Vérvizsgálat

Gamma-glutamil transzpeptidáz

Májbetegségek diagnózisához és monitorozásához használható vizsgálat.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett enzim vizsgálat.

Normál érték

50 IU/l (nemzetközi egység / liter) alatt Mivel a kémiai reakció konkrét paraméterei meghatározzák az eredményt, ezért azt mindig a vizsgálatot végző laboratórium által megadott normálérték-tartományhoz kell viszonyítani.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat során egy enzim, az GGT aktivitását határozzák meg a szérumban. Az enzim a glutation nevű anyag lebontását végzi, legnagyobb mennyiségben a májban, hasnyálmirigyben és a vesében, a sejteket határoló membránban található meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat a májműködés zavarait mutatja ki, májbetegség felismeréséhez alkalmazható (pl. szükséges rendszeresen elvégezni fogamzásgátló tablettát szedő nőknél). Epeút-elzáródás és májgyulladás diagnosztizálására használható vizsgálat, ami kiegészítendő más laborvizsgálatokkal.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Kórosan magas érték jellemzi az obstrukciós (epeút elzáródás okozta) májbetegségeket májgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást, alkoholizmust, valamint a pangásos szívelégtelenséget. További vizsgálatokat kell végezni a májkárosodás okának felismerésére.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A szérumszint emelkedésének oka nem csak az enzimet termelő májsejt membránjának sérülése, hanem az enzim termelésének fokozódása (enzimindukció) is lehet. Enzimindukciót vált ki az alkohol és számos gyógyszer is (phenytoin, fenobarbitál, rifampicin, orális fogamzásgátlók, stb.). Epeút-elzáródással járó (obstrukciós) májbetegségben megemelkedik a szintje. Így jól kiegészíti az ALP vizsgálatot. Szemben az ALP-vel, a GGT aktivitása nem emelkedik meg terhességben vagy csontbetegségekben. Hátránya viszont az ALP-vel szemben, hogy nem csak az epeút-elzáródással járó májbetegségekben, hanem más májbetegségben (májgyulladás, alkoholizmus, hasnyálmirigy-gyulladás) is emelkedik a szintje.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: