Rengetegen várnak szürkehályog-műtétre

HáziPatika

Csaknem 1600-zal nőtt egy év alatt a szürkehályog-műtétre váró betegek száma a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető januári várólista adatai szerint.

Az egészségbiztosító nyilvántartásából kitűnik, hogy januárban több mint 28 ezer beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra. Továbbra is csaknem minden harmadik beteg szürkehályog-műtétre vár, jelenleg a 12 ezret is meghaladja a NEAK listáján szereplők száma - írja a vg.hu.

Van olyan beteg, akinek 2018 decemberére van időpontja a Kanizsai Dorottya Kórházban. A nyugat-dunántúli intézményben 528-an várnak a beavatkozásra, és több mint 233 nap az átlagos várakozási idő. A legtöbben a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában várnak szürke hályog miatti műtétre: több mint 800-an vannak - nekik átlagosan 90 napot kell várniuk a beavatkozásra.

Több mint 28 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra
Több mint 28 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra

Nagyon hosszú a névsor a térdműtétre várakozóknál is. Az egyik legsérülékenyebb ízület a térdízület, az operáció előtt álló betegeknek a mindennapi teendő elvégzése is erős fájdalmakat okoz. Ilyen beavatkozásra 5900-an várnak. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő, a legtöbbet, több mint két évet a Honvédkórházban előjegyzett betegeknek kell várniuk az ortopédorvosra. A harmadik leghosszabb várólista a csípőprotézisre váró betegeké. Itt is a Honvédkórházhoz ragaszkodóknak kell a legtürelmesebbnek lenniük, átlagosan 626 nap a várakozási idő.


A decemberi 27,6 ezer főről januárban 400-zal nőtt a magyarországi kórházakban várakozó betegek száma. A NEAK rendszere emellett elkülönítve tartja nyilván a műtétre előjegyzett betegeket. Ez azonban nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján kéri az operáció későbbi elvégzését. A decemberi 3951 után januárban 4415-en szerepeltek ebben a nyilvántartásban.

A kiterjesztett gerincműtétre is jelentősen megnőtt a várakozási idő: a decemberi 470 naphoz képest januári adatok szerint a Pécsi Tudományegyetemen már 580 napot kell várni a komplikált beavatkozásra.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső