Szaglástorzulás COVID után: rájöttek az okára

A COVID-19-en átesett személyek egy részénél parozmia, vagyis a szaglás eltorzulása jelenik meg, amelynek hatására a gyógyultak elviselhetetlenül büdösnek éreznek bizonyos dolgokat, például a kávét vagy a húst. Úgy tűnik, most rájöttek, mi okozza ezt a jelenséget.

Azt már régóta tudjuk, hogy a koronavírus-fertőzés a szaglásra is kihathat. Egyeseknél például elhúzódó panaszként jelentkezik a szaglástorzulás, amelynek lényege, hogy egyes, egyébként kellemes illatokat – például a kávé, a csokoládé, vagy a fogkrém illatát – elviselhetetlenül büdösnek és undort keltőnek, míg a kellemetlen szagokat – mint a széklet szagát – elviselhetőbbnek, édeskésebbnek érzik az érintettek. Ez a parozmia, amelynek kiváltó oka mindeddig ismeretlen volt.

kávé, szaglásvesztés
Egyes gyógyultak elviselhetetlenül büdösnek éreznek bizonyos dolgokat, például a kávét vagy a húst. Fotó: Getty Images

Fény derült a szaglástorzulás okára

Egy friss kutatás eredményei arra utalnak, hogy a kávéban is megtalálható, 15 aromavegyület – közülük is leginkább a 2-furánmetanetiol nevű szagmolekula – tehető felelőssé a szaglástorzulásért. A normális szaglással rendelkező emberek ezt a molekulát kávé- vagy patogatottkukorica-illatúnak érzik, a parozmiások ezzel szemben leginkább undorítónak nevezték – írta meg a The Guardian .

Úgy tűnik tehát, hogy a bizonyos illatanyagok által kiváltott undor érzése összefügg az élelmiszerekben fellelhető vegyületekkel. A kutatók szerint eredményeik bizonyítják, hogy a szaglástorzulás egy valódi probléma, tehát nem csak „a betegek fejében létezik”.

Mennyire gyakori a parozmia?

Az Egyesült Királyság koronavírus-fertőzöttjeinek adatai alapján elmondható, hogy a betegségen átesettek csaknem ötöde – 18 százaléka – küzd átmeneti szaglásvesztéssel, ezen személyek tizede pedig parozmiát is átél közvetlenül a gyógyulás után. 6-9 hónap elteltével viszont sokaknál – 47 százaléknál – a hosszú COVID panaszaként alakul ki a torz szaglás.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: