Tucatnyi jótanács, ha nehezen tud nyelni

Nem csupán az üres erőleves, a híg tejbegríz és a leturmixolt étel a megoldás, ha a betegnek nyelési nehézségei vannak, vagy fekélyek okoznak fájdalmat a szájában.

Ha nehéz nyelni

Nyelési nehézséggel a legtöbb ember akkor találkozik, ha begyullad a torka - ilyenkor úgy érezheti, hogy semmi nem megy le rajta, és az a "semmi" is fájdalmat okoz. Míg a torokgyulladás pár nap alatt elmúlik, addig a nyelőcső, a nyak és a száj többféle daganata, műtéte, illetve a sugárkezelés miatti nyelési nehezítettség hosszan tartó, akár végleges problémát is okozhat.

A nyelési nehézség vagy a szájban fellépő fájdalom miatti evés elutasítása napokon, heteken belül súlyos állapotromláshoz vezethet, ugyanakkor a nyelési nehézség ellenére erőltetett evésnek súlyos (akár halálos) következményei is lehetnek, mert az étel akár a beteg légutaiba is juthat, ahol tüdőgyulladást okozhat.

A szilárd ételek és a folyékonyak is problémát okozhatnak - egyénileg kell tehát eldönteni, kikísérletezni, hogy milyen állag fogyasztása esik jól. Ivás helyett vászonzacskóba helyezett ízesített jég szopogatását javasolják, illetve ha a túl folyékony dolgok lenyelése nem megy (mert rossz a nyelési reflex és a beteg félrenyel), akkor állománymódosító sűrítőszerek felhasználásával a kávé, tea, gyümölcslé, üdítőital, esetleg leves kevésbé folyós állagúvá sűríthető.

Étkezési tanácsok, diéták nyelési problémák esetén

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szaklapjában megjelent tanulmány ismerteti a Regensburgi Egyetem Fül-orr-gége Klinikájának Foniátriai és Gyermekaudiológiai Osztályán a nyelési nehézségek esetén használható diétákat. Az első a kocsonyás vagy gélszerű állományú étrend, amelyben ízesített zseléket és aszpikszerű készítményeket ehet a beteg. Fontos, hogy a gélképző anyagként ne fehérje-, hanem a szénhidrát alapúakat használjuk, például pektint, agaragart, szentjánoskenyérmag lisztjét, karboximetilcellulózt - emeli ki a MDOSZ cikke.

A pudingállományú étrend esetében teljesen homogén állagú (tehát gyümölcsdarabokat sem tartalmazó) gyümölcsjoghurtokat és krémtúrókat fogyaszthat a beteg. Húslevesporból gélképző anyaggal kocsonyás állományú húspótló is készíthető. Kása-, illetve pépállományú étrend esetén gabonafélékből, általában búza- vagy kukoricadarából illetve zabpehelyből készítenek kását. Főtt, áttört zöldségeket, valamint (szintén áttörve) kompótnak elkészített gyümölcsöket fogyaszthatnak a betegek.

A püréállományú étrend annyiban tér el, hogy az előzőhöz képest már fogyaszthatnak puhára főzött, pépesített húst is. Ezt a diétát a kismértékű rágásra már képes betegeknek javasolják. A szilárd, de puha állományú étrend abból áll, hogy kevés rágást igénylő, puha, lágy állományú ételeket, élelmiszereket egészben is kaphat a beteg. Ilyen például a fehér vagy félbarna kenyér héj nélkül, egészen puhára főzött hús, főtt zöldség, párolt gyümölcs egészben, lágy tojás, túró, kenhető állományú friss sajtok, vaj.

Hasznos kellékek, fontos apróságok

Fontos, hogy a nyelési nehézségekkel küzdő betegnek megfelelő testhelyzetet biztosítsunk evéshez, nagyon jó szolgálatot tehet az a speciális műanyag pohár, amelyen ki van vágva az orr helye, így a betegnek nem kell a fejét hátrahajtania. A táplálék hőmérséklete befolyásolja a nyelési mechanizmust: a hideg és a meleg étel a csökkent érzékenységű nyálkahártya számára hatásosabb inger. Ha azonban a nyálkahártya sérült, gyulladt, akkor a meleget nem tűri. Stimulálóan hat a nyálelválasztásra és a nyelési reflexre az íz, ezért a körültekintően megválasztott fűszerezés kedvező. Alkalmazásának ellenjavallata lehet a sérült nyálkahártya.

Ha fáj a száj

Ha fáj az ember szája vagy nyelve, elmegy a kedve az evéstől - ezt még azok is tapasztalhatták, akik egészségesek, csak ráharaptak véletlenül a nyelvükre vagy forró étellel megégették belül a szájukat. A daganatok betegségek kezelésekor a terápia egyik lehetséges mellékhatása, hogy fekélyek jelennek meg a szájban.

Ha a natúr módon elkészített húst megdarálja, olvasztott zselatinnal keverve ismét szelet formájúra alakíthatja, így már könnyebb megrágni. Bármilyen hihetetlen, vannak nagyon finom bébiételek, melyek nem igényelnek rágást. További ajánlott ételek: tört burgonya, joghurt, rántotta, zselatinos ételek, főtt tészták. Ilyen esetben is könnyebbséget jelent, ha az étel folyékonyabb vagy pépesebb az átlagnál. Víz és tea helyett is magasabb energiatartalmú, táplálóbb gyümölcsleveket, folyékony joghurtokat igyon a beteg. A savas és túl sós ételek fájdalmat okozhatnak, a száraz ételek (például keksz, pirítós) ugyanezen ok miatt nem ajánlottak. Kerülni kell a durva felületű falatokat. Az ételek inkább langyosak vagy hidegek legyenek, jól eshet, és változatosabbá teheti az étkezést a jégkrém, a fagylalt.

Gyümölcsökből is a kevésbé savasakat fogyasszák, ilyen például a banán, a körte, a barack. Ha a beteg húst, húspótlót eszik, ahhoz kapjon mindig mártást, amivel lágyabb állagúvá válik a szájában a falat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: