"Visszaadjuk a hüvely eredeti funkcióját"

Kinek és miben segíthet a hüvelyszűkítés? Kell-e helyreállító műtét a szülés után, vagy elég a torna? Az intim plasztika mai lehetőségeiről dr. Dubecz Dániel, a Dr. Rose Magánkórház szülész-nőgyógyászát kérdeztük.

HáziPatika.com: A legtöbb ember a plasztika szó hallatán szépészeti beavatkozásokra gondol, pedig ezek csak egy szeletét adják ezeknek a műtéteknek. A női nemi szerv esetében milyen eljárások tartoznak a fogalom alá?

Dr. Dubecz Dániel: Vannak a szépészeti és a funkció-helyreállító műtétek - az esetek többségében ez utóbbiakat is plasztikának hívjuk, holott nem klasszikus szépészeti beavatkozásról van szó, hanem pusztán arról, hogy visszaállítjuk az eredeti anatómiai viszonyokat, illetve a szervek eredeti pozíciójának helyzetét. A női nemi szerveket érintő esztétikai beavatkozások közé a kisajak- és nagyajak-műtétek tartoznak. Az esetek döntő többségében a hüvely rekonstrukciójánál, szűkítésénél, illetve hólyagsérv vagy végbélsérv rekonstrukciójánál is mellső-hátsófali plasztikáról beszélünk, de ezek már nem szépészeti műtétek. A méhszáj helyreállító műtéte, ami szintén orvosi indikációra történik, úgyszintén plasztikai műtétnek minősül, valamint a szakzsargonban a méhplasztika fordul elő akkor is, amikor mióma-eltávolítás után összevarrja a méhet a sebész.

HáziPatika.com: A hüvelyt érintő helyreállító műtéteket a nők két csoportjához szokás kötni: az 50 felettiekéhez és azokéhoz, akik természetes úton szültek egy vagy több gyereket. Az ön praxisában is ők vannak többségben?

D. D.: Igen, az én pacientúrámat is döntő többségében az életkor és a minél több hüvelyi szülés határozza meg. De például egy élsportolónak is kialakulhat fokozott hasprés következében, mondjuk, süllyedése, és akár inkontinens panasza. Ez már nem annyira életkor-függő, hanem inkább az határozza meg, hogy milyen a kötőszövete - ami genetikai adottság -, mennyire jól tud regenerálódni, és befolyásolja az is, hogy mekkora fizikai terhelésnek van kitéve a teste.

HáziPatika.com: Ha valaki épp átesett egy szülésen, és ilyen problémákat tapasztal - például vizeletcsepegést vagy zavarokat a szexuális életében -, akkor mennyi ideig érdemes várnia, mielőtt orvoshoz fordul?

D. D.: Mindenképp érdemes a fél-, de inkább egyéves regenerációs időszakot kivárnia. Ha utána sem panaszmentes, akkor viszont jó, ha kér egy ilyen vizsgálatot. Ha viszont valaki nem szülés után tapasztal ilyen problémákat, akkor azonnal is jelezheti egy szakorvosnak.

dr. Dubecz Dániel, intim plasztika, hüvelyszűkítés, helyreállító műtétek
"Többnyire a funkció-helyreállító műtéteket is plasztikának hívjuk." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Ezekre a problémákra többféle megoldás is létezik ma a különböző intim tornáktól a komolyabb műtétekig. Mi határozza meg, hogy melyiket választják?

D. D.: Ha az inkontinenciáról vagy a süllyedésről beszélünk, akkor azt lehet mondani, hogy a méh süllyedését megállítani, illetve visszafordítani nem lehet, csak egy bizonyos helyzetet konzerválni - szinte kizárólag műtéti úton. Az inkontinenciának fokozatai vannak, amelyeket az határoz meg, hogy mikor alakult ki, és mennyire súlyos. Az enyhe fokozatát, amikor minimális anatómiai eltérés miatt jelentkeznek a panaszok, kiválóan meg lehet oldani konzervatív úton, vagyis akár lézeres kezeléssel, akár intim tornával. De ha már olyan anatómiai eltérés látható, amely a húgycső sérülésére vagy a húgyhólyag süllyedésére utal, akkor azt már nem lehet ilyen módon rekonstruálni, csak szintén műtéttel.

HáziPatika.com: A komolyabb helyreállító műtéteket akkor javasolják a nőknek, ha már nem akarnak többet szülni. Mi ennek az oka? A beavatkozás érinti valamilyen módon a következő szülést?

"Kevesen tudják, hogy nők is járnak urológushoz. Pedig fiatalkorban a nőknél az urológiai megbetegedések gyakoribbak, mint a férfiaknál." Dr. Köves Béla urológussal beszélgettünk - a teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

D. D.: Nem magát a szülést, hanem a terhességet. A terhesség és az alatta megnövekedő méh ronthat a kialakított, rekonstruált viszonyokon, és akkor a szülést követően újrakezdődik az egész probléma. Ha a páciens 2-3 éven belül tervez terhességet, akkor nem is jó szívvel ajánljuk fel ezeket a beavatkozásokat, mert hiába oldjuk meg időlegesen a problémákat, a szülés után ismét ugyanolyan vagy még rosszabb helyzettel kell az anyának szembenéznie.

HáziPatika.com: Ilyenkor mit javasol azoknak a nőknek, akik még szülni szeretnének?

D. D.: Az intim tornát. Ennek is van hatása: ha más nem, legalább nem engedi tovább romlani a kismedencei viszonyokat.

HáziPatika.com: A helyreállító műtéteknél mit mutatnak a tapasztalatok, mennyire visszaállítható a korábbi állapot?

D. D.: Ha a műtéttípust az adott páciensre és az ő körülményeire szabva jól választják ki, akkor gyakorlatilag az eredeti állapotot lehet visszaállítani. És ami lényeges: ez tartós állapotjavulást jelent.

HáziPatika.com: Van olyan egészségügyi probléma, amelynek fennállása esetén nem lehet valakin ilyen beavatkozást elvégezni?

D. D.: Előfordulhat, ilyen például a krónikus obstruktív bronchitis - a köhögési rohamok miatt ugyanis az operatív rész nem tudna megfelelően regenerálódni a beavatkozás után. Csak olyan helyzetben operálunk pácienseket, amikor biztosított utána a gyógyulás.

dr. Dubecz Dániel, intim plasztika, hüvelyszűkítés, helyreállító műtétek
"Ha a páciens 2-3 éven belül tervez terhességet, nem ajánljuk ezeket a beavatkozásokat." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Ha úgy érzi valaki, hogy szülés után vagy attól függetlenül már nem olyan érzékeny a hüvelye szex közben, akkor milyen beavatkozást tudnak végezni, hogy javítsanak a helyzeten?

D. D.: Akkor kvázi hüvelyszűkítést végzünk, amivel végül is visszaadjuk a hüvely eredeti funkcióját. Ennél különösen javasolt, hogy akkor végezzük el, amikor a nő már nem akar többet szülni. De ha már a szülésnél tartunk, az persze előfordul, hogy valaki túlesik egy heroikus szülésen, amelyet követően a nagyfokú hüvely- vagy gátsérülés miatt mindenképp szükség van rekonstrukciós műtétre. Ebben az esetben később ugyanúgy vállalhat terhességet, csak akkor már nem hüvelyi úton, hanem császármetszéssel kell befejezni.

HáziPatika.com: Ha egy nő azért gondolkodik a császáron, mert tart a hüvelyét esetlegesen károsító következményektől, akkor meg lehet állapítani valamilyen módon, hogy mekkora számára a rizikó ilyen szempontból?

D. D.: Természetesen mi is látjuk, hogy van egy ilyen aggodalom a szülni készülő nőkben, de nem lehet előre megmondani, ki hogyan regenerálódik majd a szülést követően. Egyrészt azt sem lehet előre látni, hogy mi fog történni a szülés során, ahogy azt sem, ha a kötőszövetei rosszul gyógyulnak, így rendkívüli hüvelytágasság alakulhat ki akkor is, ha egyébként szövődménymentesen zajlott a szülés.

HáziPatika.com: Az érzékelt szexuális problémák egy része szubjektív. Ilyenkor ön meg tudja állapítani, hogy egy nőnek valóban segíthet-e a műtét, vagy inkább másfelé érdemes tájékozódnia?

D. D.: Igen, ez megállapítható. Nagyon sok esetben például a vaginizmus húzódik a háttérben, ami pszichés probléma - gyakran megesik, hogy ezzel mi, nőgyógyászok találkozunk először, de alapvetően nem ránk tartozik. Ilyenkor tovább kell irányítani a pácienst a megfelelő kezelések felé.

HáziPatika.com: A hüvelyszűkítés javít a szexuális életen?

D. D.: A páciensek visszajelzései alapján azt tudom mondani, hogy igen, javít.

HáziPatika.com: Az egészségügyi helyreállító műtéteknél megeshet, hogy a beavatkozás belezavar a szexuális életbe?

D. D.: Zavart nem szokott okozni. Nyilván kell egy kis idő a regenerációhoz - mivel az eredeti probléma sokszor évek alatt alakul ki, mi pedig egy 2-3 órás, nagyobb műtéttel hirtelen visszaállítjuk a korábbi állapotot -, de negatív irányban nem szokta befolyásolni a szexuális életet.

HáziPatika.com: Az esztétikai kis- és nagyajak-műtéteknél mi az, ami gátat szabhat a páciens igényeinek?

D. D.: Ilyenkor azzal a panasszal érkezik a páciens, hogy nem elégedett az esztétikai élménnyel, amit a szeméremteste ad neki. Elmondja az ötletét, én pedig azt, hogy mi az, ami kivitelezhető ebből úgy anatómiai, mint technikai szempontból. Végül is, ha van rá lehetőség, akkor mindent meg lehet oldani, amit egy nő szeretne.

dr. Dubecz Dániel, intim plasztika, hüvelyszűkítés, helyreállító műtétek
"A páciensek visszajelzése alapján a hüvelyszűkítés javít a szexuális életen." Fotó: Fülöp Máté

HáziPatika.com: Magyarországon egyelőre kevés orvos specializálódott ezeknek a problémáknak a megoldására. Ön miért választotta éppen ezt a területet?

D. D.: Az előző munkahelyeimen egyrészt senki nem foglalkozott ezzel, másrészt viszont rengeteg páciens volt, aki ilyen problémákkal küzdött. A hagyományos műtéti technikákkal csak 4-5 éves panaszmentesség érhető el, az esetek többségében visszatér a probléma. Voltam egy továbbképzésen, amelyen a medencefenék-műtétek és az effajta problémák kialakulása volt a téma - utána úgy gondoltam, elmélyedek a témában, és sikerült is megtanulnom ezeket a fajta műtéti technikákat. A mostani helyzetben ez még valóban egy nagy fehér folt a hazai nőgyógyászatban. Két-három ember van, aki jól operál - ezzel együtt az is látható, hogy egyre többen tudnak a szakmában a problémáról.


HáziPatika.com: A páciensek is jobban tisztában vannak a lehetőségekkel, mint, mondjuk, tíz évvel ezelőtt?

D. D.: Igen, mind az esztétikai, mind az egészségügyi kategóriában egyre inkább megjelenik az igény, hogy ezekkel a problémákkal orvoshoz forduljanak. Ez jórészt a sajtónak, az internetnek is köszönhető, mert egyre több cikk foglalkozik azzal, hogy ezek a problémák egyáltalán nem szégyellnivalók, gyakoriak, ugyanakkor lehet rajtuk változtatni. Korábban nagyon sok nő csendben együtt élt megannyi, akár súlyos problémával is egyszerűen azért, mert nem tudott róla, hogy ezekre is van megoldás. De a társadalom egészségtudatos gondolkodása egyre inkább kinyílik efelé a probléma felé is. Ez a mi praxisunkban is jól látható: egyre több ilyen páciensünk van.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag