Nem kell új szuperkórház, amíg a többi a szakadék szélén billeg

Egy ideje már közbeszéd tárgya, hogy lesz-e új szuperkórház a fővárosban. A legfrissebb információk szerint még egyáltalán nem biztos, hogy elvetették ezt az ötletet. Az egészségügyért felelős államtitkár cáfolta, hogy döntöttek volna e terv törléséről.

Ónodi-Szűcs Zoltán közléseitől függetlenül a 24.hu ágazati döntésekre rálátó forrásai szerint a fővárosi fejlesztések kapcsán óriási a káosz az Emmi-ben és a tárgyalóasztaloknál is. Több, félkész, inkább ötletszerű felvetés párhuzamosan van napirenden, habár a jövő évi költségvetést már elfogadták.

De valóban szükség lehet-e egy új kórházra? Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a 24.hu-nak azt mondta, hogy nem. Szerinte ugyanis még egy kicsivel több is a kórházi ágy a fővárosban, mint amennyire szükség lenne, viszont a kórházak katasztrófális állapotban vannak. Nem lehet bizonyos körzetek lakóit favorizálni, s építüni nekik 50-80 milliárdért egy kórházat, a többieket pedig a lerohadt állapotok között hagyni. Még akkor is bőven elég az ágy, ha figyelembe vesszük, hogy a kapacitás 40 százalékát nem helyi betegek, hanem a Pest és más megyékből érkezők foglalják le – állítja a szakember.

A meglévő kórházakat kellene korszerűsíteni

Az elmúlt 5-10 évben annyit fejlődött az orvosi technológia, hogy jóval kevesebb ágy is elég, a meglévő kapacitások funkcionális elosztása és a hatékonyság növelése a kulcskérdés. Ehhez kellenek a kiemelt centrumok.

A 2000-es évek óta fontolgatják egy új fővárosi kórház építését, a tervekből máig nem valósult meg semmi. De hová is építhetnék az új, nagy fővárosi kórházat? Részletek! Sinkó Eszter szerint három olyan kórházat kell elképzelnünk, amelyek minden szakmai profilt magukba foglalnak és sürgősségi centrumként is működnek, a többi intézmény – decentrum – pedig segíthetné a munkájukat. Értesülései szerint ezt a forgatókönyvet a szakma is támogatja.

A legszerényebb elképzelés, a három kórházat érintő 240-310 milliárd forintba kerülhet. Csak összehasonlításképpen: a jövő évi költségvetésben összesen 165 milliárd forintot szánnak az ágazatra.

A három gerincintézmény a Szent János Kórház, a Honvéd Kórház, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház lehet kiegészítve a szintén a Nagyvárad téren található Heim Pál Gyermekkórházzal és az egyetemi klinikákkal. Nehézséget okozhat egyes intézmények megközelíthetősége, szakmai körökben felvetődött, hogy a Szent János kórháznál olyan katasztrofális a közlekedés, hogy komolyabb infrastrukturális átalakításokra is szükség lenne.

Forrás: 24.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: