Így vizsgálják az aranyeret

Az aranyeresség az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma. Nem csupán fájdalmas és kellemetlen, de a kialakuló gyulladás, a nem megfelelően kezelt vérrögök komolyabb szövődményeket is okozhatnak. Tartós vérzés, szűnni nem akaró fájdalom esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Sokan azért nem fordulnak orvoshoz időben az aranyeres panaszaikkal, mert félnek a vizsgálattól. Ennek oka pedig leginkább az, hogy az emberek nagy része egyáltalán nem tudja, hogyan zajlik egy ilyen kivizsgálás. Nézzük tehát, mi történik a proktológusnál.

Így zajlik a vizsgált

A szakorvosi konzultáció a páciens kikérdezésével kezdődik. A betegség szempontjából fontos információ, hogy rendszeres-e a széklet, előfordul-efájdalomvagy vérzés a székeléskor, tapintható-e duzzanat vagy csomó, észlelhető viszketés, váladékozás, voltak-e már korábban is hasonló panaszok. Az aranyérvizsgálat előtt a székletürítés mindenképpen ajánlott, ám nem szükséges éhgyomorral menni.

A proktológiai vizsgálat fájdalommentes, nem okoz kellemetlenségeket, oldalfekvő helyzetben, hashoz felhúzott térdekkel végzik. Nagyon fontos a vizsgálat előtt a rossz érzések elengedése, a testi-lelki ellazulás. A vizsgálat a végbéltájéki bőrterület áttekintésével kezdődik. Így azonosíthatók bizonyos elváltozások, pl. bőrkinövés, végbél-repedés, végbél sipoly, tályog, daganatok. Ezután következik a végbél ujjal történő áttapintása, amellyel a végbél fájdalma, a fájdalom iránya, a záróizom feszessége és az esetleges kinövések is felderíthetők. Ha az ellenőrzés nem hoz meggyőző eredményt, további vizsgálatokra lehet szükség.

A proktológiai vizsgálat fájdalommentes
A proktológiai vizsgálat fájdalommentes. Fotó: Getty Images

További vizsgálatok

Az anoszkópia a belső aranyerek állapotáról ad információt, az esetleges berepedések, polipok, daganatok kimutatását teszi lehetővé. Az anoszkóp egy kúp alakú, fényforrással rendelkező eszköz, mely a végbélcsatorna alsó 3-4 centiméteres szakaszának áttekintésére szolgál. A vizsgálat oldalfekvő helyzetben történik, gyors, nem okoz fájdalmat. A beavatkozás nem igényel előkészítést, beöntést.

Vérzéses panaszok esetén a megfelelő diagnózis felállításához leginkább a rektoszkópia, vagyis a végbéltükrözés ajánlott, mivel a vérzések hátterében az esetek 20-30 százalékában polip vagy daganat áll. Az időben elvégzett vizsgálattal és a jókor megkezdett terápiával elkerülhető a súlyos állapotromlás. A rosszindulatú daganatos megbetegedéseknél, pedig életet menthet a felismerés. Rektoszkópiával a végbél 20-25 centiméter magasságig vizsgálható, segítségével pontosabban megítélhető az aranyerek állapota.

Az aranyérbetegség igen kellemetlen elváltozás, nem csoda, hogy minden módszert megragadunk, mellyel enyhíthetjük tüneteinket. Az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb eszköz, melyet bevethetünk, az ülőfürdő. Cikkünkből kiderül, hogyan alkalmazzuk.

Az ellenőrzés során merev eszközt vezetnek fel a végbélbe, majd a bélfal körkörös áttekintése érdekében kevés levegőt pumpálnak be. A diagnózis általában 1-2 percet vesz igénybe és a közhiedelemmel ellentétben nem jár fájdalommal, az érintettek csak minimális kellemetlenségről, diszkomfortérzésről számolnak be. Az aranyerek nagysága, gyulladásos állapota, illetve a vérzés intenzitása csak végbéltükrözéssel válhat teljesen egyértelművé. Ilyen előkészülettel történik az aranyerek esetleges kezelése - gyűrűzése - is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)