A fiatalok nagy része félti az állását

A fiatal munkavállalók többsége, 69 százaléka arra számít, hogy 12 hónapon belül emelkedik a fizetése – derült ki egy friss hazai felmérésből.

A negyedévente készülő felmérés, a K&H ifjúsági index tavaly novemberi adatai szerint a fiatal munkavállalók 25 százaléka gondolta úgy, hogy nem nő a bére az elkövetkező 12 hónapban, 6 százalékuk azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy csökken. Bár a többség az elmúlt évben végig emelésre számított, de 2023 félévétől egyre kevesebben, annak ellenére, hogy az adatok szerint 2023-ban az év elején negatív reálbérmutató az év végére a pozitív tartományba került.

kimerült, fáradt női munkavállaló, iroda, laptop
A fiatal hazai munkavállalók fele érzi csupán stabilnak az állását. Fotó: Getty Images

Az első negyedévben a fiatalok 73 százaléka, a másodikban már 80 százalékuk várt emelést. Az utóbbi kiemelkedően magas arány, az index tízéves történetében kétszer fordult elő, hogy ilyen magas arányban reméltek emelést a fiatalok, először 2021 negyedik negyedévében. Tavaly a harmadik negyedévben azonban csökkent az optimizmus, már csak 70 százalék, a negyedikben pedig már csak 69 százalék válaszolta azt, hogy számít béremelésre a következő 12 hónapban.

Ugyancsak a K&H felmérései szerint a magyar háztartások átlagos megtakarítása 3,4 millió forint.

A felmérés szerint a dolgozó fiatalok 51 százaléka érezte stabilnak az állását. Emellett 16 százalékuk minősítette ingatagnak a munkahelyen betöltött posztját, harmaduk átlagosnak. A korosztályok között jelentős az eltérés: a 26-29 évesek 68 százaléka nyilatkozott optimistán erről, a 19-25 éveseknek csak a 38 százaléka beszélt stabil állásról. A reprezentatív felmérésben 300 fő vett részt 2023. november 15-17. között.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra