Keveset tudunk a kórházi fertőzésekről

HáziPatika

Hiába rendeztek konferenciát, nem derült ki, hogy mennyire vannak biztonságban a magyar betegek a kórházakban, illetve hogy betartják-e az előírásokat.

A nepszava.hu azt írja, hogy mindössze egy tavalyi, nemzetközi vizsgálat kissé elnagyolt adatait ismerhette meg a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban az IME szaklap által rendezett konferencia hallgatósága szerdán. Arról, hogy pontosan mi a helyzet a hazai intézményekben a kórházi fertőzéseket illetően, nem sok információ derült ki. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) évek óta próbálja kiperelni a kórházi fertőzésekről az adatokat az ÁNTSZ hivatalától, többé-kevésbé sikeresen.

Az állami szerveknek minden évben kötelessége nyilvánosságra hozniuk az előző év kórházi fertőzésekkel kapcsolatos statisztikáit. Idén ezt ugyan rendeletmódosítás és trükközés kísérte, ám végül kissé kaotikus formában ugyan, de nyilvánosságra hozták. A dokumentumot a TASZ által felkért szakértők értelmezték. Részletek!

A konferencián szóba került, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) - az egykori ÁNTSZ  - tavaly készített egy önbevalláson alapuló felmérést, amit százegy kórház töltött ki. A válaszok alapján négy kategóriába sorolták az intézményeket: bukás nem volt, kettő alapszinten teljesített, többi közepes vagy haladó minősítést kapott a fertőzésprevenció terén. Mindebből azonban nem derült ki, hogy végül is mennyire vannak a betegek biztonságban a kórházakban, illetve hogy betartják-e a az előírásokat. Az előadásokból a lap szerint ráadásul úgy tűnt, ezt nemigen ellenőrzi senki.

Keveset tudunk a kórházi fertőzésekről
Keveset tudunk a kórházi fertőzésekről. Fotó: iStock

A hallgatóságból fölszólalt egy kormányhivatali munkatárs is, aki szerint az ellenőrzésekhez se elég szakemberük, se megfelelő szaktudásuk nincsen.


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső