Vérvizsgálat

Gamma-glutamil transzpeptidáz

Májbetegségek diagnózisához és monitorozásához használható vizsgálat.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett enzim vizsgálat.

Normál érték

50 IU/l (nemzetközi egység / liter) alatt Mivel a kémiai reakció konkrét paraméterei meghatározzák az eredményt, ezért azt mindig a vizsgálatot végző laboratórium által megadott normálérték-tartományhoz kell viszonyítani.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat során egy enzim, az GGT aktivitását határozzák meg a szérumban. Az enzim a glutation nevű anyag lebontását végzi, legnagyobb mennyiségben a májban, hasnyálmirigyben és a vesében, a sejteket határoló membránban található meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálat a májműködés zavarait mutatja ki, májbetegség felismeréséhez alkalmazható (pl. szükséges rendszeresen elvégezni fogamzásgátló tablettát szedő nőknél). Epeút-elzáródás és májgyulladás diagnosztizálására használható vizsgálat, ami kiegészítendő más laborvizsgálatokkal.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Kórosan magas érték jellemzi az obstrukciós (epeút elzáródás okozta) májbetegségeket májgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást, alkoholizmust, valamint a pangásos szívelégtelenséget. További vizsgálatokat kell végezni a májkárosodás okának felismerésére.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A szérumszint emelkedésének oka nem csak az enzimet termelő májsejt membránjának sérülése, hanem az enzim termelésének fokozódása (enzimindukció) is lehet. Enzimindukciót vált ki az alkohol és számos gyógyszer is (phenytoin, fenobarbitál, rifampicin, orális fogamzásgátlók, stb.). Epeút-elzáródással járó (obstrukciós) májbetegségben megemelkedik a szintje. Így jól kiegészíti az ALP vizsgálatot. Szemben az ALP-vel, a GGT aktivitása nem emelkedik meg terhességben vagy csontbetegségekben. Hátránya viszont az ALP-vel szemben, hogy nem csak az epeút-elzáródással járó májbetegségekben, hanem más májbetegségben (májgyulladás, alkoholizmus, hasnyálmirigy-gyulladás) is emelkedik a szintje.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.