Nem akar kancellárokat a kórházszövetség

A Magyar Kórházszövetség nem támogatja az egészségügyi térségi kancellária-rendszer kialakításáról készített előterjesztést, elsősorban a jelenleg is kritikus humánerőforrás-helyzet és a betegellátás biztonságának veszélyeztetése miatt - olvasható a közleményükben.

Ahogy korábban megírtuk, az egészségügyi intézmények gazdálkodását figyelemmel kísérő kancellári rendszert év végéig tervezi kialakítani a kormány. A Népszabadság információi szerint egy-egy kancellári pozícióhoz hat-nyolc intézményt rendelnének, így a 107 hazai egészségügyi intézmény élére várhatóan 13-14 kancellárt jelölnek majd ki. A kancellári rendszer megítélése azonban az egészségügyben sem egységes, a Magyar Kórházszövetség közleménye szerint a tervezet nem oldja meg az adósságállomány újratermelődésének problémáját, valamint nem illeszkedik az ellátási és a közigazgatási rendszerhez sem. Elismerték ugyanakkor, hogy az egészségügyi rendszer sürgető problémái mielőbbi megoldásért kiáltanak, melyhez strukturális változtatásokra és az átláthatóság megteremtésére van szükség.
"Az előterjesztésben szereplő koncepciókat a Magyar Kórházszövetség nem támogatja, mert azok a betegbiztonságot veszélyeztetik, a kitűzött célokat (kiemelten a kórházak adósságmentes működését) nem tudják megvalósítani, és az ágazat legnehezebb kérdésében, az emberi erőforrás biztosítása tekintetében a ma is kritikus helyzetet tovább ronthatják" - írja a kórházszövetség. Hangsúlyozták, hogy az ellátáshoz szükséges személyi és anyagi feltételek biztosítását az ellátás szintjén kell hagyni, valamint a kórházakat önálló költségvetési szervekként kell meghagyni. A felvázolt kancellária-rendszer nem oldja meg az egészségügy humánerőforrás- és finanszírozási problémáit, hanem éppen hogy fokozza a bizonytalanságot - írják a levélben.
Kancellárok vennék kezükbe a kórházak pénzügyeit

Kancellárok vennék kezükbe a kórházak pénzügyeit


Miközben az egészségügy privatizálása sok politikus szemében botránykőnek számít, egyre több kórházat működtetnek Magyarországon magánbefektetők. Erről részletesebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Az MKSZ Elnöksége egy olyan új szervezeti forma bevezetését tartja lehetségesnek, amely a betegbiztonság érdekeit szem előtt tartva nem választja szét a gyógyítás felelősségét és a gyógyítással kapcsolatos döntéseket, miközben lehetővé teszi az ellátás koordinációjának korszerűsítését. Szerintük az előterjesztésben megfogalmazott elemek nem vezetnek az előterjesztés tervezetében leírt előnyökhöz, ám egyúttal súlyos veszélyekkel járnak. A kórházak hosszú távú irányíthatósága veszélybe kerülhet, mert visszavonhatatlanul megszűnik önálló költségvetésük és menedzsmentjük. Az MKSZ szerint semmilyen racionális alátámasztása nincs az anyagban annak, hogy a benyújtott előterjesztés megvalósulása a leírt 10 milliárd forintos megtakarításhoz vezetne. Az orvosok és ápolók átcsoportosítása tömeges migrációhoz vezethet a szakmában, elmélyítve az emberhiány okozta krízist. Emellett a mintegy 16 ezer háttértevékenységet végző kórházi munkavállaló központosított átszervezése is jelentős szakemberveszteséghez vezethet az alulfinanszírozott és társadalmilag rosszul megbecsült ágazatból - írják.
A kancellária-rendszer meghirdetése mellett a háttérintézmények átalakításáról is született egy kormányhatározat, amely például az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megszűnését is szükségessé tette. A két változtatás együttes bevezetése várhatóan olyan adminisztratív tehertétel és irányítási veszélyhelyzet lesz, amely további negatív hatással lehet az ügyintézésekre és az egészségügy körüli, egyébként is nyugtalan közhangulatra - írta a Magyar Kórházszövetség.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső