A gyógyulás ezért dől el fejben

Sokan a mellékhatások miatt ódzkodnak egy-egy gyógyszeres kezeléstől, vagy ha bele is vágnak, nem csinálják végig, illetve a kezelés miatti stressz következtében a hatás nem lesz az elvártnak megfelelő. Egy kutatás megpróbálta kideríteni, hogy a betegek hozzáállásának megváltoztatásával lehet-e rajtuk segíteni.

A mellékhatásokkal kapcsolatos szorongás megakadályozhatja, hogy a betegek elkezdhessék a gyógyszeres kezelésüket vagy alávessék magukat különféle orvosi eljárásoknak. A Stanford Egyetem kutatói azt akarták megtudni, hogy a gondolkodásmódjuk egyszerű eltérítésével elérhető-e, hogy elviseljék a számukra veszélyesnek tűnő vagy kényelmetlen kezelést. Végül rájöttek, hogy ha az orvosok megpróbálják a potenciálisan kellemetlen tüneteket pozitív fényben megmutatni, az segít a betegeknek, hogy nyugodtak és kitartóak maradjanak. Ennek alapján pedig új kezelési eljárások létrehozására nyílik meg az esély - számolt be az amerikai NPR közszolgálati csatorna.

mogyoróvaj
A finom, de sokaknak félelmetes földimogyoróvaj. Más hozzáállással legyőzhető az allergia. Fotó: 123rf

A kutatók ezt a megközelítést olyan családok segítségével tanulmányozták, amelyek kisgyermekeiket igyekeztek megszabadítani az élelmiszerallergiától, és ennek érdekében alávetni az orális immunterápia néven ismert vizsgálati tesztnek. Számos tanulmány bizonyította, hogy ígéretes eredmények érhetők ezzel a kezeléssel, amelyben a betegek naponta fogyasztanak fokozatosan növekvő mennyiségű immunválaszt okozó élelmiszert hónapokon át, hogy megtanítsák az immunrendszerüket az allergén tolerálására.

Az eljárás orvosi felügyelet mellett biztonságos, de sokan kellemetlen - és nagyon ritkán életveszélyes - allergiás tüneteket tapasztalnak. Így az eljárás jelentős stresszt okozhat. A szóban forgó élelmiszerallergia tesztet pszichológusok tervezték annak kiderítésére, hogy a betegek szemléletváltása a mellékhatásokkal kapcsolatban könnyít-e a szorongásukon és javít-e ezáltal a kezelésről szerzett tapasztalataikon.

A stressz az egyik fő ellenség

A kutatócsoport eredményeit a Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice című folyóiratban mutatták be. Lauren Howe stanfordi pszichológus, a tanulmány vezető szerzője kifejtette, hogy az orális immunterápiás vizsgálatokban sok beteg panaszkodik az alkalmi szájviszketés, gyomorfájás, csalánkiütés, hányás vagy más tünetek miatt, amelyek szinte sohasem életveszélyesek. Ennek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tünetekkel kapcsolatos stressz miatt a betegek közel ötöde lemorzsolódik. Ezért annyira érdekes és a gondolkodásmód tanulmányozása az orvosok számára.

A kutatást Alia Crum, a Stanford Egyetem Elme és Test Laboratóriumának vezetője irányította. A pszichológus és munkatársai elsősorban azt tanulmányozzák, hogy a gondolkodásmód és a társadalmi tényezők hogyan befolyásolják a fizikai egészséget. Többek között kiderítették, hogy az élelmiszercímkéken szereplő információk befolyásolhatják, ahogy testünk feldolgozza a táplálékot, illetve, ha kevésbé illeszkedünk be a környezetünkbe, mint mások, az éveket vehet el az életünkből.

Ezért Crum azt állítja, hogy egy új kúra hatása nemcsak a gyógyszerészeti anyag következménye, hanem egy kombinált terméke a gondolkodásmódunknak, a hitünknek a betegség természetéről, és a testünk képességének a toleranciára és az érzésre.  "Munkánk során arra törekszünk, hogy szisztematikusan megértsük, mit jelentenek ezek az erők, és szigorúan és tudományosan teszteljük ezek hatását" - jelentette ki a kutató.


A vizsgálatba 50 gyermeket vontak be, akiknél földimogyoró-allergiát diagnosztizáltak. Minden család megvásárolta a földimogyorólisztet az otthoni adagoláshoz. A résztvevők naponta csak 1,3 milligramm földimogyorófehérjét fogyasztottak az ételükbe keverve. A dózis kéthetente emelkedett, s a 24 hetes vizsgálat végére a napi adag elérte a teljes földimogyorónak (240 mg) megfelelő mennyiséget.

A tanulmány során két csoportba sorolták a családokat. Mindkét csoport utasítást kapott a tünetekről és a gyógyszerek használatáról. Megtanulták, hogy megkülönböztessék a nem életveszélyes tüneteket a potenciálisan súlyosaktól, és hogy mikor forduljanak orvoshoz, hívják a mentőket, vagy adjanak be adrenalint, gyógyszerinjekciót a súlyos és potenciálisan életveszélyes allergiás reakcióknál.

A pozitív üzenet gyógyító ereje

A két csoport csak egy dologban különbözött. Az egyik tagjainak azt mondták, hogy a tünetek a kezelés szerencsétlen mellékhatásai lehetnek. A másik csoportnál azonban ezt az állítást újrafogalmazták. Eszerint a tünetek annak következményei lehetnek, hogy az immunrendszer éppen elsajátítja a túlérzékenység elkerülését, azaz a tünetek a kezelés működésének pozitív jelei.

A havi üléseken a "pozitív jelek" csoportban lévő szülőket arra kérték, hozzanak létre kreatív módszereket, hogy megerősíthessék ezt az üzenetet gyermekeik számára. Például egy hétéves kislánynál a szülei egy tánc-analógiát használtak. Amíg megtanulta, hogyan kell csinálni a lépéseket, fájdalmakat is átélt. De ez csak azt jelentette, hogy az izmok egyre erősebbé váltak és hozzászoktak a lépések okozta megerőltetéshez. A vizsgálat alatt, amikor a kislány panaszkodott a viszketésre, édesanyja emlékeztette rá, hogy ez rendben van, a teste erősebbé válik. Most a mogyoróallergiával harcolnak, és a szervezet megtanulja, hogyan kell ellene védekeznie. 

Úgy tűnt, hogy ezek az emlékeztetők a szülőket is megnyugtatták. Mindkét csoport hasonlóan aggódva lépett be a vizsgálatba - több mint a felük jelezte, hogy "ideges" vagy "rendkívül ideges". Mire a vizsgálat lezajlott, azok a szülők, akik megkapták az üzenetet, hogy a tünetek pozitív jelek lehetnek, kevésbé voltak már idegesek. Kevesebb valószínűséggel számoltak be tünetek jelentkezéséről, vagy vették fel a kapcsolatot a kutatócsoporttal a dózis csökkentése miatt a másik csoportba tartozó szülőkkel összehasonlítva. Végül valamennyi résztvevő elérte a célt, hogy a vizsgálati időszak végére egy földimogyorót tolerálni tudjon, és a tünetekre adott válaszként nem volt szükség gyógyszer használatára.

Sok embernek meggyűlik a baja az egészségügyi információk értelmezésével, amelyek ahhoz kellenének, hogy megtalálják az állapotuknak és jövedelmüknek leginkább megfelelő kezeléseket, vagy elkerülhessék a betegségeket. Ezért mindenkinek érdeke a minél jobb egészségértés. Részletek!

Összességében az eredmények "nagyon meggyőzőek, és egyáltalán nem meglepőek" - mondta Dr. Christina Ciaccio, a Chicagói Egyetem gyermekgyógyász allergológusa, aki hasonló módszerekkel folytat kísérleteket a parlagfű-allergia leküzdésére. És ezzel az útmutatással "úgy tűnik, a betegek könnyebben jutnak el a túlérzékenység leküzdéséhez, mintha nem kapnának ilyet. Sok félelmet táplálnak ugyanis a váratlan dolgokkal, és a "Mi van, ha? kérdés mögött meghúzódó ismeretlennel szemben.

A kutatók szerint fontos, hogy senki se vonja le a tanulmányból azt a következtetést, hogy biztonságos lehet figyelmen kívül hagyni néhány aggasztó mellékhatást. De ezek a kísérletek megnyitják az utat számos új engedélyezett gyógyszeripari termék - például földimogyoró-kapszula vagy bőrtapasz - megjelenése előtt akár már a közeljövőben. Crum úgy véli, hogy az élelmiszerallergia-vizsgálat modellként szolgál annak tanulmányozására, hogy az emberek gondolkodásának megváltozása, hogyan segítheti a különféle orvosi eljárásokat. Ha ezen a területen sikerül ismerteket gyűjteni, az jobb klinikai gyakorlatok kialakítását teszi lehetővé.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag