Sok ápoló csalódott, mert nem a várt béremelést kapta

Márciustól kapnak magasabb bért az ápolók, a beígért 20 százalékot azonban nem mindenki kapta meg.

Nagyon sok ápoló csalódott, miután megkapta az új besorolását, a korábban ígért 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg - írja a Népszava.

A híradások szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete a márciusi béremelést követően meghaladhatja a bruttó 800 ezer forintot. A Facebook szakmai csoportjaiban folytatott viták alapján ugyanakkor ennyi pénzt csak az idősebb szakdolgozók tudnak megkeresni, ők is csak túlmunkával.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár alig két hete a Magyar Kórházszövetség konferenciáján határozottan arról beszélt, olyan nincs, hogy béremelés nélkül maradjon szakdolgozó. Az emelés technikai részleteivel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján még a pótlékokkal kiegészíteni a havi jövedelmet. Szerinte nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint ugyanakkor sok esetben ez a megoldás születhetett. Hozzátette azt is: pontos összesítésük még nincs, de tagjaik között nagyon gyakori, hogy a beígért 20 százalék helyett, mindössze 13-14 százalékos többletet kapnak. Szerinte az ágazatban – minden ellenkező kormányzati állítás ellenére – most az átlagbér bruttó 460 ezer forint, ennek a húsz százaléka 92 ezer forint. Ehelyett azonban sokaknál 50-60-70 ezerrel nő a bére. Az információi szerint csak nagyon kevesen kapták meg a beígért 92 ezret.

Megjelent eközben a Magyar Közlöny a vendégmunkások fogadásáról szóló kormányrendelettel, melyben felsorolják, hogy milyen foglalkozásokban nem adható ki vendégmunkás-tartózkodási engedély. Az egészségügyben vendégmunkás nem láthatja el például a gyógyszerész, a védőnő, a gyógytornász munkáját, viszont a listából hiányoznak az ápolók. A Népszava a Belügyminisztériumnál érdeklődött, hogy vendégmunkásokkal kívánják-e pótolni a betegágyak mellől most hiányzókat.Válaszukban annyit írtak, hogy az ott nem nevesített munkakörök vonatkozásában a harmadik országbeli állampolgár részére kiállítható vendégmunkás-tartózkodási engedély.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra