem kapták el a koronavírust. Azt viszont a kutatók nem tudták tudományosan alátámasztani, hogy a fertőzés növeli a halvaszületés kockázatát, vagy hátrányosan befolyásolja a magzat növekedését - számolt be róla a WebMD. 

Mivel a vizsgálatba bevont kismamák különböző trimeszterekben jártak, a kutatóknak lehetőségük nyílt azt is megvizsgálni, hogy a várandósság bizonyos időszakaiban milyen betegségek vagy szövődmények kockázata nőhet. Mint azt Emily R. Smith, a George Washington Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője elmondta: azt tapasztalták, hogy a koronavírus-fertőzés a várandósság bármely szakaszában ugyanazokkal a kockázatokkal járhat a magzatra és az anyára nézve.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: