Jönnek az új betegkartonok

Még mindig nem tudni pontosan, hogy mikor vezethetik be az új törzskarton rendszert a háziorvosi praxisokban. Az új adatlap a mostaninál jóval több betegadatot tartalmaz majd - írja az inforadio.hu.

Az új törzskartonok a korábbinál sokkal részletesebb információt gyűjtenek össze a páciensekről, a betegeknek a saját egészségügyi állapotuk mellett adatokkal kell szolgálniuk szüleik, sőt, nagyszüleik kórelőzményéről is - mondta az InfoRádiónak még augusztus elején a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István közölte: korábban is számos kritikát fogalmaztak meg a készülő rendelettervezetről, mert sok információt sokszor a betegek sem tudnak felmenőikről.
"Ennek a törzskartonnak a tartalma szakmaiatlan és rossz. Olyan feltételeket, illetve olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek nemcsak az orvost állítják kihívás elé, de a páciens számára sem biztosan megválaszolható" - mondta Éger István. A MOK elnöke szintén nyáron arra is felhívta a figyelmet, hogy a törzskartonok megújítása jelentős pluszmunka a háziorvosok számára.
Az új törzskartonok a korábbinál sokkal részletesebb információt gyűjtenek össze a páciensekről

Az új törzskartonok a korábbinál sokkal részletesebb információt gyűjtenek össze a páciensekről


"Egy ilyen törzskarton felvétele optimális esetben is minimálisan fél órát vesz igénybe. Jól tudjuk, hogy a háziorvoskar rendkívül elöregedett és túlterhelt. Akik dolgoznak, a többit helyettesítve is olyan mennyiségű betegük van, hogy emellett ezt a munkát egyszerűen a rendelési időben elvégezni nem lehet" - jelentette ki Éger.
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke viszont üdvözölte, hogy a korábbinál lényegesen több adatot tartalmaz majd az új törzskarton. Úgy vélte, ez segítheti majd a prevenciót. "Minden beteg profitálhat majd abból, hogy sokkal több adatunk van. Tudjuk, hogy milyen körülmények azok, amik esetleg bizonyos betegségekre hajlamosítók, így ezekre a körülményekre jobban oda lehet figyelni" - mondta Póta.

A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a háziorvosi körzetekben az orvosok. Az égető háziorvoshiányra ez a szakemberek szerint nem a legmegfelelőbb válasz. Részletek!

Az új törzskartonokat eredetileg szeptember elsejétől vezették volna be, de lapinformációk szerint elképzelhető, hogy csak január elsejétől, vagy még később indul el a rendszer. Hivatalos bejelentés azonban egyelőre nincs a változás bevezetésének időpontjáról.
Forrás: inforadio.hu
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső