Rengeteg szakdolgozó otthagyná a fekvőbeteg-ellátást

A fekvőbeteg-ellátásban dolgozók csaknem fele elhagyná az állami egészségügyet - derült ki egy friss felmérésből. Tízből kilenc egészségügyi szakdolgozó a fizetésével is elégedetlen.

Elégedetlen a bérével az egészségügyi szakdolgozók közel 90 százaléka, az ápolók ötöde pedig hivatást váltana - derült ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből. A szakszervezet elnöke, dr. Soós Adrianna az Index kérdésére elmondta: a járvány alatt a betegek túlélési esélye leginkább az őket ápoló szakdolgozók számától függ, akiket csak a jelenleginél erősebb anyagi ösztönzéssel lehetne megtartani. Közülük nagyon sokan három műszakban dolgoznak, hogy a megélhetésüket biztosítani tudják.

Tömegével mondanának fel a fekvőbeteg-ellátásban

A kutatás szerint a fekvőbeteg-ellátásban dolgozók közel fele elhagyná az állami egészségügyet. A válaszadók mindössze egyharmada szeretne a jelenlegi munkahelyén maradni, amit a szakszervezet rendkívül riasztónak tart. Az elégedetlenség egyik fő oka, hogy a szolgálati jogviszonyról szóló törvény ellehetetleníti, hogy a dolgozók egynél több egészségügyi intézményben vállaljanak munkát. Ráadásul az új rendszer nem rendezte az intenzív osztályokon dolgozó ápolók műszakpótlékait sem.

A fekvőbeteg-ellátásban dolgozók közel fele elhagyná az állami egészségügyet. Fotó: Getty Images
A fekvőbeteg-ellátásban dolgozók közel fele elhagyná az állami egészségügyet. Fotó: Getty Images

Dr. Soós Adrianna szerint az új jogviszony rengeteg dolgozónak rosszabb anyagi helyzetet teremt így. Az alapbérek ugyanis továbbra is rendkívül alacsonyak, amit a szakdolgozók többsége megalázóan kevésnek tart az elvégzett munkájához és megélhetéséhez képest. Az orvosok béremelése miatt az egészségügyben tovább nő a bérfeszültség.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)