Pfizer-vakcina: jó hír a 65 év felettieknek

Nagyon hatékony a Pfizer és a Moderna vakcinája a 65 év felettieknél - ez derül ki a CDC új tanulmányából.

Ahogy egyre több embert oltanak be világszerte, úgy érkeznek a legújabb eredmények a vakcinák hatékonyságáról, gyakorlatban tapasztalt egészségügyi hatásairól, mellékhatásairól. Most éppen a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagáról érkeztek jó hírek: a CDC friss tanulmánya szerint 94 százalékos hatékonysággal akadályozzák meg a 65 év felettieknél a nagyon súlyos, kórházi kezeléssel járó megbetegedést - írja a The New York Times.

idős emberek oltása
Az idős emberek koruknál fogva veszélyeztetettebbek. Fotó: Getty Images

Biztató eredmények

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint a 94 százalékos hatékonyságot a tanulmányba bevont, 65 éves vagy annál idősebb, teljesen beoltott embereknél tapasztalták, vagyis azoknál, akik az említett vakcinák valamelyikéből megkapták mind a két dózist, és már megszerezték a szükséges védettséget.

Az Oxfordi Egyetem összehasonlító kutatások keretében vizsgálta a két vakcinát, és érdekes eredményekre jutott. A Pfizer-BioNTech-vakcina például erősebb immunválaszt generál, de az AstraZeneca oltóanyaga által kiváltott védelem hosszabb ideig állhat fenn. Részletek!

"A koronavírus elleni vakcinák rendkívül hatékonyak, és ezek a valós eredmények megerősítik a klinikai vizsgálatok során tapasztalt előnyöket, vagyis képesek megakadályozni, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők kórházi kezelésre szoruljanak" - magyarázta Rochelle Walensky, a CDC igazgatja. A 65 év felettieknél a legnagyobb a kórházi ellátást igénylő, súlyos megbetegedés, és a betegség okozta halálozás kockázata.

A CDC tanulmánya 417 beteg adatain alapul, akik január 1. és március 26. között kerültek kórházba. Az érintettek körülbelül fele 75 éves vagy annál idősebb volt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)