Rövidítené az orvosképzést a kormány

HáziPatika

Reformbizottságot hozott létre a kormány, amelyik kidolgozza, hogy pontosan hogyan lehet rövidíteni az orvosképzésen. A cél, hogy a frissen végzett orvosok minél hamarabb gyógyíthassanak - és enyhítsék a kínzó orvoshiányt Magyarországon.

Módosítaná az orvosképzési tantervet a kormány - írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a hvg.hu. A napilap információi szerint a cél, hogy a frissen végzett orvosok minél előbb önállóan is megállják a helyüket a műtőkben, szakrendelőkben vagy a kórházakban. 

Lerövidítené a kormány az orvosképzést.
Lerövidítené a kormány az orvosképzést. Fotó: 123rf

Most minimum 11 év kell ahhoz, hogy valaki kész orvos legyen. Ez az időszak a hatéves alapképzésből és az ötéves szakképzésből áll, a szakvizsga azonban a tudományos tanulmányok, vagy családalapítás miatt gyakran tolódik. Az oktatási államtitkár lerövidítené a folyamatot, ezért reformbizottságot hozott létre  a terv kidolgozására. 

A magyarországi orvoshiányról korábbi cikkünkben olvashat részleteket.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott a testület vezetője, a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla, aki szerint úgy is lehet javítani a humánerőforrás-helyzeten, hogy a hatéves alapképzés központjába a klinikai gyakorlatot helyezik, és a szakképzési időszakból lecsípnek. Az intézményvezető hozzátette: minden évben lehetővé kell tenni, hogy a fiatal orvosok olyan készségeket és képességeket szerezhessenek egy-egy területen, amelyek alkalmassá teszik őket az önálló munkavégzésre.


A rektor hangsúlyozta: az egyetemen csak olyan elméletet kell oktatni, amit a klinikákon is hasznosítani lehet. A nagy tantermi előadások helyett pedig blokkosított klinikai gyakorlati oktatásra van szükség.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső