A pajzsmirigyzavar legrosszabb következménye

Az életmódunk megváltozása okolható azért a tendenciáért, hogy egyre több ember küzd pajzsmirigy betegséggel. Ha ez a szervünk nem működik megfelelően annak ingerlékenység, idegesség, fáradtság, izomgyengeség, megmagyarázhatatlan fogyás vagy hízás, sőt akár látási probléma is lehet a vége. De a tünetek közül az alvászavar az egyik legkellemetlenebb.

Kiterjedt európai vizsgálatok szerint a lakosság mintegy 4,4 százaléka küzd pajzsmirigy-alulműködéssel (hipotireózis), és 1,4 százaléka túlműködéssel (hipertireózis). Bármelyik is jelenik meg, az az életminőségét negatívan befolyásoló alvászavarhoz vezethet. Ezért az érintetteknek tudniuk kell, hogy mit tehetnek a pajzsmirigyük normális működésének visszanyeréséhez, és ahhoz, hogy képesek legyenek eleget és jól aludni.

alvás
Apajzsmirigyrendellenes működése gyakran okoz rossz alvásminőséget. Fotó: pixabay.com

Magyarországon a pajzsmirigyprobléma azért is érdemel külön figyelmet, mert a földrajzi adottságaink miatt kevés tengeri eredetű élelmiszert fogyasztunk, amely a jódutánpótlásunkról természetes úton gondoskodna. A jód két pajzsmirigyhormon (tiroxin és trijód-tironin) esszenciális építőeleme. Hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodását (golyva), pubertás korban a fizikai-szellemi teljesítőképesség csökkenését, magzati korban visszafordíthatatlan agyi károsodást, a tanulási képességek és az IQ csökkenését okozza. Ugyanakkor a túlzott bevitel is a pajzsmirigy működési zavarát eredményezheti - olvasható abban a tanulmányban , amelyet az Országos Közegészségügyi Intézet készített Magyarország ivóvíz jodid-ion tartalmának felmérése címmel. Ez a dolgozat egyébként térképeken mutatja be, hogy az ivóvíz jódtartalma és a betegségek gyakorisága hogyan függ össze. A jódpótlást szerencsére már sikerült az élelmiszerekkel történő bevitellel megoldani.

Balázs Csaba endokrinológus professzor egy interjúban részletesen kifejtette , hogy a pajzsmirigyrendellenességek terjedésének miért van közük az életmódunkhoz is. Elsősorban az úgynevezett endokrin-diszruptorok fejtenek ki negatív hatást. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek felhalmozódva a szervezetben eltérítik a szerveinket az optimális működéstől. Klasszikusan ide tartozik a már régen betiltott rovarirtó, de még mindig a természetben és így az emberi szervezetben is jelenlévő DDT. De a rengeteg műanyag is káros, amit nap mint nap használunk. A teflon bevonatú edények, a műanyag palackok többek között a fő veszélyforrások. Számos máshonnan származó vegyianyag is van, amellyel rendszeresen érintkezésbe kerülünk, és nem használ az endonkrin rendszerünknek, azaz a pajzsmirigynek sem. Emellett a dohányzásnak is igen rossz hatása van, mert fokozza a strúmát, súlyosbítja a gyulladást és a Basedow-kóros betegekben jelentős mértékben hozzájárul a súlyos szemtünetek kialakulásához. Nem utolsó sorban a stressz is ludas a probléma megjelenésében.

A pajzsmirigy-alvás kapcsolat

Ha a pajzsmirigy-alulműködése okoz gondot, akkor a testi folyamatok lelassulnak, és a beteg valószínűleg fáradtságot tapasztal. Az érintetteknél még hét-kilenc órás éjszakai alvás sem szünteti meg az állandó kimerültségérzetet - állítja az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány honlapja .

A pajzsmirigy-túlműködése miatt pedig a beteg valószínűleg ideges lesz, és álmatlanságban szenved. Az az ellentmondásos helyzet alakulhat ki ilyenkor, hogy az alváshiány tovább rontja a pajzsmirigy működését. A Sleep (Alvás) folyóiratban közzétett egyik tanulmányban pedig arra hívják fel a figyelmet a szerzők, hogy "a részleges alváshiányt egy csekély, de statisztikailag szignifikáns TSH (pajzsmirigy-serkentő hormon) és szabad T4 (trioxin hormoh) csökkenés kísérte, amelyet főként a vizsgálat női résztvevőit érintette." Azaz a pajzsmirigy működése és az alvás közötti kapcsolat a nőknél erősebb, mint a férfiaknál.

A nők érzékenyebbek

A nőknél körülbelül hétszer nagyobb a valószínűsége, hogy pajzsmirigy problémával szembesülnek, mint a férfiaknál. Ez ront az alaphelyzeten, hiszen széleskörű amerikai kutatások szerint a nők akkor is nehezebben tudnak elaludni, ha nincs pajzsmirigy-problémájuk. Orvosi vélemény szerint az alváshiány a pajzsmirigyhormon rövid távú emelkedése okozza, de ha az alváshiány már krónikus, az állandó stimulálás miatt a pajzsmirigy alulszabályozottá válik. Ebből az következik a beteg számára, ha saját magáért valamit tenni akar, hogy elsősorban az alvását kell rendbe szednie, és kipróbálni néhány természetes módszert az éjszakai pihenésének javítására. Ha nincs pajzsmirigy-problémája, de szeretné megakadályozni a kialakulását, akkor meg kell győződnie róla, hogy az alvásának minősége rendben van-e.

A pajzsmirigy rengeteg testi funkciót szabályoz, ezért számos betegséggel összefügghet - az öndiagnosztizálást azonban inkább kerüljük, mivel még mindig nagyon sok tévhit él a köztudatban a pajzsmirigy-betegségekkel kapcsolatban. Részletek!

A pajzsmirigy egészségének támogatása

Akinél pajzsmirigyműködési rendellenességet diagnosztizáltak és alvászavarral is küzd, tudnia kell, hogy a probléma megoldása bonyolultabb, mint a több-kevesebb alvás rendbetétele. Ilyenkor már ahelyett, hogy az alvásra összpontosítana, sok szakértő holisztikus megközelítést javasol a pajzsmirigy támogatására, ami közvetetten javíthatja az alvást. Ezt a legjobban orvosi felügyelettel lehet kivitelezni, mert szükség van a pajzsmirigyhormonok szintjének monitorozására, és adott esetben gyógyszer felírására.

Ezzel párhuzamosan célszerű olyan étrendet követni, amely támogatja a pajzsmirigy helyes működését. Jó hatással van például a sötét leveles zöldségek, a paradió , vagy egyes halak, például a vadon élő alaszkai lazac fogyasztása. A megfelelő fizikai tréning is segíthet. A konditeremben a kardioedzések helyett érdemes akár hetente többször is nyugtató gyakorlatokat, például jógát választani - írja az MBG Health egészségportál.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra