Megváltoznak a budapesti kórházak

A tervek szerint 2025-re Budapest teljes kórházi struktúrája megújul, a betegek így a kornak megfelelő körülmények között gyógyulhatnak majd a fővárosban.

Március 31-ig kell a kormány elé terjesztenie az Emberi Erőforrások Minisztériumának a fővárosi kórházak részletes fejlesztési tervét, és az anyag el is készült - írta meg a Magyar Idők . Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) miniszteri biztosa elmondta: a javaslatot összehangolták a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervével, amitől egyebek mellett azt várják, hogy még több külföldi orvostanhallgató választja majd tanulmányai folytatására Magyarországot.

Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat: április elsejétől összevonják a városi és a megyei intézményt. Részletek itt.

Szuperkórházak a teljes ellátásért

Az előterjesztés alapján Budapesten három szuperkórház létesül: a kórházi centrumok mindegyikében minden adott lesz a teljes körű, folyamatos és legmagasabb szintű 24 órás ellátáshoz, így ezek egyikéből sem lehet majd a jövőben beteget elküldeni.

A teljes fővárosi kórházi struktúra 2025-re újulhat meg
A teljes fővárosi kórházi struktúra 2025-re újulhat meg

A Dél-Budára tervezett központ működtetését a tervek szerint a Semmelweis Egyetem végezné: a XI. kerület Dobogó városrészében egy 1058 ágyas tömbkórházat húznának fel, ahova egyebek mellett a Kútvölgyi úti klinikai tömb összes osztálya átköltözne. Az így megüresedő épületben - átfogó korszerűsítéssel - jönne létre egy 550 ágyas gyógyintézmény a közép-budai régió lakosságának ellátására. Mindemellett Észak-Budán egyelőre nem alakítanának ki centrumkórházat.

Észak-Pesten a szuperkórház szerepét a Honvédkórház töltheti be, amely új tömböt és épületszárnyat is kap, összességében pedig jelenlegi kapacitása nagyjából a duplájára nőhet. A dél-pesti centrumkórház az Egyesített Szent István-Szent László Kórház területén felhúzandó 1300 ágyas épülettömbben kaphat helyet.

Nyolc évig tartó folyamat

Az előterjesztés a központok mellett az úgynevezett társkórházak fejlesztésére is tartalmaz terveket. A sürgősségi ellátásban közvetlenül részt vevő intézmények már az idei évben hozzájuthatnak a kormány által jóváhagyott 40 milliárd forintos forráshoz, továbbá épületenergetikai fejlesztésekre 11 milliárdnyi uniós forráshoz. Cserháti Péter szerint a nagy beruházások várhatóan 2022-re fejeződnek be, a teljes fővárosi struktúra pedig 2025-re újulhat meg. Az előkészítési munkálatokra 50-55 milliárd forintot irányozhatnak elő 2018-ban.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: