Vérvizsgálat

Thrombocita

A trombociták a véralvadásban résztvevő véralkotók. Számuk csökkenése vérzékenységhez vezet.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Teljes vérből készült hematológia

Normál érték

150 000-300 000 /ml

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vérlemezkék (thrombociták) véralvadásban játszanak szerepet: a vérben keringve az érfal sérülése esetén összecsapódnak, és eltömeszelik az érfalon kialakuló hámhiányt.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Nem önálló vizsgálat, a vérkép része. Különböző orvosi beavatkozások (pédául műtétek, szövetminta vételek) előtt szükséges meghatározása a vérzési kockázat becsléséhez.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Ha a vérlemezkék száma jelentősen lecsökken, nincs belőlük elegendő, különböző apróbb mérvű vérzések jelennek meg. Ezek általában a szájnyálkahártyán, a fogínyen, valamint a bőr enyhe traumáknak kitett felszínein (lábszárak) keletkeznek.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magas vérlemezkeszám következtében is kialakulhat vérzéshajlam - ilyenkor a vérlemezkék működése sérült -, elsősorban enyhébb orrvérzés, sérülés helyén véraláfutás, gyomor-bélrendszeri vérzés formájában. A magas thromobocitaszám más betegségek egyik tünete, így azok kezelendőek.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A vérlemezkék száma a csökkent termelődés vagy a fokozott lebomlás következtében csökkenhet. A csökkenés oka lehet immunbetegség (vérlemezke ellenes immunreakció), bizonyos gyógyszerek, lépmegnagyobbodás, vérképzési zavarok, vérszegénység egyes formái. Az okok felderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vérlemezkék száma idült gyulladásos betegségek, egyes daganatok, vérzés, vashiány következtében emelkedhet. Az okok kivizsgálására további vizsgálatok szükségesek.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.