Életveszélyes lehet a duzzadt láb

A dagadt boka és lábfej többnyire egy csúnya rándulás eredménye, de a duzzanat olyan életveszélyes állapotot is jelezhet, mint például a pangásos szívelégtelenség. Ezért, hacsak nem nyilvánvaló fizikai sérülés miatt dagad fel a lábunk, néhány kérdést fel kell tenni magunknak, hogy tisztázzuk, nem kell-e azonnal orvoshoz mennünk.

A lábunk talán a legnehezebb munkát végzi a testrészeink közül, hiszen meg kell tartania egész tömegünket. A gyalogláshoz, futáshoz, ugráshoz vagy a lábujjhegyen pipiskedéshez is arra van szükség, hogy mindként láb 26 csontja és több mint száz izma, ína és szalagja tökéletesen összehangolva ellássa a feladatát a legkülönbözőbb körülményeknek megfelelve. Érdekes módon a lábnak az extrém túlterhelés mellett a sokáig tartó semmittevés használ a legkevésbé. Olykor mindként okból be is dagad. A duzzanat hátterében azonban gyakorta nem az lábat érő hatások állnak.

dagadt láb
A lábdagadás számos ok miatt bekövetkezhet. Fotó: 123rf

Ha dagadt - írja a University Health News - a lábunk a következő ellenőrző kérdésekkel érdemes önvizsgálatot folytatni, mert az orvos is hasonlókat fog kérdezni. Így például:

  • A duzzanat folyamatosan fennáll már több mint 24 órája?
  • A duzzanat egyre nagyobb, és tovább terjed a lábakon, amelyek térfogata egyre nő?
  • Vannak-e más tünetek, például láz, véraláfutás, légszomj, szédülés, fejfájás, zavartság vagy fájdalom?
  • Rugalmas-e a duzzanat? Ha 10-15 másodpercig nyomjuk az ujjunkkal, a bemélyedés megmarad-e?

Ha a válasz ezekre a kérdésekre "igen", akkor orvoshoz kell fordulni. Ha a válasz "nem", de a duzzadás oka bizonytalan, akkor is érdemes felkeresni a doktort. Akinek pedig mellkasi fájdalma, légszomja van, vagy szédül, azonnal a sürgősségi elláshoz kell fordulnia. A szív egészségi állapotának megváltozásához akár négy-hat óra is elég lehet.

Mikor veszélyes?

Néha a duzzanatnak van nyilvánvaló magyarázata, hiszen az a gyulladás természetes velejárója. A kipirosodás, a meleg tapintás és a dagadtság kialakulása csak azt mutatja, hogy a szervezet megtette az első lépést a gyógyulás felé. E folyamat megjelenhet, ha szokatlanul hosszú ideig áll vagy gyalogol valaki, vagy megfeszült a bokája. Az elhízás következtében a lábon és a bokán ödéma is kialakulhat. Jobb persze, ha ezt is látja orvos.

A duzzanat annak a következménye, hogy folyadék halmozódik fel a szövetekben - ez az ödéma. A leggyakrabban ezzel akkor találkozunk, amikor a zoknink bevágást hagy a lábon, és az csak lassan múlik el. Egyes nők "idiopátiás" ödémát tapasztalnak amenstruációvagy a menopauza előtti időszakban. Az idiopátiás egyszerűen azt jelenti, hogy a szervezetünkben ez valamilyen alapbetegség nélkül történik.

Ha az ödémának nem az eddig ismertetett formája jelenik meg, az nehéz kezelni. Ez ugyanis a nyirokrendszer vagy a vénás rendszer problémáját jelezheti, és a duzzanat a belső nyomás bizonyos fajtája lehet. Fontos, hogy ne bagatellizáljunk el semmilyen duzzanatot. Az Európai Kardiológiai Társaság 2015-ös jelentése szerint minden ötödik emberben kifejlődik valamilyen szívbetegség, de a legtöbben nem tudják, hogy a szívelégtelenség két fő tünete a lábfejtől induló, a bokákon át haladó duzzanat, illetve a fulladás, főleg éjszaka vízszintes fekvéskor.

Egyoldali duzzanat

A kétoldali duzzanat, amely mindkét lábon megjelenik gyakran szisztémás okot jelez, mint amilyen például a pangásos szívelégtelenség. Az egyoldalú, azaz egy lábra lokalizált duzzanat általában helyi probléma, például mélyvénás trombózis, egy vérrög vagy a nyirokprobléma miatt következik be. Ezek veszélyes helyzetek. Ha a rövid időn belül drámai módon növekvő duzzanat nem lohad le 24 órán belül, vagy legalább nem javul az állapotelsősegélynyújtáshatására, akkor orvosi segítségre van szükség.

A lábdagadás gyakori probléma, amely szinte bárkinél előfordulhat, bár bizonyos csoportok hajlamosabbak lehetnek rá. Önmagában nem betegség, hanem valamilyen mélyben meghúzódó probléma tünete. Akár mi is okozza, vannak módszerek, amelyekkel enyhíthető a duzzanat, és a nyomában járó kellemetlenség. Részletek!

Bármilyen duzzanat, amely magában foglalja a vörösséget, hólyagot vagy fájdalmat, nem normális. Az a duzzanat, ami elég nagy ahhoz, hogy miatta a cipőt szorosnak érezzük, nem normális. Ha úgy találja, hogy nem tud kényelmesen járni, hogy a lába zsibbad vagy bizsereg, illetve, ha az elsősegélynyújtási kísérletek 24 órán belül nem hoznak eredményt, orvoshoz kell fordulni. Továbbá, ha a duzzadt láb egy új gyógyszer beszedése után jelenik meg, szintén azonnal orvoshoz kell menni.

Számos életveszélyes betegség kapcsolódik a duzzadt lábakhoz. Például az allergiás reakciók, vérrögök, szívbetegség, cellulitis, méhnyakrák, súlyos szívelégtelenség, mélyvénás trombózis vagy más vénás rendellenesség, hormonális egyensúlyhiány, pajzsmirigy-alulműködés, fertőzések, vesebetegség, májbetegségek (például cirrózis), limfoödéma, obstruktív alvási apnoe, szívburokgyulladás, preeclampsia (terhességi magas vérnyomás), pulmonális hipertónia.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: