A kórházakra ezek a veszélyek várnak

HáziPatika

Ahogy egyre több csatlakoztatott eszközt, sérülékeny webes alkalmazást használnak, úgy fog nőni az egészségügyi szektor fenyegetettsége is.

Az internetre csatlakoztatott egészségügyi ellátás számos tényezőtől függ, beleértve az erőforrásokat és a költséghatékonyságot; az olyan krónikus betegségek távoli, otthoni ellátásának növekvő igényét, mint a cukorbetegség; és annak felismerését, hogy az adatmegosztás a különböző szervezetekkel jelentősen javíthatja az orvosi ellátás minőségét és hatékonyságát. Ezzel kapcsolatban a Kaspersky Lab szakértői 9 trendet fogalmaztak meg a 2018-as évre.

Más országokban is elérhető e-recept jöhet

Az e-egészségügyi alkalmazások növekvő használata és a digitalizáció terjedése képes lehet az orvoshiány hatásainak csökkentésére is. Részletekért kattintson!

Mire számíthatunk 2018-ban?

  • Az egészségügyi intézményeket célzó zsaroló támadások száma nőni fog. A számítógépes hálózatokhoz kapcsolódó speciális orvosi berendezések száma nő. Az ilyen hálózatok általában ugyan privát hálózatok, de egy külső internetkapcsolat elegendő, hogy a támadók behatoljanak és a zárt rendszerben terjesszék kártékony programjaikat.
  • Az adatok ellopására irányuló célzott támadások száma is nőni fog. Naponta nő az orvosi információk és a csatlakoztatott egészségügyi rendszerek által kezelt és feldolgozott adatok mennyisége. Ezek az adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, mert többféleképpen felhasználhatóak, például visszaélések vagy zsarolás során. Nemcsak más bűnözők lehetnek érdekeltek ilyen szenzitív adatok felvásárlásában, hanem az áldozat munkáltatója vagy biztosítója is, mivel ez hatással lehet a biztosítási díjakra vagy a munkahely biztonságára.
Az adatok ellopására irányuló célzott támadások száma is nőni fog
Az adatok ellopására irányuló célzott támadások száma is nőni fog

  • További zsarolóvírus-támadások várhatóak egészségügyi létesítmények ellen. Itt elsősorban az adatok titkosítására és/vagy az orvosi készülékek blokkolására gondolnak a kibertanácsadó cég szakemberei: a csatlakoztatott orvosi berendezések gyakran nagyon drágák és létfontosságúak, ezért szintén elsődleges célpontok lehetnek.
  • Mivel egyre több munkaállomás, szerver, mobilkészülék és berendezés van online, az egészségügyi intézetek világosan meghatározott "látóterei" is bővülnek, ami a bűnözők számára több lehetőséget kínál az információkhoz és a hálózatokhoz való hozzáféréséhez. A végpontok védelme komoly kihívást jelent az egészségügyi IT-részlegeknek, mivel minden új készülék új, sérülékeny belépési pontot jelenthet az intézményi infrastruktúrához. 
  • Az olyan, ún. "szállítható" orvosi készítmények közti adatmegosztás, mint amilyen a szívritmus-szabályozóké vagy az inzulinpumpáké szintén veszélyforrás lehet. Az ilyen készülékek használata és ára folyamatosan emelkedik, ami a kiberbűnözők figyelmét is rájuk irányíthatja.
  • Az országos- és regionális egészségügyi rendszerek - amelyek rendszeresen kommunikálnak egymással és megosztják a betegek adatait - megfelelő védelem hiányában célpontok lehetnek. Ugyanez igaz az egészségügyi intézmények és a biztosítók között megosztott adatokra.
  • A felhasználók által használt, egyre népszerűbb fitneszalkalmazások, amelyek rengeteg személyes adatot tárolnak, alapvetően minimális védelemmel rendelkeznek. Egyre több ember él egészségtudatos életet, ehhez pedig számos online készüléket használ, például okosórát, okostelefont, fitness karkötőt, amelyek hozzáférése viszonylag egyszerűen feltörhető egy gyakorlott kiberbűnözőnek.

  • Romboló támadások, amelyek célja az adatok megsemmisítése például zsarolóvírus vagy DDoS-támadás által, egyre gyakrabban előfordulhatnak. Nem is olyan régen zajlott a WannaCry zsarolóvírus világszerte pusztító támadássorozata, amely során először érzékelhettük, milyen óriási károkat tud okozni a számítógépek sérülékenysége hatékony informatikai védelmi megoldások nélkül.
  • Az olyan innovatív megoldások, mint a csatlakoztatott művégtagok, implantátumok, intelligens fiziológiai fejlesztések és a kiterjesztett valóság (AR - augmented reality) is célpontok lehetnek, amennyiben nincs megfelelő informatikai védelem a tervezés legelső fázisától kezdődően.

Forrás: Kaspersky Lab

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső