A séta és a hosszú élet - infografika

A sétát az emberek nagy többsége nem tartja sportnak, s ha legyalogolt is pár kilométert egy nap, arra nem tekint a szervezete számára hasznos mozgásként. A sétát az élet szükséges velejárójának tartják, mert a feladataik elvégzéséhez mozogniuk kell. Pedig a rendszeres séta nagyon is jót tesz, különösen, ha tudatosan élünk vele.

A fizikai aktivitás előnyei három tényezőtől függenek: az edzés intenzitásától, időtartamától és gyakoriságától. Mivel a gyaloglás kevésbé intenzív, mint a futás, hosszabb ideig kell sétálni, gyakrabban kell ismételni, vagy mindkettőt, hogy megfeleljen a futás előnyeinek. Szakértők szerint a mérsékelt intenzitású edzést (például élénk ütemű gyaloglást) naponta legalább 30 percig kell folytatni. Ennél sokkal időhatékonyabb a futás, de ha az extra melegítést, a lehűlést és ruházat- és cipőcserét is beleszámoljuk, az időbeli különbségek jelentősen szűkülnek. Ráadásul futni nem mindenki tud, vagy nem mindenkinek van hozzá kedve. De a séta nem nagy ügy, utcai ruhában is teljesíthető az "edzés". Persze, aki ennél többre vágyik, vagy mást preferál a kocogástól az úszáson át a társastáncig, a világért ki ne hagyja!

séta
A séta minden korosztály számára egészségi haszonnal jár - Fotó: 123rf

A Harvard egyetem cikke szerint orvosi tanulmányok százai mutatják, hogy a rendszeres testmozgás jó egészséget jelent. Az egyik kutatás kimutatta, hogy a gyaloglás 31 százalékkal csökkentette a megfigyeltek körében a kardiovaszkuláris események kockázatát, és 32 százalékkal a halál kockázatát. Ezek az előnyök ugyanolyan erősen jelentek meg a férfiak és a nők körében. Akkor vált nyilvánvalóvá a mozgásnak ez az egészségvédő szerepe, ha az emberek hetente mintegy 9-10 kilométert tettek meg közepes (óránkénti 3-4 kilométeres) sebességgel. Azok, akik hosszabb távolságot jártak be vagy gyorsabban mozogtak még nagyobb védelmet élveztek. Azaz egy kis séta jelentősen javítja az életminőséget és a várható élethosszt is.

Infografikánk bemutatja, hogy egy kis séta miért is hasznos annyira a testnek és léleknek.

séta infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra