50 milliárd forint is lehet a kórházak adóssága

HáziPatika

Ismét halmozódik a kórházakban a kifizetetlen számlák mennyisége. A szakember szerint a rossz finanszírozási struktúra és a veszélyhelyzet alatti finanszírozási változások okolhatók az adósság növekedéséért.

Második hullám: nehéz helyzetben az egészségügy

Megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma Magyarországra, az egészségügy azonban nem azért van nehéz helyzetben, mert túl sok fertőzött kerül kórházba. A pandémia ráadásul a betegeket is kihívások elé állította. Részletek itt.

Nullszaldóval kezdték az évet a kórházak, az esztendő végére mégis elérheti a kifizetetlen számlák összege az 50 milliárd forintot a fekvőbeteg-ellátóknál - idézi a Világgazdaság Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkárát. Tavaly 67,7 milliárd forintos kintlevőséggel zárták az évet a kórházak és a háttérintézmények, az idén július végén a lejárt adósság 37 milliárd forint volt. 2019-ben egyébként havonta átlagosan 4,2 milliárddal nőtt a kifizetetlen számlák összege, 2020-ban viszont már 5,2 milliárd a havi növekmény.

Év végére 50 milliárd forint is lehet a kórházak adóssága.
Év végére 50 milliárd forint is lehet a kórházak adóssága. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Változtatni kellene a finanszírozáson

Az adósság a rossz finanszírozási struktúra és a veszélyhelyzet alatti finanszírozási változások miatt emelkedett tovább, noha az év első felében, illetve a nyáron az intézmények fél-, illetve negyedgőzzel működtek a koronavírus-járvány okán.

"Az intézményekben a kiadások egyre nagyobb hányadát teszik ki a bérek, illetve bér jellegű költségek, de a rezsit is fizetniük kell. Ráadásul a járványügyi helyzet miatt növekedett bizonyos eszközök költsége, miközben a csökkenő ellátási esetszám miatt jó néhány eszköz beszerzése drasztikusan visszaesett" - így Rásky, aki hozzátette: fontos lenne a finanszírozást hozzáigazítani a gyógyítás költségeihez. Jelenleg ugyanis az egészségügyi rendszer állami finanszírozása nem az ellátások valós költségein alapul, ami hozzájárul az intézmények folyamatos eladósodásához.


A szakember szerint nyilvánvaló, hogy az elektív (előre tervezhető) műtétek számának csökkenése közvetlen hatással van az eszközrendelésekre. Továbbra is igaz ráadásul, hogy a minőségi és megfelelő számú eszköz biztosításához szükségesek az ellenőrzött és jó minőségű importszállítások. A magyarországi gyártókról szólva az OSZ titkára kiemelte: nem kivételezést kérnek, hanem egyenlő esélyeket és lehetőségeket. Továbbra is azt szeretnék, ha növelni tudnák a hazai ellátásban a részarányukat, amely pillanatnyilag 18 százalék.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső