Háziorvosok szakvizsga nélkül

A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a háziorvosi körzetekben az orvosok. Az égető háziorvoshiányra ez a szakemberek szerint nem a legmegfelelőbb válasz.

Számtalan cikk született már az egyre égetőbb orvoshiányról, valamint a vidéken betöltetlen praxisok növekvő számáról. A Magyar Nemzet az Országos Alapellátási Intézet (Oali) honlapján közzétett egyik dokumentumból ismertette a Praxisprogram I. részleteit, amely részben ezt a problémát orvosolná. Ennek értelmében már olyan orvosok is elláthatnak helyettesítő háziorvosi tevékenységet, akik még nem tették le a háziorvostani szakvizsgát. A helyettesítés feltétele, hogy az érintetteknek hat éven belül meg kell szerezniük a háziorvosi szakvizsgát, az idő alatt heti négy munkanapon rendelnek a körzetben - írja az MNO.
A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a körzetekben az orvosok

A praxisprogramnak köszönhetően háziorvosi szakvizsga nélkül is dolgozhatnak a körzetekben az orvosok

Önálló praxist abban az esetben kaphatnak a háziorvosi szakvizsgával nem rendelkezők, amennyiben rendelkeznek valamilyen más szakvizsgával. Ez lehet például bőrgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, gyermeksebészet, fizioterápia, szemészet vagy szülészet-nőgyógyászat szakvizsga is. A háziorvosi szakvizsgát nekik öt éven belül kell megszerezniük. A Nol.hu szerint a változtatások megosztják a szakmát, egyes orvosok szerint be kellene tiltani a jelenlegi gyakorlatot.

"A háziorvosi részvizsgának elengedhetetlennek kellene lennie ahhoz, hogy valaki háziorvosi praxisban, önállóan láthasson el betegeket" - nyilatkozta a lapnak Bárdos Judit háziorvos, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa. Szerinte csak a szükséges részvizsga letétele után tudnak felelősséggel döntést hozni az orvosok, a friss diplomás, kezdő rezidensek és az egyéb szakvizsgával rendelkezők számára is fontos ugyanis, hogy a háziorvosi képzésben is eltöltsenek bizonyos időt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tavalyi 10 milliárd forintos többlettámogatás után a kormány 14 milliárdos pluszforrást biztosít az egészségügyi alapellátásra, pluszpénzt kapnak a háziorvosok, az alapellátó fogorvosok és a védőnők. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Vele ellentétes véleményt képvisel a témában ugyanakkor Komáromi Zoltán háziorvos. Ő úgy véli, a semminél az is jobb, ha valaki szakvizsga nélkül végez e területen helyettesítő tevékenységet. Mint elmondta, néhány évtizede ő maga is szakvizsga nélkül kezdte meg a munkáját, és az idősebb kollégáktól kért segítséget. Szerinte az nem feltétlenül baj, ha valaki lassabban dolgozik a tapasztalatlansága miatt, és még nem hallott olyanról, hogy a betegek elégedetlenek lettek volna a doktor személye miatt - idézte a lap a háziorvost.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső