Piros foltok a bőrön: ezt jelezheti

Sok ember tapasztal bőrpanaszokat már akár az első tavaszi napsugarak megjelenése után is. A napfényre, sugárzásra való érzékenység pedig akár a nyaralást is megkeserítheti.

A napallergia kialakulása mögött számos tényező állhat. Lehetnek örökletesek, mint a bőrszín, a bőrtípus, a pigmentáció, a szeplők, az anyajegyek száma. Sokaknál pedig amiatt jelentkeznek a bőrtünetek, hogy olyan testápolót, dezodort használnak, esetleg olyan gyógyszert szednek, amely a bőrt fokozottan fényérzékennyé teszi.

Fényvédők, melyeket meg is ehetünk - részletek!

Ezek a tényezők mind hajlamosítanak napallergiára, de a pontos kiváltó ok még nem ismert. Napallergia esetén a bőrtünetek, egészen pontosan a kiütések nemcsak azokon a területeken jelentkezhetnek, amelyeket közvetlenül ér a napsugárzás, hanem azokon is, amelyek ruhával fedettek - de ez a ritkább eset.

A napallergia kialakulása mögött számos tényező állhat
A napallergia kialakulása mögött számos tényező állhat.

Árulkodó jelek

A tünetek egyénenként változhatnak: van, aki csalánkiütésszerű tüneteket tapasztal, van, akinek a bőrén piros foltok jelennek meg, és olyan is, akinél pattanások alakulnak ki a bőrön. Az apró kiütések a fényhatást követően órák, de napok után is megjelenhetnek, leggyakrabban azokon a testrészeken, amelyeket közvetlenül ért a fény, de súlyosabb esetben az egész testen. A bőr felhólyagosodhat, viszkethet, éghet. A tünetek, a napfény kerülése után néhány nappal általában maguktól elmúlnak, de van, akinél akár maradandó bőrelváltozás is keletkezhet.

A napallergia megjelenése gyakran nagyon hasonlít a leégéséhez - a kettőt onnan lehet megkülönböztetni, hogy napallergiás reakció után a bőr nem hámlik le, viszont a bőrtünetek gyakran kiújulnak, akár több évben is egymás után.

Mit tehetünk ellene?

A megelőzés azért nehéz, mert még mindig nem tudni pontosan a napallergia kiváltó okát. Kerülni kell a direkt napfényt, különösen délelőtt 10 és délután 3 óra között, és természetesen elengedhetetlen a bőrtípusnak megfelelő, minél magasabb faktorszámú fényvédő termékek használata. Ha gyógyszert szedünk, mindig tájékozódjunk róla, hogy lehet-e fényérzékenyítő mellékhatása. Emellett kerüljük a parfümök, dezodorok használatát azokon a bőrfelületeket, amelyeket a napsugárzás közvetlenül érhet. Legyünk óvatosak az olyan fűszernövények használatával, mint az ánizs vagy a kömény, amelyek érzékenyebbé tehetik a bőrt a napfényre.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)