Cukorbetegen így lehet nyaralni

Fogkefe, tisztálkodó szerek, ruhák, cipők, iratok - nagyjából ezek a legfontosabb dolgok, amelyeket egy egészséges ember elcsomagol egy hosszabb utazás előtt. De mi a helyzet a cukorbetegekkel, akiknek étkezésükre és kezelésükre is oda kell figyelniük?

A cukorbetegeknek különösen nagy figyelemmel kell felkészülniük egy hosszabb utazásra, ráadásul másként kell tervezniük, ha a szabadság, pihenésből vagy aktív programokból - városnézés, túrázás, sportolás - áll. Hogyan szállítható az inzulin, és milyen élelmiszereket kell minden esetben maguknál tartaniuk? Szakértővel beszélgettünk!

Mik kerüljenek a bőröndbe?

"Ha egy cukorbeteg külföldi utazást tervez, fontos az utasbiztosítás. Hívja fel a biztosító figyelmét a betegségére, hogy a biztosítás erre is kiterjedjen" - nyilatkozta a HáziPatika.comnak Dr. Porochnavecz Marietta , a Cukorbetegközpont diabetológusa. Vészhelyzet esetén jól jöhet az is, hogyha van a táskában magyar és angol nyelvű diabetes igazolvány, amin szerepelnie kell a kezelés típusának (tablettás vagy inzulinnal kezelt) a gyógyszerek adagolásának pontos leírásának, valamint az értesíthető személy nevének és a nyaralás alatti tartózkodási hely címének is.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Kialakulásáról, lehetséges szövődményeiről és kezeléséről az alábbi cikkünkben olvashat!

Általános szabály: ha az utazás keletről nyugatra történik (például Európából az Egyesült Államokba), az ébrenlét ideje megnövekszik. Ilyenkor 6 óránként gyors hatású inzulin adása javasolt, a bázis inzulin átmeneti kihagyásával. Megérkezés után, az ottani idő szerinti életritmushoz alkalmazkodva, térjünk vissza az eredeti inzulinadagoláshoz. Ekkor is fontos a rendszeres vércukor-kontroll, illetve az értékeknek megfelelően az inzulinadag módosítása. Ha úgy utazunk, hogy időzónákon haladunk át, mindig beszéljük meg a kezelőorvossal a teendőket!

Ha repülővel, vagy autóval utazunk

Repülőgéppel való utazás során a légitársaságot előre kell értesíteni a diétás étkezési igényekről. Európai utazás során 1-3 nappal, interkontinentális járatoknál pedig a jegy megváltáskor kell ezt jeleznünk. Mindig előfordulhat járat kimaradás vagy késés, ezért mindig legyen a kézipoggyászban elkészítve a következő étkezéshez szükséges élelem : tartsunk magunknál például diétás kekszet, illetve néhány szem szőlőcukrot - hívja fel a figyelmet Dr. Porochnavecz Marietta.

A légitársaságot előre kell értesíteni a diétás étkezési igényekről
A légitársaságot előre kell értesíteni a diétás étkezési igényekről

Érdeklődjünk csoportos utazás esetén az étkezések lehetőségeiről is - javasolta a diabetológus. Fontos annak ismerete, hogy tudják-e biztosítani a kívánt időkben a megfelelő szénhidráttartalmú ételeket, de nem árt tisztában lenni a jelölésekkel sem. Magyarországon az ételek megengedett szénhidrát tartalmát grammban adják meg, míg külföldön inkább a "kicserélhető szénhidrát egységek" szerepelnek (CE=carbohydrat exchange) ezek 10 gramm szénhidrátnak felelnek meg, vagy az úgynevezett kenyér egység (BE= Brot Enheit), mely 12 g szénhidrátot takar.

Autóval történő utazás esetén gondoskodjunk az időszakos megállásról, ilyenkor szálljunk ki a kocsiból és mozgassuk át magunkat. Kerüljük a stresszes, megerőltető utakat, ezek ugyanis könnyenanyagcserekisiklást okozhatnak - mondta el a diabetológus. Ekkor is fontos, hogy megfelelő időben étkezzünk, és ne hagyja ki a fő étkezések közötti tízórait és uzsonnát sem. Útközben is érdemes ellenőrizni a vércukorszintet - akár sofőr, akár utas a cukorbeteg.

Tablettával kezelt cukorbetegek esetében

Vigyünk magunkkal gyógyszerekből a szükségesnél többet, hogy a váratlan helyzetekben is legyen tartalékunk.  A cukorbetegség szövődményeire alkalmazott szerek is fontosak, ne hagyjuk abba szabadság esetén sem a szedésüket - magyarázta a szakember. A diétáról azonban az utazás ideje alatt sem szabad megfeledkezni! Cukorbetegeknél az ötszöri étkezésnek nagy a jelentősége, nagyobb szénhidráttartalmú, de csupán egyszeri étkezés nem pótolja a közti étkezéseket. A nagyobb szénhidráttartalmú gyümölcsöket (szilva szőlő, füge, aszalt gyümölcsök) hagyjuk ki, és gondoljunk a rendszeres folyadékfogyasztásra is.

Szintén figyelemmel kell lenni a kísérő betegségekre - tette hozzá a doktornő. Magas vérnyomás esetén például ne tartózkodjunk nagy melegben, ilyenkor kerüljük a meleg fürdőket is. Fontos továbbá, hogy a láb higiénére is megfelelő gondot fordítsanak a cukorbetegek. Esetükben ugyanis a gyakori neuropáthia miatt romlik az érzékelés, így észrevétlenül alakulhatnak ki sérülések. Bőrük emiatt sérülékenyebb és a gombás fertőzéseknek is jobban ki vannak téve. A hosszabb időtartamú fürdőzéskor a fellazult bőr fokozott rizikót, és kaput nyit a fertőzések előtt, így a diabéteszeseknek nem javasolt a kelleténél több időt a vízben tölteniük, illetve jobb, ha a mezítláb sétálást is kerülik. Túrázáshoz, gyalogláshoz kényelemes, lábat nem törő cipő a javasolt, természetes anyagból készült zoknival.

Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében

"Az utazás tervezésekor mindenképp egyeztessünk kezelőorvosunkkal az inzulin készítményeivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Fontos, hogy s az inzulinos cukorbeteg pontosan ismerje saját készítményének a gyártóját, nevét, hatását (bázis, gyors hatású, kevert), hogy probléma esetén tudja tájékoztatni az ottani kezelőorvost" - emelte ki Dr. Porochnavecz Marietta. A gyógyszerekhez hasonlóan legyen mindig nálunk az elegendőnél nagyobb mennyiségű inzulin, ha a szükségesnél többre lenne szükség, akkor se legyen gond.  A tartalék inzulint tartsuk külön csomagban, így ha valamelyik elveszne, akkor sem lesz gond.

Az inzulin mellé vigyünk mindig tartalék pen-t is, a beadáshoz pedig pen tűt. Lehetőség szerint legyen glucagon injekció is készenlétben, amely az eszméletvesztéssel járó súlyos hypoglykaemia elhárítására szolgál. Helyes, ha a hozzátartozók ismerik ennek alkalmazását - mondta el a diabetológus.


Az inzulint szigorúan +2 és +8°C fok között kell tárolni, de amit épp használunk, tartsuk szobahőmérsékleten. Közvetlen napfénytől, hő hatástól vagy a lehűléstől is óvni kell ezeket a készítményeket. Az inzulint, vércukormérőt, pen-t, tűket, mindig a kézipoggyászban kell tartani. Tilos a csomagban feladni a repülőgépre, mivel ott a raktérben nagy hideg van, ami miatt az inzulin molekulák tönkremennek és hatástalanná válnak!

Meleg, trópusi országba történő utazás során még nagyobb a jelentősége az inzulin megfelelő hőmérsékletű tárolásának. Erre alkalmasak a kisméretű hűtőtáskák, de figyeljünk arra, hogy az inzulin ne érintkezzen közvetlenül a hűtőakkuval. Gépkocsiban se tároljuk a kesztyűtartóban, autóbuszon meg a csomagtartóban, itt a meleg okoz hatásvesztést - emelte ki a szakember.

Hosszabb utazásainkat hosszú hónapokkal előbb, a legapróbb részletekig megtervezzük. A szervezés részeként tegyünk meg mindent azért is, hogy egészségesen térhessünk haza. Mire érdemes odafigyelni, hogy elkerüljünk bizonyos betegségeket és veszélyes szituációkat? Cikkünkben a válasz!

Vércukor szintet utazás során gyakran ellenőrizzük, mivel általában ilyenkor többet mozgunk. A nagyobb fizikai igénybevétel miatt az izomszövet fokozott glükóz felvétele miatt a vércukor csökken. Ilyenkor vagy az inzulin mennyiségét csökkentsük, vagy a szénhidrát mennyiségét emeljük

Hányinger, hányás, hasmenés, ha előfordul még fontosabb a vércukor rendszeres kontrollja. Ha nem tudunk étellel, próbáljuk folyadék formájában bevinni a szénhidrátot, ilyenkor kis mennyiségű, gyors hatású inzulint adagoljunk. Előfordul, hogy a beteg azt hiszi, ha nem tud enni, akkor nincs szüksége inzulinra. Ez nem így van - hívta fel a figyelmet a szakember - mert intercurrens betegség során még nőhet is az inzulin igény. Ugyanúgy hiba az is, ha az enni nem tudó beteg beadja az inzulinját, mert akkor hypoglykaemia fenyeget.  Az elhúzódó hatású bázis inzulint csökkentett adagban ilyen esetekben is kell alkalmazni - tette hozzá a diabetológus.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.