Miért eszik a macskám fura dolgokat?

Legyen szó egy kóbor madzagról vagy akár üres műanyagflakonról, macskánk kíváncsiságát a legfurább tárgyak is fel tudják kelteni. Ha pedig valami érdekli, előszeretettel meg is kóstolja.

Egy macska mindig tud újabb és újabb meglepetést okozni a gazdájának: van, hogy látszólag indokolatlanul megtámadnak minket simogatás közben, vagy éppen őrködni kezdenek az alomtálca mellett. De kezdő macskagazdiként azt is nehéz lehet megérteni, miért rágcsál vagy nyel le cicánk különféle, nem feltétlenül neki való dolgokat.

Ha valami érdekli őket, azt előszeretettel meg is kóstolják.
Ha valami érdekli őket, azt előszeretettel meg is kóstolják

Miért esznek meg a macskák furcsa dolgokat?

A kezdő gazdik könnyen hihetik, hogy cicájuk azért rágcsál meg mindent, ami csak az útjába kerül, mert kopog a szeme az éhségtől. Ez azonban valószínűleg nem igaz - mármint, ha egyébként rendszeresen kap enni az állat. Dr. Jeff Werber állatorvos azt mondja, a viselkedés háttere máig nem ismert, de valószínűleg nem az éhséghez van köze, sokkal inkább valamiféle rossz szokás. A szakértő szerint egyébként a probléma sokkal gyakrabban fordul elő kölyök vagy akár felnőtt kutyák esetében, mint macskáknál. Egy kiskutya képes lehet a gazdik fehérneműjét vagy zokniját is megenni - sőt egyes esetekben a felnőtt kutyák is.

"A macskák sok dolgot kíváncsiságból vagy egyszerű játékból kóstolnak meg. Például ha egy fonallal vagy zsineggel játszanak. Valójában nem akarják megenni, csak játszanak vele, aztán szépen lassan mégis lenyelik az egészet" - mondja az állatorvos, majd a gazdik megnyugtatása végett azt is hozzáteszi, hogy a legtöbb furcsa dolgokat evő macska tökéletesen egészséges.

Van a viselkedésnek egészségügyi kockázata?

Attól függ, mit esznek meg. Figyelni kell rájuk, mert a játék hevében akár veszélyes dolgokat is lenyelhetnek. Sok macska szereti megrágcsálni például a szobanövényeket, amelyek közül nem egy mérgező lehet a számukra. De akár egy huzal vagy zsinór is okozhat problémát, ha tehát úgy gondoljuk, hogy macskánk valami veszélyeset nyelt le, azonnal vigyük állatorvoshoz.

A növények okozta mérgezés tüneteiről részletesen itt olvashat!

Hogyan előzhető meg a baj?

Dr. Jeff szerint egy macska olyan, mint egy kisgyerek, akit ugyanígy a kiváncsisága hajt. Éppen ezért a gazdinak kell olyan megelőző intézkedéseket tenni, amelyekkel garantálhatja macskája biztonságát. Minden olyan dolgot, amely potenciális veszélyforrás lehet (a mérgező növényektől a kidobott fogselyemig) elérhetetlenné kell tenni a macska számára.

"Ahhoz, hogy leszoktassuk a dolgok megrágásáról, fontos, hogy le tudjuk kötni kívácsni természetét. Szerezzünk be számukra biztonságos, de mégis izgalmas macskajátékokat, és törekedjünk rá, hogy távollétünkben se kezdjenek unatkozni."

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: