Halálos elképzelés a férfiasságról

A férfiak átlagosan fiatalabban halnak meg, mint a nők. Továbbá valószínűleg hamarabb halnak meg egy sor elkerülhető ok, például alkoholizmus vagy szívbetegség miatt. A WHO szerint a tendencia ott erősebb, ahol csekélyebb a nemek közötti egyenlőség.

A kevés kivétel miatt általánosnak tekinthető a világon, hogy a társadalmakat a férfiak dominálják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben bemutatott jelentése azonban azt mutatja, hogy Európában a férfiak egészségi problémái azokban az országokban különösen súlyosak, ahol a nemek közötti egyenlőség szintje a legalacsonyabb. Megfordítva, a nemek közötti egyenlőség a tanulmányban feltártak szerint ténylegesen megmentheti a férfiak életét. Magyarország borzasztó rosszul áll.

machoman
Ő volna az igazi férfi? Mérgező elképzelés a maszkulinitásról

"Olyan országban élni, ahol megvalósul a nemek közötti egyenlőség, hasznot jelent egy férfi egészségére, ami alacsonyabb halálozási arányt, magasabb jóllétet, feleakkora depressziós kockázatot, magasabb szexuális védettséget, kisebb öngyilkossági arányt és az erőszakos halál 40 százalékkal kisebb valószínűségét jelenti" - állítja a WHO.

A férfiakat érintő legnagyobb kockázatok

A tanulmány során 41 ország helyzetét vizsgáltak meg úgy, hogy a férfiak egészségével kapcsolatos információkat összegyűjtötték a már meglévő WHO-s adatbázisokból. Úgy találták - számolt be róla a Quartz magazin -, hogy Európában a férfiak nagyobb valószínűséggel szembesülnek egészségi problémákkal a dohányzás és az ivás, az egészségtelen, sós és nehéz étrend, illetve a sérülések miatt (amelyek egy része erőszakos cselekmények, támadások és harcok következménye). A kockázatok változatosak a kontinensen: Nyugat-Európában az egymillió ember haláláért felelős dohányzás volt a fő kockázati tényező 2016-ban. Kelet-Európában pedig a legnagyobb kockázatot az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás jelentette.

A nemek közötti egészségi különbségek historikusan is igen erősek, amelyeket - írja a jelentés - a biológiai különbségekre szoktuk visszavezetni, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a férfiak természetes okokból halnak meg nagyobb valószínűséggel korábban vagy szenvednek bizonyos egészségüket érintő kondícióktól. De a jelentés szerzői azt sugallják, hogy a droghasználat vagy az egészségtelen táplálkozásból eredő egészségi kockázatok nem tekinthetőek a férfiak biológiai sajátosságának. Ezek kultúrához kapcsolódnak, amelyek magukban foglalják a férfiasság (maszkulinitás) sztereotip elképzeléseit. Például azt írják, hogy "a férfiakról Oroszországban készített tanulmányok szerint az erős szeszes italok fogyasztása (így a vodkázás) megnöveli vagy fenntartja a férfiember státusát a munkásosztály társadalmi csoportjaiban azáltal, hogy hozzájárul az erő felmutatásához, ami része az igazi munkásember hegemón eszméjének. Más szavakkal, a férfiak nem azért isznak többet, mert férfiak, hanem mert a társadalmi elvárások között szerepel, ha isznak.


A tanulmányban szereplő európai országok markánsan különböznek egymástól a várható élettartamot tekintve is. A 2016-ban Svájcban született férfiak várható élettartama 81,2 év, míg a Türkmenisztánban és Oroszországban születetteké jóval 70 év alá becsülhető. Az északi országokban és Izlandon érte el a legmagasabb fokot a nemek közötti egyenlőség, ami olyan jelekben is mérhető, mint a vezető pozíciók betöltése nők által, vagy a nők iskolai végzettségének átlagosan magas szintje. A nemek közötti különbséget mérő index értéke Törökországban a legrosszabb, aztán Magyarország és Grúzia következik a kínos rangsorban.

Mérgező gondolkodás a férfiasságról

A nemek közötti egyenlőség és a férfiak egészségének összefüggése nyilvánvalóan korrelációt jelez és nem ok-okozati összefüggésen alapul. A WHO szakértői nem állítják, hogy a nemek közötti egyenlőség hiánya miatt halnak meg az emberek, de rámutatnak, hogy sok olyan tényező van, amely károsítja a férfiak egészségi állapotát, köztük a dohányzás vagy a röviditalok fogyasztása, e szokások pedig különösen erősen érvényesülnek a nemek egyenlőségére keveset adó kultúrákban. A jelentés szerzői azzal érvelnek, hogy a politikai döntéshozóknak komolyan kell venniük azt az elképzelést, hogy az alacsony nemi egyenlőségű társadalmakban elterjedt gondolkodás a férfiasságról leginkább a férfiak számára "mérgező". A közúti balesetek és az öngyilkosságok körülményei például jól megmutatják ezt. Ezek a halálokok nem kapcsolódnak betegséghez. De a nemek számára kevésbé egyenlő kultúrákban élő férfiak nagyobb valószínűséggel vállalnak túlzott kockázatot, szenvednek a stressztől, miközben hiányzik a lehetőségük a mentális egészséggel kapcsolatos kérdések tisztázására.

A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a férfiak és a nők között nemcsak személyiségbeli különbségek vannak, hanem ezek a különbségek olyan országokban a legerősebbek, ahol a legnagyobb a nemek közötti egyenlőség. Részletek!

A kutatók néhány javaslatot is adnak arra, hogy a férfiak egészségének javítása hogyan történhet a nemek közötti nagyobb egyenlőség felé mozdulással. A férfiak kenyérkereső szerepe például összefüggésben van a magas vérnyomás kialakulásával és a szívrohammal, valamint a dohányzás magasabb szintjével és a krónikus hátfájással. Vagyis bár a férfiaknak sikerül újra és újra megerősíteniük a férfihatalmat, ez a győztesnek látszó modell nem feltétlenül tesz jót a férfiak egészségének - írják. A nők teljes egyenlőségének megteremtése persze csak hosszú távon valósulhat meg. A jelentés viszont máris megmutatja, hogy az egyenlőbb társadalom jobb a férfiak egészségének és jóllétének. Ezen pedig nem csak a macsóknak érdemes elgondolkodniuk - de nekik feltétlenül.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag