Egymilliárd szagot tudunk megkülönböztetni

HáziPatika

A legújabb kutatási eredmények szerint az emberek szaglása sokkal jobb, mint azt korábban gondoltuk, a kellemetlen szagokat elfedő rendszeres tisztálkodás és hűtőszekrény-használat miatt azonban ma már ez az érzékszervünk szinte teljesen háttérbe szorult.

Hány féle szagot bírunk megkülönböztetni?

A szakértők korábban úgy vélték, az emberek nagyjából 10 ezer szagot képesek megkülönböztetni, most azonban úgy tűnik, hogy valójában közel egymilliárdot. A tudósok meg vannak győződve róla, hogy szaglásunk majdnem olyan fejlett, mint az állatoké, de mivel a szagokat gyakran elfedik a modern technológia eszközei, már nem figyelünk oda annyira rájuk, és emiatt sok fontos információ elveszik.
"Az emberek nem vesztették el a szaglásukat, csak már elfelejtették, hogy milyen jól működik ez az érzékszervük, mivel szinte soha nem használják ki teljesen" - nyilatkozta dr. Leslie Vosshall, a Rockefeller Egyetem munkatársa. "A vizsgálati eredményeink alapján egyértelmű, hogy az emberi szaglás sokkal többre képes, mint azt korábban gondoltuk."

A felegyenesedett testtartás miatt természetesen orrunk is távolabb került a szagok elsődleges forrásától, a talajtól. Ezen kívül a modern ember igyekszik a kellemetlen szagokat elkendőzni mindenféle parfümökkel, légfrissítőkkel és dezodorokkal. A tudósok szerint ennek köszönhető elsősorban, hogy a szaglás jóval kevésbé fontos manapság, mint mondjuk a látás, vagy a hallás. Ennek ellenére a szagok mégis nagyon nagy szerepet játszanak az életünkben, még ha tudatosan ezt nem vesszük észre. A különböző illatok például mind a veszélyhelyzetek érzékelésében, mind a párválasztásban fontos szerepet játszanak.

Alulbecsültük szaglószervünket (Fotó: Europress)

Alulbecsültük szaglószervünket (Fotó: Europress)

Az emberi szaglás jóval fejlettebb, mint gondoltuk

"Vannak olyan emberek, akiknek az illatát kellemesebbnek találjuk a többinél, ez pedig a vonzalom egyértelmű jele - nyilatkozta dr. Craig Roberts, a Stirling Egyetem pszichológus szakértője - A szaglószervünk jóval összetettebb és finomabb szerkezet, mint gondoljuk." A vizsgálatok során a tudósok 128 különböző illatmolekulát használtak fel, amiből mintánként maximum 30-at kevertek össze. A résztvevőknek egyszerre három mintát mutattak, amiből kettő azonos volt, egy pedig némileg eltért a többitől. A feladat az volt, hogy ezt az egy különbözőt kiválasszák.

Az eredmények szerint az átlagos szaglással rendelkező résztvevők akkor voltak képesek megkülönböztetni egymástól a mintákat, ha a két illatkeverék molekuláinak legalább a fele különbözött. Ebből a tudósok kiszámolták, hogy a 128 illatminta esetén a lehetséges, még felismert kombinációk száma megközelíti az egymilliárdot. "Ebből is látszik, hogy az emberi szaglás jóval fejlettebb, mint azt korábban gondoltuk - nyilatkozta dr. Andreas Keller, a Rockefeller Laboratórium munkatársa - Egyszerűen csak nem használjuk ki a mindennapok során." A kutatás részletes leírása a Science című tudományos szaklapban olvasható.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek