Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

GH - Növekedési hormon, Growth Hormone

Ha a növekedési hormon termelődése zavart szenved, a növekedésben és a szervezet anyagcseréjében változások jönnek létre. Gyermekkorban hiánya törpenövést, túltermelődése óriásnövést hoz létre.

Típus: Vérszérumból végzett hormonvizsgálat.

Normálérték:  0-5 ug/dl Az értékét mindig a vizsgálatot végző laboratórium által megadott normálérték tartományhoz kell viszonyítani.

Speciális előkészület

Vizsgálatot éhgyomorra végzik.

Mit mér a vizsgálat?

A növekedési hormon az agyalapi mirigyből szabadul fel. Legfontosabb hatása a növekedés serkentése, ami a szervezetben az anyagcsere változásán keresztül valósul meg. Egyszeri alkalommal történő meghatározás nem informatív, ezért ún. stimulációs vagy szuppressziós próbák keretén belül is mérik a szintjét, vagyis azt nézik, hogy ha termelődését serkentik vagy elnyomják a termelődését, hogyan változik a szintje a vérszérumban.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Növekedési hormon termelődésének, ill. a szövetekre való hatásának zavarával járó betegségek diagnosztikájában használják.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Ha a növekedési hormon szekréciója gyermekkorban csökken, törpenövés jön létre. Ha a növekedési hormon termelődése felnőttkorban csökken, ez elsősorban az anyagcserében okoz változást.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Ha a növekedési hormon gyermekkorban túltermelődik, óriásnövés jön létre. Ha ugyanez felnőttkorban történik, akkor azok a testrészek növekednek, amelyek még porcot tartalmaznak, tehát az orr, áll, ujjak, ill. a belső szervek pl. a vese, a nyelv stb.. Orvosi elnevezése: acromegalia.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Gyakran az agyalapi mirigy daganata pusztítja el a hormon ürítéséért felelős szövetet. Máskor genetikai okai vannak a hiányának. A növekedési hormont mesterségesen is elő lehet állítani, és így pótolni lehet a szervezet számára hiányzó mennyiséget.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A növekedési hormon túltermelődése elsősorban hormontermelő daganat, legtöbbször az agyalapi mirigy daganata miatt alakul ki. Ilyenkor a hormontermelő daganatot műtéti úton kell eltávolítani.


Utolsó módosítás: 2018.05.11.


Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan oszalank, de lesznek gyengén felhős, napos tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag